BRYTER SAMARBEIDET: Statsminister Morgan Tsvangirai og president Robert Mugabe. Foto: AP

Legger regjeringssamarbeid i Zimbabwe på is

Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai legger samarbeidet med president Robert Mugabes parti ZANU-PF på is. Tsvangirai krever at ZANU-PF løser en rekke politiske stridsspørsmål.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Inntil så skjer vil hans eget parti MDC ikke delta i regjeringssamarbeidet, sa Tsvangirai fredag. Han brukte det engelske ordet «disengage», som kan oversettes med å trekke seg ut eller koble seg fra noe.

Men Tsvangirai understreket samtidig at dette ikke betyr at MDC formelt bryter ut av regjeringssamarbeidet. MDC og ZANU-PF dannet i februar i år en koalisjonsregjering, men samarbeidet mellom de to partiene har vist seg vanskelig.

Les også: Mugabe ga EU-delegasjon varm velkomst

Den nye politiske krisen kommer etter at en domstol i Zimbabwe tidligere denne uken avsa fengslingskjennelse mot en ledende MDC-aktivist. Roy Bennet vil ifølge domstolen bli siktet for terrorisme.

Morgan Tsvangirai sa fredag at fengslingen av Bennet viser at president Mugabe og hans tilhengere opptrer uberegnelig. Dette viser at MDCs regjeringspartnere ikke er til å stole på, framholdt han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder