FÅR PENGER: Leger Uten Grenser betaler fem prosent av sine ansattes inntekter til terrorgruppen al-Shabaab. Foto: AP

Tror skattebetaling til terrorister er toppen av isfjell

(VG Nett) Fremskrittspartiet vil ha mer åpenhet om norske bistandskompromisser.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Av Lars Akerhaug og Tom Bakkeli.
Hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser erkjenner at deres ansatte betaler skatt til terrororganisasjonen al-Shabaab for å få tilgang til områder de kontrollerer i Somalia. Dette er nødvendig for å få frem nødhjelpen der den trengs, forklarer generalsekretær Dag Horntvedt.

De andre hjelpeorganisasjonene VG Nett har vært i kontakt med avviser at de betaler liknende skatter eller avgifter for å jobbe i Shabaab-kontrollerte områder. Stig Jarle Hansen ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap tviler på at dette er riktig.

- Jeg tror dette bare er toppen av et isfjell. Det er veldig mange bistandsorganisasjoner som sier at de ikke betaler skatt, men veldig ofte ender det opp med at mange betaler til lokale partnere, som så betaler til Shabaab, sier Stig Jarle Hansen, en av verdens ledende Somalia-eksperter.

Han understreker at han mener det er prisverdig at Leger Uten Grenser selv står frem og forteller om dilemmaene de møter i hjelpearbeidet i det krigsherjede landet.

Har du et tips om terrorisme? Ta kontakt med VGs journalister!

Vil ha åpenhet

Stortingsrepresentant Morten Høglund (Frp) roser hjelpeorganisasjonen for at de selv har fortalt om avgiftene de betaler til Shabaab - en bevegelse norske myndigheter anser for å være en terrororganisasjon.

- Fremskrittspartiet vil be om bindende etiske retningslinjer, der hjelpeorganisasjonene må opplyse om denne typen aktiviteter og bindinger, sier Morten Høglund. Han viser til at mye av norsk bistand er finansiert over det norske statsbudsjettet.

- Er det problematisk at Leger Uten Grenser betaler skatt til al-Shabaab?

- Jeg vil si at det at man betaler skatt eller avgifter for å få tilgang til områder i utgangspunktet er problematisk. Når det gjelder al-Shabaab er det også problematisk av andre grunner, fordi gruppen er omfattet av sanksjoner og begrensinger og står for en politikk i Somalia som vi har all grunn til å forsøke å bekjempe, sier Høglund.

- Alternativet er død

Leger Uten Grenser har ikke tatt stilling til om deres praksis kan regnes som terrorfinansiering.

- Det er et vanskelig dilemma å handskes med. Men for oss er det viktigste å komme fram med nødhjelpen der den trengs. Vi betaler ikke for å få tilgang til mennesker i nød. Det eneste vi tolererer er at våre ansatte betaler skatt til de lokale makthaverne i områdene hvor vi jobber. Alternativet er å la folk dø, sier generalsekretær Horntvedt.

- Hvor går grensen?

- Vi har også grenser for hvor langt vi vil strekke oss. For eksempel hvis vi bare blir gitt tilgang til en bestemt etnisk eller religiøs folkegruppe, eller hvis sikkerheten vår ikke blir garantert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder