FRITTALENDE: Duterte er ikke en kanditat som er redd for å si hva han mener. Det har gjort han til en meget kontroversiell kandidat. Foto: Romeo Ranoco Reuters

Lover å drepe 100.000 kriminelle om han blir president - vinner valget

Kontroversielle Rodrigo Duterte (71) sammenlignes med Donald Trump. Nå blir han trolig Filippinenes president.

 • Brage Steinson Wiik-Hansen

Artikkelen er over fire år gammel

Den kontroversielle presidentkandidaten Rodrigo Duterte (71), som har fått tilnavnet «The Punisher» og «Duerte Harry» for sin tøffe fremtreden mot kriminalitet, ser ut til å vinne presidentvalget på Filippinene med klar margin. Duterte har erklært seg selv som vinner av valget og sier ifølge nyhetsbyrået AFP at han «godtar mandatet fra folket».

– Det er med ydmykhet, ekstrem ydmykhet, at jeg godtar dette mandatet fra folket, sier Duterte i byen Davao, der han har vært borgermester i over 20 år.

Erklærer seier: Duterte erklærer seier på Filippinene

«The Punisher» er en meget kontroversiell kandidat som ved flere anledninger har høstet sterk kritikk for sine uttalelser i en rekke saker. Blant annet har han sagt at han lover å drepe 100.000 kriminelle dersom han blir valgt.

– Glem lovene om menneskerettigheter. Hvis jeg kommer til presidentpalasset vil jeg gjøre akkurat som jeg gjorde da jeg var borgermester. Dere som selger narkotika, kjeltringer og unnasluntrere, dere bør skjerpe dere, fordi jeg kommer til å drepe dere, talte Duerte til folkemengden på et valgmøte forrige lørdag.

Videre fulgte han opp med at han skulle dumpe de drepte i Manila Bay, og gjøre fisken i bukten feite med dem, skriver BBC.

Sammenlignes med Donald Trump

Mange har sammenlikned Rodrigo Duterte med den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump fordi de begge kommer med kontroversielle utsagn og opplever økt popularitet blant velgerne.

Donald Trump har blant annet sagt at han vil nekte muslimer innreise til USA og bygge en mur mellom USA og Mexico. Han har også uttalt at meksikanerne som kommer til USA er voldtektsmenn.

Filippinene er et land som sliter med omfattende kriminalitet, korrupsjon og fattigdom. Mange forklarer Dutertes popularitet med måten han slo ned på lignende situasjoner i Davao i løpet av sine år som borgermester. Davao var plaget av vold og kriminalitet, delvis på grunn av et kommunistisk opprør i regionen. Lokale myndigheter begynte å bevæpne sivile militser for å takle opprørerne, og etter hvert ble militsene omgjort til dødsskvadroner som gikk etter enhver som ble sett på som en trussel mot offentlig orden, skriver BBC.

Amnesty International mener disse dødsskvadronene står bak 700 henrettelser. Duterte svarte på dette ved å si at tallet var feil. Det riktige tallet var nærmere 1700 personer, ifølge ham.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RELGER: I sin tid som borgermester har «The Punisher» innført en rekke regler. Blant annet at støyende karaoke er fobudt etter klokken 21. Foto: Erik De Castro Reuters

En rekke regler har blitt innført for under Dutertes tid som leder. Blant annet: At ingen mindreårige får være ute etter klokken 22 uten følge, ingen offentlig alkoholkonsumpsjon etter klokken ett, røykeforbud på offentlig plass og lov mot støyende karaoke etter klokken 21, skriver Time.

Duterte åpnet valgkampen tidligere i år med å kalle paven i Roma en horeunge, og har flere ganger skrytt av å ha mange elskerinner.

Bortføring: To pågrepet for bortføring på Filippinene

Davao-ordføreren har også varslet at han vil oppløse nasjonalforsamlingen dersom de ikke adlyder ham – noe som har fått kritikerne til å frykte at han vil lede landet tilbake mot diktatur, skriver NTB.

Tøyset med voldtekt og drap på misjonær

På et valgmøte snakket Duterte om et fengselsopprør i Davao i 1989, der innsatte tok en australsk misjonær, som jobbet i fengselet, som gissel før de voldtok og drepte henne.

Duterte fortalte de fremmøtte at det var synd at hun ble voldtatt, siden hun var så vakker.

– Jeg ble sint for at de voldtok henne, men hun var så vakker, jeg tenkte, borgermesteren burde fått være først i køen, skriver BBC.

Naturlig nok ble uttalelsene gjenstand for sterk kritikk. Duterte sitt svar: – Det er bare slik menn snakker.

Som svar på den massivise kritikken på disse uttalelsene, kom han senere ut med en uttalelse der han beklaget det hele.

Duterte hadde 5,84 millioner flere stemmer enn sin nærmeste rival da det gjensto å telle mindre enn 12 prosent av stemmene fra mandagens valg. Det viste tall fra fra den statlige organisasjonen PPCRV. Ledelsen er ikke mulig å overstige.

Løslatt: Ti indonesiere ble løslatt av gisseltagere på Filippinene

Grace Poe, som lå på tredjeplass blant presidentkandidatene, erklærte tidligere på mandagen at hun hadde lidd nederlag mot Duterte.

– Jeg gratulerer ordfører Duterte, sa hun ifølge NTB.

Mer om

 1. Filippinene

Flere artikler

 1. Presseorganisasjoner raser mot Duterte

 2. Rodrigo Duterte er «Østens Donald Trump» - og Filippinenes nye president

 3. Filippinsk professor: Ny president er godt nytt for Sekkingstad

 4. Duterte erklærer seier på Filippinene

 5. Sønnen til Filippinenes president anklaget for narkosmugling

Fra andre aviser

 1. - Hvis jeg blir president, blir det blodig. Jeg vil beordre alle kriminelle drept

  Aftenposten
 2. Duterte vet ikke om han har tid til Trump

  Bergens Tidende
 3. Seier for omstridte Duterte på Filippinene

  Fædrelandsvennen
 4. Duterte vil forandre grunnloven

  Fædrelandsvennen
 5. Filippinenes president truer med å forlate FN

  Fædrelandsvennen
 6. - Dutertes krig mot narkotika har kostet 1.800 liv

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder