Orkanen Florence: Har potensial til å skape enorme ødeleggelser

Med vind målt til over 100 kilometer i timen, traff Florence sørøstkysten av USA fredag morgen. Flere skal være fanget av vannmassene.

 • Even Lübeck
 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Marthe S. Lien

Artikkelen er over ett år gammel

Flommen som følger i orkanens kjølvann kan bli katastrofal, melder meteorologene i National Weather Service.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det rapportert om livstruende stormflo langs kysten av Nord- og Sør-Carolina fredag formiddag norsk tid. Det er fryktet at denne kan bli på opptil tre meter.

National Weather Service har advart om at Florence kan bli den verste stormen på en generasjon på kysten av Carolina, og legger i tillegg til at den har potensial til å skape enorme ødeleggelser.

Det er også sendt ut advarsler om styrtflom noen steder i Nord-Carolina. Sikkerhetsmyndighetene melder i 13.30-tiden om at 380.000 husstander nå er strømløse i delstaten. Et tall som myndighetene mener kan være oppimot millionen på slutten av dagen.

Nå har stormens øye truffet land, skriver National Hurricane Center på Twitter.

les også

Dette gjør Florence ekstremt farlig – Advarer om potensielt «ubegripelige» skader

Klokken 11 norsk tid melder USAs nasjonale orkansenter (NHC) at snart hele orkanens øye er over land.

Til sammen er rundt 1,7 millioner mennesker evakuert fra kystnære områder i statene Virginia, Sør- og Nord-Carolina, der det er ventet at orkanen vil ramme hardest. Flere har likevel trosset advarslene og blitt værende.

– Vi kommer for å hente dere

I byen New Bern skal 200 mennesker være reddet fra vannmassene som har flommet inn i byen. 150 personer skal fortsatt vente på hjelp, melder CBS News.

– Det er nok ødeleggelser til at vi har iverksatt et 24 timers portforbud. Det er veldig farlig å være ute akkurat nå, sier Dana Outlaw, ordfører i byen.

Byen New Bern ligger noen kilometer inn i landet, og er omkranset av to elver. Problemer med å komme igjennom hos politiet har ført til at flere har tatt til Twitter for å be om hjelp etter hvert som vannivået stiger.

STIGER: Natt til fredag startet vannivået å stige i byen New Bern i Nord-Carolina. Her forsøker Michael Nelson å komme seg tørrskodd ut av huset i en hjemmesnekret «båt». Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

– På noen sekunder ble huset mitt fylt med vann til halvveis opp på veggen. Vi sitter fast på loftet. Det er fire av oss, og vi har vært her i rundt tre timer. Det er et lite vindu som vi kan knuse hvis vi må komme oss ut, sier Peggy Perry, en av personene som skal sitte fast i flommen i New Bern, til CNN.

Hun forteller at hun ikke har hørt noe fra redningsmannskaper.

Til CNN sier Buddy Martinette, sjef i Wilmington brannvesen at de som er fanget i vannmassene bør holde seg høyt, og de vil komme så fort de kan.

– Hvis det er liv om å gjøre, så kommer vi. Når personer velger å bli værende i en storm må de ha svært lave forventninger til at noen kan klare å komme seg dit for å hjelpe dem. Det er veldig vanskelig, sier han til The Guardian.

I byen Jacksonville i Nord-Carolina har den kraftige vinden bydd på problemer for et hotell, hvor 70 beboere er evakuert, etter at bygningen begynte å gi etter for vinden, skriver myndighetene i byen.

NWS: Venter katastrofal flom

På tross av at Florence i morgentimene norsk tid ble nedgradert til en kategori 1-orkan, melder USAs nasjonale værmeldingstjeneste NWS at det er ventet vinder i orkan styrke.

Florence har også med seg store mengder regn, og som en kategori 1-orkan vil den trolig henge lenger over land og potensielt forårsake mer skade. NWS melder om at enkelte områder kan få 50 til 100 millimeter med regn.

– Vi kan ikke understreke nok trusselen for den katastrofale flommen denne stormen vil bringe med seg, skriver NWS.

Nyhetsanker hos ABC News, Kendis Gibson, melder på Twitter at en myndighetsperson i Craven County i Nord-Carolina, forteller om mennesker fanget på tak og i biler.

CNN skriver også at over 1300 flyginger er kansellert i Carolina-området, på grunn av orkanen. 600 ble kansellert på torsdag, mens det har kommet informasjon om at 700 har blitt kansellert på fredag. Rullebanen på South Carolina’s Charleston International Airport, som huser åtte forskjellige flyselskaper, stengte sent onsdag og kommer muligens ikke til å åpne før lørdag morgen. Også flere andre flyplasser i området har blitt stengt.

les også

Norske Kenneth og Inger Lise måtte evakuere fra orkanen Florence: – En spøkelsesby

Flomfaren vil øke

STENGER IGJEN: Her ser vi en lokal innbygger som stenger igjen et hus. Det kommer til å smelle kraftig i tiden fremover i Carolina. Foto: LOGAN CYRUS / AFP

Selv om vinden ikke lenger er like ekstrem som da den var en kategori 4-orkan, frykter amerikanske meteorologer store skader. De største truslene er trolig stormflo og ekstremt kraftig regn.

– Vær på vakt. Dette er en kraftig storm som kan ta liv. I dag blir trusselen virkelighet, advarer North Carolinas guvernør Roy Cooper.

I videoen under snakker en meteorolog som om hva som kan skje videre:

Les også

 1. Masseeksplosjoner i Massachusetts – innbyggerne evakueres

  Rundt 70 gasseksplosjoner førte til at minst 39 bolighus sto i brann nord for Boston i USA torsdag.
 2. Skremt av orkanen Florence: Her flykter familien

  MYRTLE BEACH, SØR-CAROLINA (VG) For andre gang på noen dager pakker Stephanie Dimery bilen og sine tre sønner for…
 3. Trump ut mot Puerto Rico-kritikk: Mener Demokratene står bak rapport om dødstall

  Donald Trump tar seg selv i forsvar etter orkaninnsats-kritikken. Han mener demokratene står bak rapporteringen om de…
 4. Richard tror ikke på orkanadvarslene: «De prøver bare å skremme vettet av oss»

  NORTH MYRTLE BEACH, SØR-CAROLINA (VG) Her på North Myrtle Beach smeller stororkanen Florence om kort tid.

Mer om

 1. USA
 2. Vær
 3. Ekstremvær

Flere artikler

 1. Dette gjør Florence ekstremt farlig – Advarer om potensielt «ubegripelige» skader

 2. Dødstallene stiger etter stormen i USA

 3. Richard tror ikke på orkanadvarslene: «De prøver bare å skremme vettet av oss»

 4. North Carolinas guvernør advarer folk mot å vende hjem

 5. 70.000 trenger umiddelbar hjelp etter orkanen på Bahamas

Fra andre aviser

 1. Orkanen Florence treffer land. Store områder rammet av stormflo og flom.

  Aftenposten
 2. Mor og barn omkom under orkanen Florence

  Aftenposten
 3. Ekstremværet Florence krever liv i USA

  Fædrelandsvennen
 4. «Ekstremt farlig og livstruende», sier meteorologene. Dette vet vi om orkanen Florence.

  Aftenposten
 5. Nord-Carolinas guvernør advarer folk mot å vende hjem

  Aftenposten
 6. Orkanen Florence nedgradert til laveste nivå

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder