NEKTET Å FLYTTE SEG: Rosa Parks i bussen. Hennes kamp for et sete utløste hele borgerrettighetsbevegelsen i USA. Foto: AP

Borgerrettsikonet Rosa Parks er død

(VG Nett) Rosa Parks ble verdenskjent fordi hun i Alabama i 1955 nektet å gi fra seg sin plass i bussen til en hvit mann. Mandag døde hun 92 år gammel.

  • Anne Vinding

- Hun bare sovnet og våknet ikke opp, opplyser hennes advokat Shirley Kaigler.

Årsaken til dødsfallet var mandag ukjent. Hun har den siste tiden lidd av demens.

FORKJEMPER: Rosa Parks døde 92 år gammel i Detroit. Foto: AP

Den svarte kvinnens modige boikott av raseskillet i USA begynte da hun nektet å flytte seg på bussen i Montgomery. Parks var da 42 år gammel og på vei hjem fra jobben som syerske. Da hun ble arrestert utløste det voldsomme reaksjoner blant de fargede i delstaten.

Borgerrettighetsbevegelsen med Martin Luther King Jr. i spissen nektet å ta bussen i 381 dager. Deres første seier kom da en domstol til slutt bestemte at raseskillet på offentlig kommunikasjon ikke lenger var lovlig. Likevel varte det helt til 1964 før denne loven gjaldt over hele USA.

- Aldri mer

Parks og tre andre kvinner hadde satt seg i den delen av bussen som var forbeholdt hvite. Da bussen etter hvert ble fylt opp med folk ba sjåføren de fire kvinnene om å flytte seg. Tre av dem gjorde det, Parks ble sittende.

- Sjåføren ville at vi skulle stå. Ingen av oss flyttet oss først. Men så ba mannen om setene og de tre andre flyttet seg. Jeg gjorde det ikke, skal Parks ha forklart tidligere.

TOPPMØTE: Rosa Parks fikk en hyggelig prat med president Bill Clinton da hun i 1999 mottok Kongressens gullmedalje for sin innsats. Foto: AP

- Jeg visste da at det var siste gang jeg skulle bli ydmyket på den måten, sa Parks.

Fire dager senere ble hun dømt for brudd på offentlig ro og orden, og fikk en bot på 14 dollar.

- Fantastisk person

På grunn av kampen for sine rettigheter mistet hun jobben sin som butikkmedarbeider i Alabama. I 1957 flyttet hun til Detroit, og begynte etter hvert å jobbe for demokraten John Conyers.

- Hun har stått fram som et forbilde, ikke bare i USA, men i hele verden. Hun er en veldig spesiell person, sier Conyers til CNN.

I 1996 møtte hun daværende president i USA Bill Clinton, og i 1999 fikk hun hilse på pave Johannes Paul II.

- Hun bodde i nabolaget jeg vokste opp i. Alle visste hvor huset hennes var. Hun var en utrolig person, sier ordfører i Detroit, Kwame Kilpatrick.

ARRESTERT: Rosa Parks ble arrestert fordi hun ikke ville gi fra seg setet sitt til en hvit man i 1955. Foto: AP

Senator Edward Kennedy sier nasjonen «har mistet en modig kvinne og en sann amerikansk helt».

- For et halvt århundre siden sto Rosa Parks ikke bare opp for seg selv, men for generasjoner på generasjoner av amerikanere, sier Kennedy.

Shirley Harris – Portale zum Traden im Internet – e-portals.orgRosa Parks

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder