RUNDT 800: Norske Siem Pilot har søndag rundt 800 flyktninger og migranter om bord som de enten har reddet selv eller fått overført fra sivile fartøy. Foto: POLITIET/SIEM PILOT

Siem Pilot plukket opp over 800 båtflyktninger

Det norske skipet Siem Pilot har første påskedag plukket opp 816 båtflyktninger og migranter fra Middelhavet.

Artikkelen er over to år gammel

– Det er ca 800 etter den siste redningsaksjonen og overføring fra sivilt skip i kveld. Ankomsthavn er fortsatt ukjent, opplyser Anne Sandal, kommunikasjonssjef i Kripos, til VG.

Siem Pilot har forespurt om de kan gå inn til enten Trafani eller Palermo i Italia, men Sandal opplyste ved 22-tiden at de ennå ikke hadde fått beskjed fra Roma om hvilken havn de skal til.

Senere på kvelden bekrefter Siem Pilot at det var til sammen 816 som ble plukket opp. Kripos har ansvaret for Siem Pilot som deltar i Operasjon Triton i det sentrale Middelhavet.

Norge har siden 2015 bidratt med to båter til Frontex i håndteringen av det store antallet migranter og flyktninger som reiser fra Afrika over Middelhavet med håp om å nå Europa.

Mange nasjonaliteter

MIDDELHAVET: Her reddes migranter og flyktninger fra overfylte båter. Foto: POLITIET/SIEM PILOT

Av de første 510 som kom ombord første påskedag var det mennesker fra blant annet Burkina Faso, Elfenbenskysten, Kamerun, Liberia, Guinea Bissau, Senegal, Sudan og Nigeria, forteller Sandal.

Les også: Siem Pilot og Peter Henry von Koss ble Årets navn i VG

Siem Pilot er et større fartøy som deltar i operasjonen Triton i det sentrale Middelhavet, med en avtale som utløper 15. mai 2017. Redningsskøyta Peter Henry von Koss deltar i operasjon Poseidon utenfor kysten av Hellas. Denne avtalen utløper 15. juni i år.

Husker du? Vellykket fødsel på «Siem Pilot»

Utenriksdepartementet opplyste i mars at Norge tar sikte på å fortsatt tilby fartøy i redningsoperasjonene også etter at de nåværende avtalene utgår.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder