Facebook-satellitt ødelagt – skulle gi internett i Afrika

Eksplosjonen rystet bygninger flere kilometer fra oppskytningsplattformen, men ingen skal ha blitt skadet.

Artikkelen er over tre år gammel

Torsdag ettermiddag eksploderte Falcon 9-raketten til romselskapet SpaceX under en test på oppskytningsplattformen Cape Canaveral i Florida, USA.

Det var avisen Observers romjournalist som først rapporterte eksplosjonen på Twitter.

– SpaceX kan bekrefte at det var et avvik på oppskytningsplattformen i forberedelse til en statisk motortest. Dette resulterte i tap av raketten og lasten. Det var ingen skader, opplyste selskapet i en kort uttalelse.

Eksplosjonen skjedde under det som omtales som en rutinemessig motortest før en planlagt oppskytning førstkommende lørdag. Etter planen skulle den sende en kommunikasjonssatellitt i bane på lørdag, på oppdrag fra Facebook. Denne var ombord under testen og gikk tapt.

Internett fra verdensrommet

SKUFFET: Facebooksjef Mark Zuckerberg. Foto: Justin Sullivan AFP

– Når jeg nå er her i Afrika er jeg dypt skuffet over at SpaceX' oppskytningsfeil ødela satellitten vår. Den ville gitt internetttilgang til så mange entreprenører, og alle andre på kontinentet, skriver Facebook-sjef Mark Zuckerberg på sin egen vegg.

Ifølge Business Insider skulle satelitten gi internettilgang i områder sør for Sahara.

– Vi kommer til å fortsette å jobbe med å gi alle de samme mulighetene som denne satelitten egentlig skulle, fortsetter Zuckerberg.

Les også: 30 år siden romfartens største tragedie

Ingen fare

Ifølge Reuters skjedde eksplosjonen på selve oppskytningsplattformen, og bygninger flere kilometer unna skal ha blitt rystet av eksplosjonen. Raketten er av SpaceX' ubemannede typer, men det er foreløpig uklart om noen er skadet.

– Nå forsøker vi å finne ut av omfanget på skadene, årsaken til ulykken, og å finne ut om noen ble skadet, sier en talsmann for det amerikanske luftvåpenet til Washington Post. Det er de som leier ut oppskytningsplattformen der ulykken skjedde.

Personell var ute for å måle eventuelle giftige avgasser etter hendelsen, men det er ikke oppdaget noe som utgjør noen trussel for folk i de omkringliggende områdene, skriver den lokale fylkets krisetjenester på Twitter.

Les også: Snart lander også Kina på månen

OPP I RØYK: Her eksploderer den private romraketten under testing. Ombord er Facebooks satellitt. Foto: Handout Reuters

Privat romferdsel

Selskapet ligger i front i konkurransen om å levere det første kommersielle utstyret som kan ta astronauter opp til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Det kan skje så tidlig som i 2017.

SpaceX er grunnlagt av entreprenøren og Tesla-gründer Elon Musk, og har hittil hatt vekslende hell med å drive privat romfart.

Av og til går det imidlertid bra: Skrev historie med vellykket oppskytning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder