Savnet fotballag funnet i live i Thailand

De tolv guttene som har vært savnet i en grotte i ni døgn, er alle funnet i live. Nå arbeider redningsmannskapene med å få ut guttene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

For ni dager siden forsvant de tolv guttene sammen med treneren sin i Tham Luang Nang Non-grotten i Chiang Rai-provinsen i Thailand. Nå er de funnet, opplyser en guvernør til BBC. En video lagt ut på Facebook av den thailandske marinen viser guttene idet de blir funnet av dykkere.

– Samtlige 13 er funnet og i sikkerhet, opplyser den regionale guvernøren Narongsak Osottanakorn til BBC mandag etter leteaksjonen i Tham Luang-grottene i Chiang Rai-provinsen.

Vanskelige leteforhold

Det var forrige lørdag ungdommene, i alderen 11–16 år, ble meldt savnet i Thailand sammen med sin 25 år gamle trener. De skulle utforske grottene, men ble fanget inne i det 10 kilometer lange grottesystemet.

Det var to britiske dykkere som først fant fotballguttene på en hylle i grotten. Den omfattende leteaksjonen hadde pågått i flere dager, uten noen livstegn fra de savnede.

Flere dager med dårlig vær har også gjort letingen utfordrende, og de har måttet ta seg gjennom svært trange og krokete grotteganger. En kort periode med opphold mandag tillot dykkerne å ta seg lenger inn i grotten.

Ifølge BBC lette redningsmannskapene i et rom i grotten som kalles Pattaya Beach, som ligger i en forhøyet del av grotten. Guttene hadde beveget seg bort fra rommet for å unngå det stigende vannivået, og ble i stedet funnet i et rom rundt 400 meter unna.

Fotballag fortsatt fanget – dykkere tar seg dypere inn i grotten

Da guttene ble funnet, skal de ha bekreftet overfor redningsmannskapene at alle 13 var til stede.

Helsetilstanden til ungdommene er foreløpig ubekreftet, men alle de savnede skal være i live.

FUNNET: En video tatt av thailandske spesialstyrker viser de avmagrede guttene i grotten, der de har vært fanget de siste ni dagene. Foto: EPA / ROYAL THAI ARMY

Skal drenere grotten

Det gjenstår imidlertid fortsatt å få reddet guttene fra rommet de befinner seg i. Ifølge Osottanakorn vil de fortsette å drenere grotten for å forsøke å senke vannstanden. Inntil videre sendes leger og helsepersonell i dykkerutstyr inn for å ta seg av guttene, og for å vurdere tilstanden deres.

– Vi vil til ta vare på dem inntil vi vet at de er friske nok til at vi kan få dem ut fra grotten, sier Osottanakorn.

Mandag kveld vurderer redningsmannskapene om de skal forsøke å evakuere guttene eller sende forsyninger. Ifølge ekspertuttalelser til nyhetsbyrået AP anses det som svært risikabelt å ta uerfarne dykkere gjennom en slik grotte. Det kan også være farlig for profesjonelle dykkere å ta seg gjennom med nødvendige forsyninger.

Urovekkende varsler om regnvær senere i uken betyr samtidig at hjelpekorpsene må handle raskt.

Ble fanget av styrtregn

Nyheten om at guttene var funnet i live, kom etter at dykkere meldte om fremskritt tidligere mandag. Redningsarbeiderne var da på vei mot rommet Pattaya Beach der de først trodde fotballaget befant seg.

Det var funnet av sykler, sko og utstyr utenfor hovedinngangen til Tham Luang-grottene som først indikerte at de savnede guttene hadde tatt seg inn dit. Det er antatt at guttene ble fanget da et kraftig regnfall oversvømte inngangen og hindret dem i å komme ut igjen.

Ifølge AFP blir besøkende frarådet å gå inn i hulene i regntiden, mellom juli og november.

Treneren skal ifølge BBC ha tatt guttene med på flere endagsturer tidligere og besøkte samme grotte to år tidligere.

Kjempet mot klokken

Over 1.000 redningsarbeidere har jobbet med å ta seg innover i grottene, og rundt 60 dykkere tok seg gjennom de oversvømte grottegangene mandag.

Redningsmannskapene har kjempet en desperat kamp mot klokken, men myndighetene har hele tiden uttalt håp om å finne guttene i live.

REDDET: Tolv gutter i alderen 11–16 år har vært fanget i en grotte i Thailand siden forrige lørdag. Nå er de funnet i live. Foto: Tham Luang Rescue Operation Center / TT NYHETSBYRÅN

Thailands statsminister, Prayuth Chan-ocha, takket mandag ettermiddag eksperter og hjelpekorps for «den enorme innsatsen». Han takket også de internasjonale hjelpemannskapene som har bidratt.

Nytt håp for ungdommer innesperret i seks døgn: Finner ny rute inn i grotte

Redningsmannskapene har blant annet tatt i bruk droner og en ubemannet miniubåt i forsøket på å lokalisere guttene. Både tausystemer og oksygentanker har blitt satt opp langs ruten redningsmannskapene har tatt, og man har også saumfart fjellsiden etter mulige sprekker å ta seg inn i.

VANSKELIG: Redningsaksjonen har vært problematisk på grunn av at regn har oversvømt grottesystemet. Foto: HANDOUT / AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder