Trump: – Ingen president har gjort så mye som meg på så kort tid

Tordnet mot pressen og hyllet egen innsats

NEW YORK/OSLO (VG) På en pressekonferanse helt utenom det vanlige gikk Donald Trump til nytt angrep på pressen, demokratene og de som har lekket gradert info om den omstridte Russland-kontakten.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg skal si noen få ord, og så skal jeg svare på noen spørsmål, sa Donald Trump etter at han i går presenterte sin nye arbeidsministerkandidat, juristen Alexander Acosta.

Det ble langt mer enn som så.

I over én time stod presidenten på talerstolen i Det hvite hus: Først skrøt han uhemmet av alt han har fått til de første ukene ved makten, deretter gikk han til frontalangrep på pressen.

– Nivået av uærligheten i mediene er ute av kontroll.

– Pressen har vært så uærlige, og så snakker vi ikke om det! Dette er en enorm ugjerning mot folket, sa Trump, før han la til at han mener noen medier er ærlige og fantastiske.

Avis: Fryktet lekkasjer – etterretningsinfo ble holdt tilbake for Trump

– Jeg har arvet et kaos

Det var imidlertid ikke bare pressen som fikk gjennomgå. Trump uttrykte også sin harme over Obama-administrasjonen og demokrater i Senatet.

– For å være ærlig, så arvet jeg et kaos. Det er et kaos. Hjemme og ute, et kaos, sa Trump og ramset opp problemene: Økonomien, situasjonen i Midtøsten og Nord-Korea.

– Vi skal ordne det, folkens. Vi skal ordne alt. Jeg vil bare at dere skal vite at jeg arvet et kaos.

Få innsikt: Her er den store Trump-guiden

Sin egen administrasjon beskrev han som «et finjustert maskineri», og beskyldte demokratene for å forsinke godkjennelsene av hans utnevnelser.

– Det eneste de kan gjøre er å somle, fordi de rotet det til så enormt. Tro meg.

Tatt for faktafeil

Men sin egen innsats er han svært fornøyd med:

– Jeg tror ikke det noen gang har har en president som på så kort tid har gjort så mye som vi har gjort. Folk forstår det, men media forstår det ikke. Eller; media forstår det, men de skriver ikke om det.

Trump hevdet at hans seier i november i fjor var «den største valgmannsforsamlingsseieren siden Ronald Reagan». CBS News var imidlertid raskt ute med å korrigere presidenten med at han tar feil.

Trump vant i 2016 med 304 valgmenn, men president Obama vant over Mitt Romney med 332 valgmenn i 2012, og over John McCain med 365 valgmenn. Også president Clinton vant over republikanske Bob Dole med 379 valgmenn i 1996, og over president George H. W. Bush med 370 valgmenn. President Bush igjen vant med 426 valgmenn i 1988.

Kommentar: Trump har erklært sin første krig

Nekter for Russland-kontakt

De siste dagene har Trump vært under hardt press etter at hans sikkerhetsrådgiver Michael Flynn måtte gå av, og etter avsløringene om at medarbeidere i hans valgkampanje skal ha hatt hyppig kontakt med russisk etterretning under valgkampen.

Trump bekreftet at han ba om Flynns avskjedssøknad

– Det var en viss mengde informasjon som ble gitt til visepresident Pence, og jeg var ikke fornøyd med måten den informasjonen ble gitt på.

– Det han gjorde var ikke feil. Det som var feil var måten andre mennesker, inkludert dere i dere rommet (journalistene journ.anm) ble gitt informasjonen. Gradert informasjon som ble gitt ut ulovlig. Det er det virkelige problemet.

Trump om lekkasjene: – Kriminelle handlinger

På spørsmål fra en journalist nektet Trump konsekvent for at medarbeidere har hatt hyppig kontakt med russerne:

– Jeg har snakket med flere av personene som angivelig var involvert i alt dette. De vet ingenting om dette, de har ikke vært i Russland, de har aldri tatt en telefon til Russland og de har aldri mottatt en telefon.

– Det er bare falske nyheter, fortsatte han før han sluttet svaret med å be både pressen og de som lekket informasjonen om å skamme seg.

Stor tidslinje: Få innsikt i Russland-kontroversene

– Nyheten er falsk

Trump understreket at Flynn «bare gjorde jobben sin» i kontakten med Russland, og at det var fordi han ikke snakket sant til visepresidenten som var årsaken til avskjeden.

Presidenten fikk også spørsmål om han kan bekrefte at lekkasjene er ekte – noe han kunne.

– Du har sett dem selv. De er absolutt ekte, men nyheten er falsk.

Senere presset CNN Trump på hva han mener med at lekkasjene er ekte, men at nyheten er falsk.

– Dersom informasjon som kommer fra disse lekkasjene er ekte, hvordan kan da nyheten være falsk, spurte CNN-journalisten.

– Rapporteringen er falsk. Hør her, dette er saken. Folk leser aviser, de ser på tv og vet ikke om det er riktig eller galt fordi de ikke er involvert. Jeg er involvert. Jeg har vært involvert med dette hele livet mitt. Så jeg vet når dere sier sannheten og når dere ikke gjør det, svarte Trump og gikk over til å anklage media for å ha en «hatefull tone» mot ham og hans administrasjon.

Trump angrep etterretningstjenesten: – Ulovlig

– Tester Putin deg?

Trump nektet også for å være direkte involvert med Russland.

– Jeg har ingenting med Russland å gjøre. Jeg har ingen forretninger der, jeg har ingenting.

Tester Putin deg, spurte en journalist med blant annet henvisning til at et russisk spionskip ble oppdaget utenfor kysten av den amerikanske delstaten Connecticut onsdag.

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror at Putin sannsynligvis antar at han ikke kan gjøre avtaler med meg mer fordi det politisk vil være upopulært for en politiker å gjøre en avtale, sa presidenten og la til:

– Jeg kan ikke tro at jeg sier at jeg er en politiker, men jeg antar at det er det jeg er nå.

Varsler ny innvandringsordre

Trump lot denne gangen flere medier enn vanlig stille spørsmål, også reportere fra «erkefienden» CNN. Og han tok spørsmål på alle saksområder; fra Russland, til terror, tilstanden i amerikanske byer det omstridte innreiseforbudet.

Da en reporter fra et jødisk medium spurte ut Trump om antisemittisme og rasisme, ble tonen imidlertid opphetet.

Etter at presidenten hadde kunngjort at han var en av «verdens minst antisemittiske mennesker», fikk han et oppfølgingsspørsmål han ikke likte:

– Stille, stille, stille!, tordnet Trump.

Han vakte også oppsikt da han på et spørsmål om hva han kom til å gjøre med problemene i bykjernene sa at dop hadde blitt billigere enn godteri.

– Nasjonen vår oversvømmes med dop. Dop har begynt å bli billigere enn godteri. Vi kommer ikke til å la det skje lengre, sa Trump.

På pressekonferansen kom presidenten også med to nyheter: Den ene om en ny presidentordre om innvandring som kommer i neste uke, den andre at en ny helseordning som skal erstatte Obamacare vil bli presentert i begynnelsen av mars.

Trumps omstridte innreiseforbud ble midlertidig tilsidesatt av domstolene. På pressekonferansen sa Trump at hans advokater nå jobber med å skreddersy den nye presidentordren.

– Den nye ordren kommer til å bli skreddersydd til hva jeg mener er en veldig dårlig avgjørelse.

Han ga imidlertid ikke mer informasjon om hva som ligger i denne, annet enn at den skal «beskytte det amerikanske folk».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder