1 / 4
ÅSTED: Svensk politi bekrefter at den drapssiktede drapsetterforskning etter å ha funnet en død kvinne i Vestre Värmland.

Død norsk kvinne funnet i fryser: − Man blir kvalm av å tenke på det

VÄRMLAND (VG) Den norske kvinnen kan ha vært død så lenge som åtte år. En eldre nordmann er siktet for likskjending, og naboene reagerer med forskrekkelse.

Publisert:

Det røde huset hvor nordmannen er bosatt ligger i enden av en lang grusvei på vei opp mot et skogholt, med tåke- og snødekte jorder på hver sin side av veien.

Den lille grenda hvor de to nordmennene en gang skal ha flyttet til, ligger øde, utenfor allfarvei i Värmland, en kort kjøretur fra den norske grensen.

Lørdag ettermiddag står en enslig svensk politibil og to betjenter utenfor huset. På den avsperrede eiendommen står det to biler og en campingvogn.

Gardinene er trukket for.

Det var i dette huset at svensk politi torsdag fant kroppsdeler fra den norske kvinnen i en fryseboks.

Ifølge opplysninger til Aftonbladet mistenker politiet at kvinnen har vært død i åtte år. Mannen og kvinnen skal ha flyttet til Sverige noen år før dette igjen.

– Sa hun forsvant til Norge

Det eneste politiet vil si om relasjonen er at de to nordmennene var bekjente, men Aftonbladet skriver at de var samboere.

NRK har snakket med en nær venn av den nå siktede nordmannen, som sier han har truffet den norske kvinnen, og at han snakket jevnlig med henne i et par år.

– Jeg kjenner henne, for jeg traff henne et par år før hun forsvant til Norge. Hun forsvant til Norge og kom til et sykehjem eller noe sånt, har han sagt til meg, sier vennen til NRK.

– Man bli kvalm

En nabo som bor i området har snakket flere ganger med nordmannen, men han har aldri sett han sammen med en dame.

– Jeg har tatt avstand fra ham, fordi det står ikke helt rett til hos ham. Man får jo en magefølelse, sier mannen.

Han forteller at han flyttet til området i 2009, samme år som de to nordmennene emigrerte og skal ha bosatt seg i det lille røde huset på det svenske bondelandet. 

– Det har gått prat om at han skulle ha en dame, men jeg har aldri sett noen dame der. Det som har skjedd er jo forferdelig. Det er skremmende at han har kjørt forbi her daglig. Vi har også gått tur forbi huset hans og lurt på hvor denne damen tok veien, sier naboen. 

Naboen forteller at politiet har vært en del på mannens adresse.

– Men de har jo ikke visst hva han hadde i fryseren. Huff, alle her er helt i sjokk, man blir kvalm av å tenke på det. Man forventer ikke noe sånt her på landsbygda.

– En einstøing

To andre naboer forteller til VG at de i løpet av de siste seks årene ikke har sett den nå pågrepne mannen sammen med en kvinne. De har imidlertid hørt at han bodde der med en dame en gang.

– Jeg var her på jakt for mange år siden, og da mener jeg at jeg hørte at han hadde en dame der. Men vi har hatt huset her i seks år, og da har vi ikke sett en eneste dame, sier naboene.

De er begge forskrekket over å lese det som står i svenske aviser.

– Man tror jo ikke at det skal skje noe sånt her. Det er jo den fredeligste plass på jord.

Naboene har gjennom årene reagert på mannen som nå er pågrepet.

– Han virket som en einstøing, så vi hadde ikke så stor interesse av å ha kontakt med han. Vi har hatt noen litt rare opplevelser med ham og han hilser aldri når han kjører forbi. Alle andre som bor her er jo hyggelige.

– Vi så jo ambulansen som kom her for en stund tilbake, sier en av naboene.
Naboene VG har snakket med synes begge det hele er svært forskrekkende.

– Jeg har jo gått tur forbi det huset mange ganger, alene også. Det er forferdelig å tenke på det som kan ha skjedd der inne. Det er jo som en krimroman.

1 / 2

Tidligere straffedømt

Politiet i Sverige bekrefter at de har åpnet en drapsetterforskning. Pressetalsperson Christina Hallin i Bergslagen politidistrikt bekrefter overfor VG at de har funnet en død kvinne i et hus i Vestre Värmland.

– Omstendighetene gjør at vi har startet en innledende drapsetterforskning. En eldre mann er pågrepet, siktet for å stå bak, sier Hallin til VG.

Ifølge Aftonbladet skal mannen ha gitt opplysninger om dødsfallet i forbindelse med at han fikk behandling ved et sykehus.

Mannen er kjent for norsk og svensk politi fra tidligere.

Ifølge dokumenter VG har sett er han straffedømt i begge land. Han er tidligere dømt for en voldtekt og sedelighetsforbrytelser i Norge. Han er også dømt for fyllekjøring.

1 / 2

Nekter straffskyld

Den siktede mannen er mistenkt for drap og grovt brudd på gravfreden. Brudd på gravfreden betyr at man har skadet den døde kroppen for å skjule et eventuelt lovbrudd, skriver Aftonbladet.

Mannen nekter straffskyld for både drap og brudd på gravfred, ifølge Åklagaren.

Mannens forsvarer Stefan Lilliebäck skriver i en SMS til VG at han har fått taleforbud fra påtalemyndigheten.

– Det betyr at jeg ikke kan si noe om det som ble sagt i avhør. Jeg kan dog bekrefte at jeg møtte den siktede i forbindelse med politiavhør, skriver han.

Senest søndag klokken 12 må påtalemyndigheten beslutte om mannen skal begjæres varetektsfengslet. Dette vil i så fall skje i Värmlands tingrett.

Rettelse

Rettelse: I den første versjonen av denne artikkelen sto det at nordmannen var siktet for drap og likskjending. Det riktige skal være at han er siktet for likskjending, men kun mistenkt for drap. Dette ble endret 21.03.2023 kl. 10.37.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no