I AKSJON: Redningsmannskap på skipet til Malta-selskapet «Migrant offshore aid station» (MOAS) hjelper migranter og flyktninger som har kantret på vei til Europa. Foto: Darrin Zammit Lupi Reuters

Redningsarbeidere forteller om drama i Middelhavet: – Havet er en gravplass

Regina Catrambone forteller om en annerledes høytidshelg. Søndag hentet hun opp en druknet åtteåring fra havet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det har vært en trist påske, sier redningsarbeider om bord på skipet Phoenix, Regina Catrambone til VG.

Hun jobber for «Migrant offshore aid station» (MOAS) og var på jobb i helgen. I løpet av tre-fire dager reddet skipet 453 mennesker fra å drukne, blant dem flere kvinner og barn. De hentet også opp syv døde mennesker fra havet.

Sett denne? Letemannskap henter opp død baby i Middelhavet

Fant en død gutt på åtte år

Minst 8.300 mennesker ble reddet opp fra Middelhavet i påsken, ifølge flere redningsorganisasjoner. Minst åtte lik ble funnet, inkludert ett barn og en gravid kvinne,viser offisielle tall. Det var Catrambone og hennes team som hentet det yngste offeret opp fra havet. Han ble bare åtte år.

– Sammen med gutten fant vi tre kvinner og tre menn, sier Catrambone.

– Båtene var så fulle av mennesker at de måtte sitte oppe hverandre. Vi fant mennesker som hadde besvimt av mangel på luft, fordi de hadde sittet så tett.

Hun er fremdeles om bord på Phoenix, som patruljerer Middelhavet, og snakker med VG fra et styrrom i båten.

Les den dramatiske historien: De var på vei til Norge – så kantret båten

FIKK PROBLEMER: Denne gummibåten er overfylt med flyktninger på vei mot et bedre liv i Europa. På vei over havet slutter motoren å funke. Her reddes de i land av et skip fra Malta. Foto: Darrin Zammit Lupi Reuters

Fotograf: – Aldri opplevd noe lignende

Også Reuters-fotograf Darrin Zammit Lupi forteller VG om en spesiell dag på jobb. Første påskedag ble han vitne til den dramatiske redningsaksjon på Phoenix, da flere hundre flyktninger fra Afrika ble reddet opp fra Middelhavet.

Bildene som Lupi har tatt viser overfylte båter, desperate mennesker og redningsarbeidere som kaster seg i vannet for å hjelpe.

– I mine 19 år i jobben med å dekke flyktningkrisen og lignende hendelser, har jeg aldri opplevd noe lignende, sier Lupi.

Han tok bilder av dramaet, som både Reuters, The Sun og Daily Mail har publisert.

– Ingen har noen gang vært borti situasjoner som ligner på dette, sier direktør for MOAS Christopher Catrambone til VG.

Også «Leger uten grenser» skriver om flere aksjoner. I påsken har de reddet minst 1000 flyktninger fra ni båter, skriver organisasjonen på Twitter.

– Havet er en gravplass, skriver «Leger uten grenser» på Twitter.

Les også: Siem Pilot plukket opp over 800 flyktninger i påsken

MISTET LIVET: En død kropp flyter i Middelhavet. Fotografen som har tatt bilde forteller om sterke scener. Foto: Darrin Zammit Lupi Reuters

Flere redningsaksjoner

Etter redningsaksjonen på søndag, var båten Phoneix igjen ute på oppdrag samme kveld. Regina Catrambone forteller at det på den turen ikke ble funnet noen døde.

– Det er et mirakel at vi klarte å redde så mange uten at noen omkom. Vi er fremdeles ute på havet, med en ny båt fra mandag morgen, sier hun.

– Nå har vi 453 mennesker om bord på båten, alle i god stand. Vi har gitt dem mat, nye klær og varme pledd. Vi har mange kvinner og barn, den yngste en jente på to uker. Vi har også flere kvinner som er høygravid, sier Catrambone.

Også det norske skipet Siem Pilot har deltatt på redningsaksjoner i påsken.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for flyktninger har 32.000 migranter ankommet Europa over havet så langt i 2017. Det er færre enn i toppåret 2015. 650 har druknet så langt i år.

Ifølge FN var 2016 det dødeligste året på Middelhavet noen sinne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder