PROTESTERTE: Aktivister protesterte mot president Donald Trumps innvandringspolitikk på Fifth Avenue i New York tidligere i måneden. Amerikanske myndigheter krever nå informasjon om 6.000 personer som har likt en anti-Trump-side på Facebook i forbindelse med presidentinnsettelsen i januar. Foto: Andres Kudacki AP / NTB Scanpix

USAs regjering krever opplysninger om Trump-motstandere fra Facebook

Donald Trumps regjering krever å få utlevert opplysninger om 6.000 personer som har likt en protestside mot Trump på Facebook, melder amerikanske medier.

  • NTB

Mediene har fått innsyn i tre ransakingsordrer rettet mot Facebook.

Amerikanske myndigheter krever blant annet private kontoopplysninger om tre Facebook-brukere som beskrives som «aktivister som har snakket åpent under arrangementer, og som generelt sett er svært kritiske til denne regjeringens politikk».

En av de tre er ifølge CNN og nettstedet LawNewz Emmelia Talarico, som sto bak siden disruptj20 der demonstrasjonene under innsettelsen av Trump ble organisert og diskutert. Rundt 6.000 Facebook-brukere har likt siden.

Les også: Trump kan få mer makt neste år

Hvis Facebook overleverer informasjonen de er blitt bedt om, vil identiteten til disse brukerne også bli kjent for amerikanske myndigheter.

Facebook har ikke svart på om opplysningene er overlevert myndighetene. Justisdepartementet i Washington vil ikke kommentere saken.

Les også: Twitter får refs etter Russland-høring

Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) har gått til juridiske skritt for å stanse ordrene, som først ble fremmet i februar og som myndighetene da ville holde hemmelig.

– Det er spesielt alarmerende at politiske aktivister som er motstandere av regjeringen, skal få sine politiske forbindelser og synspunkter gransket av den samme regjeringen som de protesterer mot, sier ACLU-advokat Scott Michelman.

Justisdepartementet har tidligere rettet en lignende ransakingsordre mot vertstjenesten DreamHost.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder