«Helt Texas» når Bush kommer hjem

CRAWFORD, TEXAS (VG Nett) Til vanlig er Crawford trolig en av de mest søvnige stedene du finner i Texas. Men det er helt til president George W. Bush bestemmer seg for en liten ferie på ranchen sin

 • Jostein Matre
 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over 11 år gammel

Crawford, TexasPrairie Chapel Ranch

- Jeg ser absolutt frem til han skal gå av. Absolutt.

Det er den soleklare dommen fra en av Crawfords 789 (tall fra 2005, journ.anm.) innbyggere. I Crawford går hverdagene sin stille og rolige gang. Hovedgata, som strengt tatt er byens eneste gate består av noen få bygg som inkluderer en Bush-suvenirbutikk, en bensinstasjon og et spisested, er stort sett dørgende stille midt på dagen. Hadde det ikke vært for at hele tre politibiler står synlig parkert ville gata vært et ypperlig sted for fartsivrige innbyggere som ønsket å teste hvor raskt de kunne få bilen fra 0 til 100 kilometer i timen. Lite, eller ingen ting hindrer de få bilene som kommer kjørende.

LES OGSÅ: Dette er de politiske forskjellene mellom McCain og Obama

Secret Service

Det er helt til George W. Bush finner det for godt å ta seg en ferietur til ranchen sin - Prairie Chapel Ranch - som ligger bare rundt en mil fra sentrum. Da blir alt snudd på hodet. Da kommer det lange bilkortesjer med presidenten selv, hans medarbeidere, Secret Service og andre. Skal vi tro lokalbefolkningen er det snakk om hundrevis av mennesker og drøssevis med biler og helikopter og det ene med det andre.

- Nei, det er ikke alltid en bra ting at han bor i vår by. Secret Service kommer inn og sperrer veiene og helikoptre flyr rundt. Og så må vi bare sitte der i bilene våre og vente. Alt blir veldig upraktisk, sier Lori Holmes (37), som har bodd i Crawford hele livet.

Dette har byens (i den grad en kan kalle Crawford en by) levd med i de siste åtte årene. Fra januar neste år har USA en ny president, og oppstyret hver gang Bush ønsker å slappe av på ranchen vil bare være minner fra fortiden.

Og det er i denne sammenhengen Lori Holmes, en demokrat som mener republikaneren Bush har gjort en veldig god jobb som president, sier hun gleder seg til hans avgang.

- Jeg ser absolutt frem til han skal gå av. Absolutt.

ALT OM USA-VALGET HER

The Western White House

FISKER: George W. Bush kan slappe av med fisking på sin ranch i Texas. Foto: AFP

En drøy mil fra sentrum og spisestedet The Coffee Station , hvor VG Nett møtte Lori Holmes, er altså ranchen George W. Bush kjøpte for rundt 1,3 millioner dollar i 1999. Det er her han har dratt når han har villet komme seg bort fra Washington. I disse landlige omgivelsene har han likevel drevet storpolitikk. Stedet har fått kallenavnet The Western White House, og her har folk som Tony Blair, Vladimir Putin og Angela Merkel vært gjester.

Gjester får derimot ikke VG Nett lov til å være. På god avstand fra selve ranchen blir vi stoppet av fysiske sperringer og en myndig Secret Service-agent.

- Beklager, dere kan ikke kjøre videre her. Det er stengt. Dere kan heller ikke ta bilder her. Dere må kjøre tilbake til krysset (rundt 150 meter unna sperringen journ.anm.). Der kan dere ta bildene deres, sier han.

Dette til tross for at ranchen er umulig å se fra stedet vi blir stoppet.

- Hvor langt er det egentlig herfra, og til selve ranchen? spør vi.

- Sorry sir. That kind of information can I not give away.

LES OGSÅ: Her er vippestatene som kan avgjøre USA-valget

Snakkende Bush-dukke

Tilbake i sentrum besøker vi The Yellow Rose. Suvenirbutikken som siden 2002 har livnært seg i stor grad på å selge Bush-effekter av alle tenkelige slag. Alt fra T-skjorter til kaffekrus til snakkende Bush-dukker.

Mannen bak disken, ønsker ikke å la seg intervjue på VGTVs kamera, men forteller at Crawford de siste åtte årene har vært litt av en turistattraksjon.

- Vi har hatt tusenvis av mennesker innom her, og de kjøper alt mulig rart. Og så har vi stadig folk som dere innom. Sist uke var det både et tv-team fra Frankrike og en journalist fra en engelsk avis her, sier butikkinnehaveren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SUVERNIR: I Crawford kan du få kjøpt det meste innen Bush-suvernirer. Foto: AFP

Nå spør flere seg om Bush' avgang vil påvirke Crawford på andre måter enn at det oppstyret rundt hans besøk forsvinner. Danny Dawson, som selv kommer fra Waco, men jobber i Crawford, tror det lille stedet vil merke det også på andre måter.

- At presidenten har en ranch her har gjort at området har opplevd en vekst. At han nå går av vil de nok merke økonomisk, sier Dawson, som selv ikke stemte på Bush.

- Jeg synes ikke han har gjort noen god jobb.

- Hvem vil du stemme på ved tirsdagens valg?

- Vel, jeg kommer ikke til å stemme på Obama, men hva heter han andre igjen?

- McCain, kommenterer sidemannen.

- McCain ja.

LES ANDERS GIÆVERS BLOGG

OG HER ER STATSRÅD ERIK SOLHEIMS USA-BLOGG

- Håper jeg møter ham

På The Coffee Station møter vi ekteparet Bruce og Patti Bubel. De har nylig flyttet til Crawford fra Dallas, for å komme til et roligere sted enn storbyen. Og nå når presidenten snart skal gå av, trenger de neppe uro seg for at de har kommet til feil sted.

- Vi har blitt fortalt at det i det siste har vært roligere her siden han snart slutter som president, sier Bruce.

Kona Patti håper at Bush kommer ofte innom Crawford etter sin avgang. At han trolig skal flytte til Dallas vil gjøre at ranchen blir mye lettere tilgjengelig enn hva den er fra Washington.

- Jeg skulle ønske jeg møtte ham. Da vil jeg takke ham for hva han har gjort. Selv om han har fått mye kritikk, så har han gjort mye bra, sier Patti.

Hun får støtte av sin 20 år gamle sønn Adam.

- Jeg elsker Bush. Alt han har gjort og beslutningene han har tatt for USA. Jeg håper bare vi nå får en etter ham som er like bra.

Avstemning: Hvem blir USAs neste president?

Les også

 1. McCain: - Joe er med oss i dag. Joe, hvor er du?

  John McCain virket ganske rådvill da USAs mest kjente håndverker ikke dukket opp på som planlagt på et valgmøte i Ohio.
 2. Kjendiser om USA-valget: Kjell Elvis rocker for McCain

  (VG Nett) McCain vil beskytte USA, det ufødte liv og Israel. Det er det jeg ville stemt på, sier Kjell Elvis til VG Nett.
 3. Dette fortalte ikke Obama i reklamen

  (VG Nett) Barack Obama var langt fra ærlig om hva hans valgløfter vil koste da han talte til velgerne i sitt 30 minutter…
 4. Frykter Obama lider JFKs dødsskjebne

  DALLAS (VG Nett) I byen hvor de dødelige skuddene mot John F. Kennedy ble avfyrt, frykter man et attentat mot landets…
 5. LeBron og Jay-Z samlet 20.000 til Obama-TV

  CLEVELAND, Ohio (VG Nett) Superstjernene LeBron James og Jay-Z klarte å samle en fullsatt idrettshall for å se Barack…
 6. Vil ha 30 millioner mennesker ut av USA

  ARIVACA (VG Nett) Shawna Forde drømmer om et USA uten illegale innvandrere.

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Bush flytter tilbake til Dallas

 2. Bush får millionpensjon

 3. Bush droppet valgkampen

 4. Bush senior skallet seg i sympati med leukemipasienten Patrick (2)

 5. Bush: - Trenger en president som tok lærdom av 11. september

Fra andre aviser

 1. Bush kjøper hus i Dallas

  Aftenposten
 2. USAs avdøde tidligere president George H.W. Bush hylles verden rundt

  Fædrelandsvennen
 3. Åpen for å bli presidentkandidat

  Fædrelandsvennen
 4. Bush fikk ikke tale i beste sendetid

  Aftenposten
 5. Bush vil pusse på sitt slitte ettermæle

  Aftenposten
 6. «George ville ikke ha krig»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no