Soldater fra den NATO-ledede KFOR-styrken sikret veien etter at det var kommet en bombetrussel mot en skole i landsbyen Laplje Selo nær Kosovos hovedstad Pristina. Det kom til alvorlig uro ved to grenseoverganger mellom Kosovo og Serbia, der maskerte serbiske demonstranter satte fyr på og raserte to grenseposter. Foto: Reuters/Scanpix

NATO-soldater satt inn mot rasende serbere

NATO har for første gang siden Kosovos uavhengighet måttet gripe inn mot alvorlig uro på grensen til Kosovo. Samtidig besøkte EUs Javier Solana den nye staten.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

KFOR sendte soldater til to grenseposter på grensen mellom Kosovo og Serbia etter at grensepostene ble angrepet av serbere som åpenbart var ute etter å skape uro. Begge grensepostene ble stengt.

En grensepost ble påtent og brent ned, mens grensevaktene fra Kosovo-politiet søkte dekning i en nærliggende tunnel da en annen grensepost ble angrepet av anslagsvis 1.000 demonstranter i Zubin Potok i den serbiskdominerte nordlige delen av Kosovo.
Det er uvisst om det kom til sammenstøt mellom KFOR-soldater og serbisk mobb. KFOR-styrken i området består av amerikanske, franske, danske og belgiske soldater. Ingen skal ha blitt skadd. Begge angrepene skjedde omtrent samtidig, klokken 11.30 tirsdag formiddag.

Kan fortsette

Tirsdagens grenseuro kan komme til å fortsette. Lokale serbiske myndigheter i Mitrovica sier til nyhetsbyrået AP at de hadde intervenert ved grensen fordi albanere forsøkte å opprette grenseposter mot Serbia. De oppfordret serbiske myndigheter i Beograd til å gripe inn øyeblikkelig for å beskytte Serbias territoriale integritet og serbiske innbyggere.

Kosovoserbiske demonstranter marsjerte seinere gjennom den nordlige delen av Mitrovica og ødela en bil tilhørende KFOR. Demonstrantene marsjerte til hovedbrua som forbinder den sørlige og nordlige bydelen.

Deling

- Vi er bare tommer fra deling, kommenterte en vestlig diplomat til Reuters om spenningen mellom serbere og kosovoalbanere. Han sa han trodde det bare var et spørsmål om tid før KFOR fysisk sperret bruene over elven Ibar som deler den nordlige byen Mitrovica i en nordlig, serbisk del og en sørlig kosovoalbansk.

En talsmann for EUs internasjonale, sivile kontor i Kosovo sa at det ikke var noen planer om å trekke tilbake den lille fortroppen av EU-utsendinger som er i Mitrovica.

- De blir og utfører sine oppgaver, sa talsmannen.
Sjefen for EU-administrasjonen, nederlenderen Pieter Feith, ventes til Kosovo en av de første dagene.

Solana

EUs utenrikspolitiske leder Javier Solana kom tirsdag til Kosovo som den første av framstående internasjonale ledere. Solana kom én dag etter at et klart flertall av EUs medlemsstater gjorde klart at de vil anerkjenne Kosovo som uavhengig.

Solana dro rett fra flyplassen til Kosovos hovedstad Pristina der han skulle ha samtaler med Kosovos president Fatmir Sejdiu og statsminister Hashim Thaci, opplyste kilder i Solanas følge.
- Han vil gjenta oppfordringene til ro og ansvarlig opptreden, sa en tjenestemann. Solana kom med samme oppfordring umiddelbart etter Kosovos uavhengighetserklæring søndag.

Anerkjennelser

Anerkjennelsesprosessen fortsatte tirsdag. Senegal og Taiwan sa de anerkjente Kosovo, mens Østerrike kunngjorde at formell anerkjennelse vil skje onsdag.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sa på en pressekonferanse i Stockholm at spørsmålet om anerkjennelse av Kosovo blir tatt opp med utenrikskomiteen i Riksdagen 4. mars, og at det deretter ville være «fritt fram» for en anerkjennelse.

- Om vi får utenrikskomiteens støtte, hvilket jeg går ut ifra, sa Bildt.

- Anerkjennelsen kommer raskt etter, naturligvis. Å vente og se fram til sommeren er ikke noe alternativ.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder