VITNET: Under streng sikkerhet og bak et hvitt skjermbrett ble vitnet Gaspare Spatuzza avhørt. Der bekreftet han det han tidligere har sagt til dommere, at Berlusconis navn knyttes til mafiaen. Foto: AP

- Jeg er redd for å snakke om Berlusconi

(VG Nett) Navnet på Italias statsminster dukket opp i en mafiasak. Nå blir han knyttet mot et mafiamedlem.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Under mafiarettssaken mot Marcello Dell'Utri, en senator fra Berlusconis eget parti, dukket navnet på statsministeren opp. Et av vitnene forklarte at han hadde kommet over navnet i sin langvarige karriere som mafioso

Stjernevitnet i saken er Gaspare Spatuzza, som vitner mot en av senatorene fra Berlusconis eget parti. Navnet til Berlusconi dukket opp i forbindelse med andrehånds vitnemål fra Spatuzza, der han vitnet om sine samtaler med et annet medlem av mafiaen.

Les også:Sjokkbildene av Berlusconi offentliggjort

- Jeg er redd for å snakke om Berlusconi, sa Spatuzza om statsministerens innblanding i mafiaen ifølge avisen La Repubblica.

Statsministeren nekter enhver forbindelse til mafiaen, og hevder de mange rettssakene er et tegn på at han blir forfulgt uten grunn. Berlusconi selv er ikke tiltalt i denne rettssaken, men blir dratt inn fra sidelinjen.

I rettssalen forklarte en av Berlusconis viseministere seg og slo hardt tilbake mot vitnemålet fra Spatuzza.

Leserne diskuterer Berlusconi:- Hvor lenge tror dere denne mannen hadde overlevd i Norge?

- Det er fullstendig logisk at mafiaen angriper statsministeren, fordi regjeringen har aksjonert mot organisert kriminalitet, sa viseminister Paolo Bonaiuti under rettssaken skriver avisen La Repubblica.

Rettssakene mot Berlusconi står nå i kø, men selv har han ikke tid til å delta.

Glimrer med fravær

I en annen rettssak fredag skulle Berlusconi møte nok en tiltale for korrupsjon.

Allerede i forrige uke varslet Berlusconi at han ikke ville prioritere oppmøte i domstolen men heller åpne en nykonstruert motorvei i egenskap av å være Italias statsminister.

Før han brukte åpningen av motorveien som forklaring på sitt fravær i retten, var det møte med statsrådene som forhindret Berlusconi i å stille i rettssalen.

Under den første dagen i saken var Berlusconi intet sted å se i rettssaken. Navnet hans derimot var flittig tilstede. I rettssalen sa Niccolo Ghedini og Piero Longo, to av Berlusconis mange advokater at statsministeren ikke kan stille før tidligst i midten eller slutten av februar.

Ifølge nyhetsbyrået DPA har dommerne i rettssaken akseptert datoene i februar for å høre vitnemålet fra Berlusconi.
Dersom rettsaken utsettes mer nå kan foreldelse av tiltalepunktene være en reell trussel for saken.

Berlusconi er tiltalt for å ha betalt drøye 3,3 millioner kroner til den britiske advokaten David Mills som bestikkelse. Bestikkelsen skal ha dreid seg om å avgi falskt vitnemål i to rettssaker på midten av 90-tallet.

Mills ble dømt for å ha tatt i mot bestikkelsen, som skal ha kommet fra kassene til Berlusconis medieselskap Mediaset.

Les også:- Berlusconis kone krever 365 mill. i året

Etter at Berlusconi ble valgt inn som statsminister i fjor, sørget han for å innføre en egen imunitetslov som sørget for at han ikke kunne tiltales for Mills-saken. Denne loven ble så avvist som ukonstitusjonell av Italias høyesterett og saken mot Berlusconi fortsetter.

Mills fikk fire og et halvt års fengsel for bestikkelsen og anket saken videre.

Problemene slutter ikke der for den omstridte statsministeren.
I januar skal nok en rettssak opp for domstolen, der Berlusconi er tiltalt for skattesvindel i forbindelse med sitt medieselskap.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder