SIER NEI: Hamas-toppen Khaled Meshaal avviser de israelske betingelsene for en våpenhvile. Foto: EPA

Nytt rakettangrep mot Israel

(VG Nett) Hamas avviser våpenhvilen og angriper Israel, ifølge Haaretz.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

En Qassam-rakett, som skytes opp av Hamas sin væpnede fløy, skal ha landet i Eshkol-regionen, melder avisen Haaretz klokken 21.36 norsk tid.

Ingen skal ha blitt skadet i angrepet. En israelsk talsmann bekrefter at det var en Qassam-rakett som landet, ifølge Reuters.

Qassam-rakettene er varemerket til Hamas sin væpnede fløy, Izz-e-Din al-Qassam-brigadene.

Rakettangrepet følger etter et angrep ved grensen på Gazastripen på en israelsk soldat og et israelsk bombeangrep rettet mot smuglertunellene mellom Rafah og Egypt, sør på Gazastripen, tirsdag.

Les også:Hamas-angrep mot israelske soldater i Gaza

Harde replikkvekslinger

Tidligere torsdag har det foregått harde replikkvekslinger mellom Israel og Hamas. En israelsk soldats liv eller død kan avgjøre om det blir våpenhvile eller ny krig. Den tilfangetatte israelske soldaten Gilad Shalit (22) står i sentrum for de indirekte forhanldingene om våpenhvile.

Islamistorganisasjonen som sitter med makten på den krigsherjede Gazastripen kidnappet den unge soldaten i juni 2006. Nå krever Israel å få ham tilbake for å oppheve blokaden av de islamiststyrte områdene. Men Hamas gir ikke slipp på den unge mannen før de får tilbake hundrevis av politiske fanger.

- Vi fikk nylig høre om betingelsene for våpenhvile. Vi avviser de israelske betingelsene. Vi kommer ikke til å godta dem, sa Hamas-toppen Khaled Mashaal i Qatar, der han er på et sjeldent besøk. Topplederne i Hamas lever i konstant frykt for israelske likvideringsforsøk og oppholder seg for det meste i skjul.

I 1997 overlevde Hamas-toppen et israelsk likvideringsforsøk på gaten i den jordanske hovedstaden Amman. Nå lever han i eksil i Syria, der han leder Hamas sin sentralkomité.

Les også:- Hamas kom styrket ut

Bønnfaller regjeringen

Men den avgående statsministeren Ehud Olmert er krystallklar.

- Grensene til Gaza vil bare åpnes permanent når Shalit løslates, sier statsministeren ifølge nyhetsbyrået AP.

Familien til den kidnappede soldaten Gilad Shait fortsetter å be den snart avgåtte israelske regjeringen om å gjøre alt de kan for å få ham helskinnet hjem.

- Ikke overlat ham til den neste regjeringen, trygler moren Aviva Shalit ifølge Haaretz.

- Gir ikke fra oss Shailt

Men Hamas har ikke til hensikt å slippe Shalit fri for å få åpnet grensene til Gaza. Blokaden rammer de 1,4 millionene palestinerne som er helt avhengige av hjelp utenfra til nødvendig livsopphold.

- På vegne av heltene som holder Shalit fanget, sier jeg at vi ikke kommer til å gi fra oss Shalit i bytte for åpne grensene, sier Mashaal, som understreker at han vil ha løslatt tusenvis av palestinske fanger i bytte for den israelske soldaten.

Israel har som prinsipp at de ikke vil løslatte fanger med "blod på hendene", altså palestinere som har gjennomført eller planlagt angrep mot israelske sivile, bosettere og soldater. Men ifølge AP skal denne posisjonen ha myknet noe etter angrepet på Gazastripen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder