ULOVLIG: Den dansk-norske legen, Birger Schroll, behandler mange norske narkomane i Danmark, til tross for at han er fratatt retten til å skrive ut Metadon og Subutex både i Norge og Danmark. Foto: Thomas Yde

Danmark «turistmål» for narkomane

(VG Nett) Danske leger skriver hver uke ut ulovlige medikamenter til norske stoffmisbrukere som tar turen over til nabolandet.

  • Kristin Skodje Pedersen

Artikkelen er over 13 år gammel

Norske stoffmisbrukere valfarter hver uke til Danmark for å kjøpe medisiner de ikke har tilgang på i Norge, skriver den danske avisen 24timer.

Vanskelig kamp

Ifølge det danske helsedepartementet er trafikken ulovlig og myndighetene har i lengre tid forsøkt å hindre leger i å skrive ut Metadon og Subutex til nordmenn.

- Pasientene mine har krav på behandlingen jeg gir dem. Dersom jeg ikke hjelper dem kommer de til å dø av en overdose eller begå kriminelle handlinger, sier den dansk-norske legen, Birger Schroll, til 24timer.

Han har tidligere mistet retten til å praktisere som lege i Norge.

Schroll er en av seks leger som driver ulovlig utskriving av medikamenter. Han holder til i Hanstholm i Nord-Jylland og har pasienter i fast skytteltrafikk mellom Norge og Danmark.

Ulovlig samarbeid

I Danmark er det bare leger som er knyttet til et behandlingssenter som har lov til å behandle narkomane pasienter, men Schroll har benyttet seg av et smutthull i loven og kan derfor skrive ut Metadon og Subutex som smertestillende medisin.

I 2006 tok likevel danske helsemyndigheter fra han retten til å skrive ut disse medikamentene, fordi han skrev ut resepter i uforsvarlige mengder.

Nå får Schroll ulovlig hjelp fra andre danske leger, som har rett til å skrive ut medisinen.

- Jeg kan ikke si hvem dette er, sier Schroll, som understreker at han gjør en livsviktig jobb for sine pasienter.

Tar ut søksmål

Nå vil han gå til sak mot danske helsemyndigheter, fordi han ser på myndighetenes innblandelse som et overgrep mot de narkomane.

- Vi gir stoffmisbrukere medisiner, kurs i økonomisk selvforsvar og er med på å bygge opp selvtilliten så de kan få et liv uten stoff, sier Schroll.

Flere artikler

  1. Rusmidler på «avveie» i Norge

  2. Overlege slår alarm om behandling av rusmisbrukere: «Føler meg ofte presset til å skrive under på papirer som kan ta livet av pasientene mine»

  3. Rus-debatten: Siri (50) ble kvitt metadonspøkelset

  4. 180 kreftpasienter i opprop: Krever ny vurdering av livsviktig medisin

  5. Nytt medikament mot benmargskreft godkjent i Norge – etter nesten to år i kø

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder