PYRAMIDE-FUNN: Dette bildet viser restene av den gamle pyramiden som er funnet i Dahshur, omtrent 30 kilometer fra Kairo. Foto: Ho AFP

Ny pyramide funnet i Egypt

Restene av en 3700 år gammel pyramide er nylig oppdaget i Dahshur i Egypt. Foreløpige funn tyder på at det kan være gravkammeret til en dronning.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Pyramiden fra det 13. dynastiet (fra rundt 1803 til 1649 fvt.) ble funnet i den kongelige nekropolen Dahshur, rundt 30 kilometer sør for Egypts hovedstad Kairo.

Det er blant annet funnet en blokk i alabaster, der ti vertikale linjer med hieroglyfer er gravert inn, opplyser en talsperson for Egypts antikvitetsdepartement.

Fikk du med deg? Trengte småstein - raserte 2300 år gammel Maya-pyramide

Flere dørbjelker i granitt og steinblokker er gravd fram, og arkeologene tror de kan være med på å gi informasjon om pyramidens indre struktur. Utgravningene er fortsatt i et tidlig stadium, og pyramidens størrelse er så langt ukjent.

– Alle delene av pyramiden som er oppdaget så langt er i veldig god stand, opplyser departementet.

Les også: 130 års kunnskap om dinosaurene kan være feil

HISTORISK: Denne blokken i alabaster, der ti vertikale linjer med hieroglyfer er gravert inn, var blant funnene. Foto: Ho AFP

Les også: Skulle på do - fant 49.000 år gammel skatt

Egypt kan så langt skilte med 123 pyramider, forteller den berømte arkeologen Zahi Hawass, som har vært minister for oldtidssaker og fortidsminner i Egypt.

Ifølge Hawass tyder funnene i Dahshur så langt på at arkeologene har funnet gravkammeret til en tidligere dronning, som ble gravlagt i nærheten av mannen eller sønnen sin.

– Håpet er nå å finne en inngravering som kan avsløre identiteten til eieren av pyramiden. Det å finne navnet på en hittil ukjent dronning vil være et tillegg til historien, sier Hawass.

Les også: Velstående vikingkvinne funnet i Danmark er trolig norsk

Pyramiden ligger i nærheten av Den bøyde pyramiden, hvor faraoen Sneferu ble funnet. Sneferus antatte sønn, Khufu – kanskje bedre kjent under sitt greske navn Kheops – satte i gang konstruksjonen av Kheopspyramiden, som er ett av antikkens syv underverker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder