DØMT: Nordmennene Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French ble funnet skyldige på alle punkter i rettsalen i Kisangani. De har anket dommen. Foto: SCANPIX

Malaria-syk Moland nekter å dra på sykehus

Frykter for egen sikkerhet utenfor fengselet

KISANGANI/OSLO (VG Nett) Tjostolv Moland får nå malariamedisin intravenøst inne i fengselet. Han er livredd for å bli sendt på sykehus.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Da VG Nett var i fengselet søndag morgen hadde feberen gått ned, men han var fremdeles ikke frisk. Moland skal ha vært så plaget av feber natt til lørdag at han i ørska brølte over hele fengselet.

Tjostolv Moland er klar på at han vil være i livsfare dersom han blir innlagt på et sykehus i Kisangani, men nekter konsekvent å la seg sitere i VG Nett.

- De har vært livredde etter oppslagene i norsk presse om Nkunda. Dersom dette kommer ut der nede, har de grunn til å være nervøse, sier nordmennenes norske advokat Morten Furuholmen.

LES OGSÅ:Tjostolv Moland syk av malaria

Frykter for sikkerheten

Det er de siste dagers omtale i norske medier, blant annet av et brev han skal ha sendt til en kongolesisk opprørsleder, som gjør at Moland frykter for sikkerheten.

Den kongolesiske opprørslederen Laurent Nkunda er ansett som en folkefiende i dette området av Kongo, og i brevet tilbyr Moland seg angivelig å trene soldatene hans.

Hvis vaktholdet ikke er godt nok, vil det være en smal sak for en aggressiv folkemenge å lynsje ham på sykehuset, mener nordmennene.

28-åringen fra Vegårdshei sitter fengslet i sentralfengselet i Kisangani, dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo (30) i mai i år. Han og kameraten Joshua French (27) er også dømt for drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

LES MER OM MALARIAEN OG DE ELENDIGE SONINGSFORHOLDENE I DAGENS VG.

LES OGSÅ:Ukjent Kongo-vitne: - Hørte tre skudd

Elendige soningsforhold

Moland fikk injeksjoner med malariamedisin i går, og tilstanden hans skal være noe bedre.

SKAPER FORVIRRING: Advokat Morten Furuholmen. Foto: SCANPIX


- De har vært uten malariatabletter en god stund. Jeg påpekte det da jeg var der at det måtte skaffes til veie, og at de måtte få en bedre medisinsk oppfølging. Nå er Moland syk. Dette er et resultat av elendige soningsforhold. De har det helt jævlig, sa advokaten til VG lørdag.

Moland ba om å få en lege til sykehuset allerede torsdag morgen, etter at han fikk høy feber. Moland skal ha vært så plaget av feber natt til lørdag at han i ørska brølte over hele fengselet.

Malaria er en febersykdom som forårsakes av Plasmodium-parasitten. Mennesket er eneste reservoar for parasitten, og den overføres fra person til person gjennom bitt av infisert mygg.

VGTV:Se treningsvideoen med Moland og French(VG Nett advarer mot sterke bilder og sterkt språk)

Venter på ankesak

VG og VG Nett har denne uken skrevet flere saker om at Joshua French og Tjostolv Moland skal ha planlagt å trene opp en elitestyrke på 120 soldater i Afrika.

I et brev, som skal være hentet fra Tjostolv Molands PC, tilbys trening av soldater for opprørsgeneral Laurent Nkunda. Opprørsgeneralen er etterlyst av kongolesiske myndigheter og etterforskes av FN for mulige krigsforbrytelser begått i Kongo.

De to nordmennene venter nå på ankesaken, som er varslet å starte 13. oktober.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder