Mansons mordere håper på benådning

Fire av morderne i en av verdens mest omtalte drapssaker, vil få benådningssøknadene sine behandlet med det aller første, etter 40 år i fengsel.

 • Lars Chr. Wegner

Artikkelen er over 11 år gammel

Alle fire var nære medhjelpere av sektlederen Charles Manson, mannen som stod bak drapet på skuespilleren Sharon Tate og en rekke andre mennesker i Los Angeles sommeren 1969.

9. august er det 40 år siden Charles Mansons tilhengere tok seg inn i hjemmet til den 26-årige skuespilleren som var gift med regissøren Roman Polanski. Sharon Tate var gravid i åttende måned, men det var ikke noe hinder for morderne som drepte både Tate og de fire andre som befant seg på eiendommen. Natten etter slo morderne til på nytt, og drepte et millionærektepar i et annet fornemt strøk av Los Angeles.

Massiv omtale

MYTEOMSPUNNET: Charles Manson ble en kultfigur etter de groteske drapene i Los Angeles sommeren 1969. Foto:

Ingen amerikansk drapssak, men unntak av drapet på president Kennedy, har fått en slik massiv omtale over hele verden som Manson-saken. Charles Manson (33) var en selvutnevnt guru som hadde en sterk dragning på unge mennesker, særlig unge jenter, og som hjernevasket sine tilhengere så grundig at de var villige til å drepe på hans kommando.

Amerikanerne hadde vondt for å tro det da det ble kjent at de som stod bak de usedvanlig groteske drapene på kjente mennesker i Los Angeles, i virkeligheten var en gjeng unge hippier - hovedsakelig jenter - som knapt var fylt 20 år, og som levde sammen i et sektlignende samfunn de kalte Familien.

* 2. september vil Susan Atkins (60) få behandlet sin benådningssøknad etter 40 år i fengsel. Atkins var den som svarte «Look bitch, I have no mercy for you!» da en gråtende Sharon Tate tryglet henne om å spare barnet hennes. Etter at Tate var drept av 16 knivstikk, smakte Atkins på blodet hennes, og brukte blodet til å skrive «Pig» på veggen.

Hjernesvulst

SØKER OM NÅDE: Susan Atkins (60) har fått hjernesvulst, og søker om å bli løslatt av barmhjertighetsgrunner. Foto: Scanpix

I fjor fikk Atkins konstatert uhelbredelig hjernesvulst. Siden den gang har hun blitt delvis lammet, har amputert et ben, og er ute av stand til å snakke. Nå søker hun for andre gang om benådning av barmhjertighetsgrunner.

Tidligere statsadvokat Vincent Bugliosi som var aktor i saken og som fikk alle de tiltalte dømt til døden, mener at Susan Atkins nå bør benådes.

- Hun har ikke sonet fullt ut, men hun har sonet tilstrekkelig. At hun ikke viste Sharon Tate nåde, betyr ikke at ikke vi kan vise henne nåde, sa Bugliosi da VG møtte ham i Los Angeles.

* Leslie van Houten (59) var bare 19 år da hun ble drapskvinne. Nå søker hun for attende (!) gang om benådning. Søknaden vil bli behandlet i august.

* Bruce Davis (67) var ikke med på Tate/LaBianca-drapene, men er dømt for to andre drap som Mansons såkalte Familie stod bak. Han vil også få benådningssøknaden sin behandlet i september.

* Patricia Krenwinkel (61) er dømt for sju av drapene, og skal etter planen få sin benådningssøknad behandlet i desember. Forrige gang tok hun seg ikke bryet med å møte opp under høringen, fordi hun regnet det som helt usannsynlig at hun ville få medhold.

* En som imidlertid vil få friheten, er Lynette «Squeaky»Fromme (60), kvinnen som forsøkte å drepe den amerikanske president Gerald Ford i 1975.

Aldri beklaget

VG HELG: Les mer om Charles Manson i VGs lørdagsbilag. Foto:

Fromme var en av Charles Mansons mest lojale følgesvenner. Etter at Charles Manson var dømt til døden, flyttet Fromme og en venninne til Sacramento for å være så nær Mansons fengsel som mulig. Da president Ford besøkte byen 5. september 1975 forsøkte hun å skyte ham, men ble overmannet før hun rakk å trekke av. 16. august i år vil hun bli løslatt etter 34 år i fengsel.

En som aldri kan regne med å oppleve friheten igjen, er Charles Manson selv. Manson har aldri beklaget sine handlinger, og har konsekvent hevdet at uansett hva tilhengerne hans gjorde, så handlet de på eget ansvar og av egen fri vilje.

LES MER OM CHARLES MANSON OG HANS KVINNER I VG HELG

Flere artikler

 1. 40 år siden Manson-drapene i dag

 2. Medlem av Charlie Manson-sekten går fri

 3. Pluss content

  Slik gikk det med Mansons kvinner

 4. Pluss content

  50 år siden Manson-drapene: Historien som rystet verden

 5. PEIL FORKLARER: Manson murders

Fra andre aviser

 1. Charles Manson er død

  Bergens Tidende
 2. Charles Manson lagt inn på sykehus

  Aftenposten
 3. Charles Manson gifter seg

  Bergens Tidende
 4. Manson-tilhenger slipper ikke ut av fengsel

  Fædrelandsvennen
 5. Charles Manson slipper ikke ut av fengsel

  Aftenposten
 6. Tidligere Manson-familiemedlem anbefales benådet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no