FRYKTER REGNTIDEN: Tjostolv Moland (t.h) og Joshua French er forberedt på at regntiden i Kongo kan bli en utfordring. Foto: KRISTIAN HELGESEN

Kongo-dramaet: - Forsøkte å verve på militært nettsted

KISANGANI/OSLO (VG) Gjennom nettsamfunnet «Milforum» skal en bruker med dekknavnet «callan» ha forsøkt å rekruttere ekssoldater til SIG Uganda.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Tjostolv Moland, som sammen med vennen og kollegaen Joshua French venter på dommen i draps- og spionsaken mot dem i Kongo, har etter at de ble arrestert i Kisangani bekreftet at han har brukt aliaset «Mike Callan» i ulike sammenhenger under driften av SIG Uganda.

Les også:Vil kartlegge private sikkerhetsaktører

I april 2008 ble «callan» kastet ut av Norges største militære nettsamfunn, milforum.net. Utkastelsen skal ha vært på grunn av henvisningene til firmaet SIG (Special Intervention Group).

- Dårlig profil

Milforum er sivilt drevet nettforum for personer med interesse for militære og politifaglige-spørsmål og brukes blant annet av Telemark Bataljon til rekruttering.

- Vi var oppmerksom på den dårlige profilen SIG i Afrika hadde. De var blant annet karakterisert som leiesoldater. Dette er en virksomhet vi ikke vil forbindes med, sier administrator på milforum til VG.

Tett på nett:Les Fafo-forskerens svar om rettsaken

Administratoren oppfattet innlegget som forsøk på verving til tjeneste som private soldater i Afrika.

E-postadressen som ble oppgitt ved kontoregistrering på milforum lød dr-congo@hotmail.com. Brukeren «callan» skal også ha reklamert for innlegget om «Norsk sikkerhetsselskap i Afrika». Overfor VG avviser Tjostolv Moland at det var han som skrev innleggene på milforum.

- Dette er fabrikkert. Jeg ville aldri brukt milforum som base for rekruttering, og det er latterlig å bruke navnet dr-congo, sier Moland til VG i Kongo.

Også French avviser forsøk på verving.

Skulle skifte navn

SIG hevder selv i teksten at de har svært erfarent personell. De tilbyr også «proaktiv tilnærming til beskyttelse av oljerør» i Afrika.

Etter det VG kjenner til ble det på høsten 2008 et brudd mellom SIG Uganda og SIG Norge. Moland og French skulle i løpet av våren endre navn og emblem på sikkerhetsselskapet de drev i Uganda, men kom aldri så langt.

Les også:- Ble tvunget ut av Forsvaret

French og Moland møtte hverandre høsten 2007, da begges kontrakter i Telemark Bataljon ble avsluttet med to ukers mellomrom. Da skal Moland ha fått French med på å dra til Uganda og drive vaktselskapet.

- Vi er ikke kjent med noen forsøk fra Moland eller French på verving av soldater i Telemark Bataljon eller i Garden, sier pressetalsmann Christian Øverli i Forsvarsstaben til VG.

Les også:Moland bytter forklaring om våpenet

Moland skal ha vært sikkerhetsklarert for HEMMELIG i forsvaret, og står fortsatt på listene som mulig reserveoffiser. VG har fått bekreftet det ikke er noen anmerkninger på de militære rullebladene til noen av de drapssiktede nordmennene.

Det er dermed feil, slik Aftenposten skrev i går, at Moland og French ble tvunget ut av Forsvaret i 2007. Da VG besøkte Moland og French i fengselet i Kisangani i går, understreket de at begge sluttet frivillig.

- Det er alltid mange som forsøker å sverte noen for å bygge opp seg selv. Dette er helt vanlig i miljøet, sier Moland.

Les også

 1. Kongo-ekspert vil kartlegge private sikkerhetsselskaper

  Kongo-ekspert Morten Bøås mener det er på høy tid å kartlegge hva de såkalte sikkerhetsselskapene driver med i utlandet.
 2. - Forsøkte å verve norske soldater til væpnede oppdrag i Afrika

  (VG Nett) De to drapstiltalte nordmennene i Kongo skal ha blitt tvunget til å forlate Forsvaret etter de forsøkte…
 3. Joshua French: - Aktor ruinerer alt

  KISANGANI (VG Nett) Drapstiltalte Joshua French (27) tror regjeringen i Kongo kan ha gitt ordre om å senke pengekravene…
 4. Moland bytter forklaring om våpenet

  KISANGANI (VG) Tjostolv Moland har endret forklaringen om våpenet aktoratet mener han brukte til å drepe i Kongo.
 5. Moland og French vurderer å bryte tausheten

  Drapstiltalte Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo vurderer å svare på spørsmål igjen når forsvareren deres tirsdag…
 6. - Bildet beviser bare at han vasker bilen

  Bildet av Tjostolv Moland som vasker blod i en bil, er aktoratets viktigste bevis i saken mot de to nordmennene.
 7. - Holder ut så lenge vi får mat

  KISANGANI(VG Nett) Joshua French og Tjostolv Moland sier de holder ut i «Zaire»-fengselet så lenge de får mat og unngår…
 8. Utelukker internasjonale ankeinstanser

  (VG Nett) Ekspert på internasjonal rett sier at Joshua French og Tjostolv Moland ikke har mulighet til å anke…
 9. Norge aksepterer ikke at nordmenn blir henrettet

  (VG Nett) Norske myndigheter vil straks ta kontakt med kongolesiske myndigheter dersom de to tiltalte nordmennene i…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder