Trump om New York Times-kronikken: De burde publisere navnet på forfatteren

Foran 10.000 elleville tilhengere gikk USAs president nok en gang i strupen på mediene han mener unnlater å skrive om suksessbølgen landet rir på etter at han tok over.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Etter en tøff uke fikk Donald Trump kjenne på varmen fra sine egne på et velgermøte i Montana.

Til tonene av Lee Greenwoods «God Bless the U.S.A.» kom USAs president ut på scenen i Rimrock Auto Arena i Billings like etter klokken 03.00 norsk tid.

Da musikken stoppet ropte publikum «U.S.A., U.S.A., U.S.A., U.S.A., U.S.A.».

Trump tok mikrofonen, og sa til Montana:

«This is going to be a lot of fun».

ELLEVILLE TILHENGERE: Over 10.000 møtte opp på velgermøtet i Billings i Montana. Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

I Det hvite hus har det vært alt annet enn morsomt denne uken:

4. september: Deler av innholdet i boken til Bob Woodward, en av journalistene som avslørte Watergate-skandalen, blir publisert. Her hevdes det at flere av Donald Trumps medarbeidere har kalt ham «idiot» og «kunnskapsløs».

5. september: I en oppsiktsvekkende kronikk i New York Times med anonym forfatter beskriver en ansatt i Det hvite hus «en stille motstandsbevegelse» som jobber mot Donald Trump innad i hans egen administrasjon. Trump selv kaller det «forræderi».

6. september: Høringen av Brett Kavanaugh, presidentens kontroversielle dommerkandidat til høyesterett, fortsetter på overtid. Høringen har utviklet seg til den reneste parodi med kaos, sinne, arrestasjoner, avbrytelser og uhøfligheter.

Her kan du se hva Donald Trump sa om New York Times tidligere i uken:

En av årsakene til at Trump var i Montana torsdag kveld var at han skulle gi støtte til Republikanernes kandidat til mellomvalget i november, senator Matt Rosendale. I de siste målingene ligger han rett foran Demokratenes Jon Tester. Noe Trump også poengterte.

Men først ga Trump salen en medley med gode nyheter om landets arbeidsledighetstall, lønninger, terrorsikring og krigsveteraner. For det er mye som er positivt i USA om dagen, i hvert fall landets økonomiske situasjon, som blant annet Financial Times analyserer her. Deretter var det Rosendales tur.

Til stor jubel fra publikum kunne han fortelle publikum at våpenorganisasjonen NRA har valgt å støtte hans kandidatur. Og da han høynet med at Trump skulle få all støtte til å gjøre USA til et enda tryggere ved å bidra til at muren til Mexico blir bygd, sto jubelen i taket:

«BUILD THAT WALL, BUILD THAT WALL, BUILD THAT WALL BUILD THAT WALL», skrek Trump-tilhengerne i Montana, staten som nesten ligger så langt unna den meksikanske grensen en amerikansk stat kan ligge.

Se hele velgermøte her:

Da USAs president tok mikrofonen igjen gjentok han at han tror Nord-Korea kommer til å fullføre atomnedrustningen de ble enige om tidligere i sommer.

Han henviste til gårsdagens nyhet fra det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået der det ble opplyst at landets leder Kim Jung-un fortsatt har planer om å kvitte seg med atomvåpnene sine.

– Han liker meg, jeg liker ham. Han sa det kommer til å skje i perioden Trump sitter ved makten, sa Trump.

Selv om det foreløpig ikke har skjedd noe, er forholdet bedre enn noensinne, sa presidenten.

– Vi har fått tilbake gislene våre og det foregår ikke atomtesting lenger, sa Trump.

I første versjon av denne saken skrev vi at Trump siterte Kim Jong-un på at en atomnedrustning «kommer til å skje i de ti årene Trump sitter ved makten». Det Trump sier er nok ordet «tenure», som betyr periode, og ikke «ten years».

Russland, Hillary og New York Times

Donald Trump var nok en gang tydelig irritert på de amerikanske mediene han mener gang på gang skriver løgner i stedet for å omtale alt det positive som har skjedd i USA under hans administrasjon.

Igjen dro han tilhenger sine gjennom reisen til makten der han knuste all motstand i Bush-dynastiet før han til slutt tok «skurken Hillary Clinton».

Trump omtalte også det kontroversielle møtet med Russlands president Vladimir Putin som «det beste møtet han hadde hatt som president», og klagde på at pressen hadde vært urettferdig mot ham i ettertid.

– Disse menneskene kan du ikke vinne mot. Men vi vinner. Jeg er president, deres president og vi vinner.

Slik beklaget han seg etter møtet med Putin:

Og dette var analysen til VGs kommentator Frithjof Jacobsen i etterkant:

Donald Trump hadde ikke overraskende satt av noe minutter til New York Times, som tidligere i uken trykket en kronikk angivelig ført i pennen av en av Trumps egne medarbeider. Teksten er langt fra flatterende, og klappjakten på forfatteren er allerede i gang. USAs president sa derimot at det er avisen som bør agere.

– Den er skrevet av en anonym feiging, En han eller hun eller, en han som prøver å være en hun. For rikets sikkerhets skyld bør New York Times publisere navnet på forfatteren med en gang.

– Det ville virkelig vært et skup!

Han avsluttet det hele med sedvanlige «Let’s build America great again». Tilhørerne så ut til å mene at prosjektet allerede var godt i gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder