NYE REGLER? En fly fra det nasjonale flyselskapet i De forente arabiske emirater forbereder en landing på flyplassen i Abu Dhabi, som er en av flyplassene som angivelig blir rammet av de nye reglene. Foto: Kamran Jebreili AP

Amerikanske medier: USA forbyr elektronikk i håndbagasjen på flere fly

Amerikanske myndigheter skal ha planer om å forby passasjerer fra en rekke land å ta med nettbrett og bærbare datamaskiner i håndbagasjen på flyreiser til USA.

Ifølge flere amerikanske medier, deriblant Reuters, AP og CBS News, vil de nye reglene ramme passasjerer fra minst åtte land.

Ifølge offisielle kilder innebærer det midlertidige forbudet at passasjerer må sjekke inn elektronisk utstyr som er større enn en mobiltelefon før de går om bord på flyet.

Bærbare datamaskiner, nettbrett og store kameraer er blant gjenstandene som blir nevnt.

Les også: Dommer stopper Trumps nye innreiseforbud

Tyrkia skal være rammet

En amerikansk embetsmann sier til AP at direkteflyginger til USA fra til sammen ti flyplasser i følgende byer blir rammet:

Kairo i Egypt, Amman i Jordan, Kuwait by i Kuwait, Casablanca i Marokko, Doha i Qatar, Riyadh og Jeddah i Saudi-Arabia, Istanbul i Tyrkia, samt Abu Dhabi og Dubai i De forente arabiske emirater.

Denne listen er ikke bekreftet, og amerikanske myndigheter har foreløpig ikke sagt noe offentlig om de nye reglene.

Ifølge Reuters jobber det amerikanske sikkerhetsdepartementet med å varsle de landene og flyselskapene som blir rammet. En kilde opplyser til nyhetsbyrået at de vil få 96 timer på å innføre de nye reglene.

Det skal ikke være en spesifikk terrortrussel, men en samlet vurdering som er bakgrunnen for forbudet.

Les også: Trådløse hodetelefoner eksploderte under flytur

Les også: FBI etterforsker bånd mellom Trump-kampanjen og Russland

Slettet Twitter-melding

Det var en kryptisk melding fra flyselskapet Royal Jordanian som førte til at nyheten sprakk. Mandag gikk flyselskapet ut på Twitter med en melding om de nye reglene, før den senere ble slettet.

Der kom det blant annet frem at mobiltelefoner og medisinsk utstyr er ekskludert fra forbudet, men at alt annet må legges i innsjekket bagasje:

Foto: Skjermdump

En ekspert på flysikkerhet nyhetsbyrået AP har snakket med sier:

– Det vil være store ulemper ved å måtte legge elektronikk i den innsjekkede bagasjen, sier Jeffery Price, professor ved Metropolitan State University i Denver.

Han mener at tyverier fra denne typen bagasje vil skyte i været. I tillegg kan en del batterier ta fyr, noe som er lettere å legge merke til inne i kabinen.

The Guardian meldte først at det var 13 land som ville bli rammet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder