DELT: Et militærkjøretøy fra den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo kjører forbi piggtråd i den delte byen Mitrovica. Foto: SCANPIX

Kosovos splittelse blir dypere

Mens storparten av Kosovo forbereder seg på uavhengighet, nekter den nordlige delen av provinsen å kutte båndene til Serbia.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Allerede i dag er Kosovo i praksis delt i to, siden det albanske flertallet kun forholder seg til myndighetene i provinshovedstaden Pristina, mens serberne i nord får helsetjenester, utdanning, pensjoner og andre offentlige ytelser betalt av Beograd.

Fredag besluttet kosovoserbiske politikere å opprette en folkevalgt forsamling for serbere i Kosovo, noe som ytterligere markerer avstand til Pristina. Under et møte i den delte byen Mitrovica ble politikerne enige om å godta et forslag fra myndighetene i Beograd og holde valg til det «kosovoserbiske parlamentet» 11. mai.

LES OGSÅ:- Albanerne gleder seg, serberne er redde

- Okkupasjonsstyrke

Mens den kosovoalbanske regjeringen i Pristina finpusser teksten i sin uavhengighetserklæring, prøver de serbiske lederne dermed å slå fast en gang for alle at den nordlige regionen ikke vil være med på å forlate Serbia.

De kosovoserbiske politikerne er heller ikke begeistret for at EU planlegger å sende politifolk og jurister til Kosovo etter uavhengigheten, og dermed overta rollen som den øverste internasjonale myndigheten i utbryterprovinsen. Noen av deltakerne på fredagens møte beskrev EU-oppdraget, hvor Norge deltar, som en okkupasjon.

- Dette er en okkupasjonsstyrke som bør bli boikottet. Det betyr blant annet å nekte dem mat og kaffe i restaurantene, sa den kosovoserbiske lederen Milan Ivanovic, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Natt til fredag eksploderte en liten bombe i nærheten av bygningen hvor EU skal ha sitt kontor i den serbiske delen av Mitrovica, uten at noen kom til skade. Torsdag var det imidlertid uklart om angrepet var rettet mot EU.

LES OGSÅ:Frykter bråk på Balkan når Kosovo blir uavhengig

Serbisk pensjon

- Her i Nord-Kosovo fungerer offentlige tjenester akkurat som i resten av Serbia. Og båndene til Beograd vil utvilsomt bli sterkere, sier Simisja Radovic til NTB.

30-åringen som jobber i en av Mitrovicas ytterst få suvenirbutikker, forteller at området nord i Kosovo har vært en integrert del av Serbia i hele perioden etter krigen i 1999, som endte med at FN formelt ble øverste myndighet i Kosovo. Radovics far er en av mange som henter pensjonen fra Beograd på det lokale postkontoret nord i den etnisk delte byen.

Simisja Radovic tror ikke det er sannsynlig at det blir voldelige episoder i forbindelse med den ventede kosovoalbanske uavhengighetserklæringen. Men hvis det verste skulle skje, har han liten tro på at NATO-soldatene i området vil klare å beskytte noen, siden det har vært opptøyer tidligere hvor soldatene ikke har vært i stand til å hindre at liv gikk tapt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder