Kinesisk «spionballong» skutt ned – Kina svært misfornøyde

Den kinesiske «spionballongen» er skutt ned, og Kina er ikke fornøyde. Søndag skal landets sjef for værtjenesten ha fått sparken.

Publisert:

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier USAs forsvarsdepartement at et amerikansk fly har skutt ned ballongen med et missil lørdag kveld norsk tid.

Dette skjedde seks nautiske mil utenfor kysten. De største amerikanske mediene omtaler ballongen som en «spionballong», mens Kina har hevdet at dette er en sivil værballong.

Kinas utenriksdepartement uttrykker ifølge Reuters sterk misnøye og motstand mot at USA brukte makt for å angripe ballongen. Kina gjentar også at ballongen var for sivil bruk og havnet i amerikansk luftrom ved en feil.

Ifølge CNN har sjefen for kinas nasjonale værtjeneste fått sparken som følge av hendelsen, noe statlig kinesisk media skal ha annonsert.

Videre skriver CNN at noen analytiker tror at sparkingen er et forsøk fra Kina på å støtte opp om påstanden om at det dreide seg om en sivil værballong.

Værsjefens avgang skal derimot ikke ha kommet som en overraskelse, ettersom han i slutten av januar ble valgt inn i en politisk stilling.

Mulig flåte med spionballonger

Kina fordømmer ifølge New York Times hva de kaller en overdreven reaksjon, som de hevder bryter med internasjonal sedvane, og sier landet «forbeholder seg retten til å svare».

En talsperson for administrasjonen til USAs president Joe Biden avviser Kinas påstander om at det dreier seg om en forsknings- eller meteorologisk ballong og sier ballongen med vilje krysset amerikansk og kanadisk luftrom. Han sier ifølge NBC at USA er sikre på at ballongen overvåket sensitive militærinstallasjoner.

Reuters meldte like før nedskytingen at Biden-administrasjonen gikk videre med planer om å skyte ned «spionballongen» som har fløyet over deler av USA og Canada den siste tiden.

Biden skal imidlertid ha gitt autorisering for å ta ned ballongen allerede på onsdag, men at denne operasjonen måtte vente til det ikke var fare for amerikanske liv i den forbindelse.

Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet er ballongen en del av en flåte med spionballonger, som har spionert over fem kontinenter, skriver Reuters.

Washington Post skriver at amerikanske myndigheter mener enda en kinesisk ballong opererer et sted i verden. Det er altså tre ballonger totalt, ettersom én skal være sett over Latin-Amerika. Colombia bekreftet natt til søndag at én ballong ble observert i colombiansk luftrom.

NYHETEN SPRAKK: Ballongen før og etter den ble skutt ned av amerikanerne.

Taiwan, som Kina har et anstrengt forhold til, har også kritisert Kinas opptreden, og landets utenriksdepartement har i en uttalelse søndag uttalt at verdenssamfunnet ikke bør tolerere det.

Flyplassene i Charleston, Myrtle Beach og Wilmington ble tidligere lørdag stengt av hensyn til «nasjonale sikkerhetsinitiativer», skriver ABC News.

Det er den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA som ga ordren, som gjaldt fram til klokken 14.45, amerikansk tid. Det tilsvarer klokken 20.45 norsk tid.

– Vi skal ta oss av det

President Biden har diskutert løsninger knyttet til ballongen med Pentagon siden tirsdag ifølge New York Times.

CNN meldte tidligere at nettsider som følger flytrafikken, viser at militærfly er på vingene i det aktuelle området på den amerikanske østkysten. Pentagon har ikke bekreftet at flygingene har sammenheng med ballongobservasjonene.

Ballongen skal være på størrelse med tre busser. Militærledere advarte først mot å skyte den ned over land på grunn av fare for at infrastruktur eller sivile skulle bli skadet.

Kan være værballong

Den kinesiske ballongen, som svever i 18 kilometers høyde over USA, har ført til stor oppstandelse og en diplomatisk krise mellom landene. Mens Kina hevder det er snakk om en sivil værballong som har blåst ut av kurs, sier amerikanske myndigheter at det er snakk om en spionballong som lar seg manøvrere.

– Det er tydelig at hensikten med denne ballongen er å drive overvåkning, og dens nåværende retning fører den over sensitive områder, sa en anonym kilde i Pentagon tidligere denne uken.

USAs utenriksminister Anthony Blinken avlyste et planlagt besøk til Kina etter at ballongen ble oppdaget.

EN HVIT BALLONG: Den kinesiske ballongen svever ved et forbipasserende fly ved Kingstown, Nord-Carolina.

Blinken skulle blitt den første amerikanske utenriksministeren som besøkte Kina siden Mike Pompeo var der i 2018.

Ballongen som nå har satt en stopper for besøket, ble først observert over USA onsdag og deretter over Canada torsdag. Den fløy flere tusen fot over der flytrafikken passerer.

USA rettet raskt en anklagende pekefinger mot Kina, som fredag innrømmet at ballongen er kinesisk. Kineserne avviser at det er snakk om en spionballong og sier at det er en sivil værballong som samler inn meteorologiske data.

Tidligere i dag fortalte analytikere at en spionballong kan samle informasjon om radarer og sambandssystemer.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no