MASSESKYTING: 14 mennesker ble drept da Syed Rizwan Farook og hans kone Tashfeen Malik gikk inn i Inland Regional Center og åpnet ild onsdag. Foto: ,

CNN: San Bernardino-skytter sverget troskap til IS

Midt under det blodige angrepet i San Bernadino skal Tashfeen Malik ha postet et Facebook-innlegg der hun sverger troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

  • Erlend Skevik

Artikkelen er over fire år gammel

Det bekrefter tre ulike kilder med kjennskap til etterforskningen overfor CNN.

Facebook-innlegget skal ha blitt postet på en konto med ett annet navn, og det er foreløpig uklart hvordan etterforskerne knytter meldingen til Malik. Det er heller ikke kjent når etterforskerne ble klar over meldingen, som nå er fjernet.

Kort tid etter at CNN meldte om Maliks Facebook-innlegg gikk også det halvoffisielle IS-nyhetsbyrået Aamaq ut og hevdet at det var IS-sympatisører som sto bak massedrapet.

Fjernet spor

I dagene før angrepet skal paret ha gjennomført flere tiltak for å fjerne elektroniske spor. Det skal ha styrket politiets teori om at angrepet var nøye planlagt. Ifølge New York Times er det likevel ingenting som tyder på at paret fikk noen instruksjoner fra IS før angrepet.

- Foreløpig ser det ut til at de var «selv-radikalisert» og inspirert av gruppen, men at de ikke fikk noen ordre om å utføre et angrep, sier en tjenestemann til avisen.

De siste månedene skal FBI har vært spesielt oppmerksomme på faren for at personer inspirert av terrorgruppen som kaller seg Den islamske staten, skulle gjennomføre angrep i USA. Ifølge New York Times skal politiet ha overvåket mellom 30 og 40 personer som myndighetene frykter kunne gjennomføre terrorangrep i USA.

Ifølge familiens advokat Mohammad Abuershaid skal parets slektninger stille seg helt uforstående til opplysningene om en mulig terrortilknytning.

- Det var ingen ting som tydet på at Malik var ekstrem på noen måte, og Farook var en helt normal person, sier Abuershaid.

Terror-kontakter?

Så langt har ingen offisielle kilder ønsket å trekke noen klare konklusjoner om motivet bak skytetragedien som rammet San Bernardino onsdag. 14 personer ble drept og 21 skadet da ekteparet Syed Rizwan Farook (28) og Tashfeen Malik (27) gikk til angrep på et juleselskap på mannens arbeidsplass.

Verken Farook eller Malik var kjent for FBI, eller politiet. Torsdag kveld meldte CNN at Farook skal ha blitt radikalisert. Samtidig ble det kjent at politiet gransker Farooks kontakt med minst en person som tidligere har blitt etterforsket for mulige terrorforbindelser. Kontakten skal ha skjedd både via telefon og sosiale medier.

Bakgrunn: Ba moren sitte barnevakt - så drepte han og kona 14 mennesker

CNNs kilder i etterforskningen understreker imidlertid at denne kontakten var sporadisk, og at siste kontakt skal ligge flere måneder tilbake i tid.

Foreløpig har politiet ikke funnet noen forbindelser mellom Farook og internasjonale terrorgrupper.

Brødrene Nizaam Ali og Rahemaan Ali sier til nyhetsbyrået AP at Farook pleide å komme til moskéen hver dag. Men for tre uker siden sluttet han plutselig å komme.

Sist gang Raheeman Ali så ham, hadde han virket glad og som sitt vanlige selv. Begge brødre sier at de aldri la merke til noe med han som kunne tilsi at han var i stand til å utføre en slik massakre.

Våpenlager

Samtidig er det mye som tyder på at angrepet var nøye planlagt. På eiendommen til det mistenke ekteparet etter skytingen onsdag fant politiet flere rørbomber, bombeutstyr og store mengder ammunisjon.

Se avisforsiden alle snakker om: Amerikansk avis i strupen på republikanske presidentkandidater - «Gud fikser ikke dette»

Farook og kona kom sammen til USA i juli 2014 etter å ha besøkt flere land, deriblant Pakistan. Han er amerikansk statsborger, mens hun var pakistansk statsborger på visum. Politiet etterforsker nå 28-åringens reisevirksomhet.

Flere artikler

  1. FBI: San Bernardino-paret var radikalisert før de traff hverandre

  2. CNN: California-drapsmann kan ha planlagt angrep i 2012

  3. Terror-ofre saksøker Facebook for IS-hjelp

  4. Politiet: Fant 12 rørbomber hjemme hos mistenkte i California-skytingen

  5. Her ankommer terror-ekteparet USA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder