ORDKRIG: USAs president Donald Trump varmer opp til NATO-toppmøtet i Brussel med nok en kraftsalve mot europeiske allierte. Foto: SAUL LOEB / AFP

Trump med krass hilsen til allierte før avreise til Europa

Kort tid før avreise til Brussel fører USAs president Donald Trump av en ny kraftsalve mot europeiske allierte, like etter at USA fikk en krass advarsel fra EU-topp Donald Tusk.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«Gjør meg klar til å dra til Europa. Første møte – NATO. USA bruker mange ganger mer enn noe annet land for å beskytte dem. Ikke rettferdig overfor amerikanske skattebetalere», skrev den amerikanske presidenten på Twitter tirsdag, kort tid før avreise til Brussel.

Han fortsetter:

– NATO-land må betale MER, USA må betale MINDRE. Veldig urettferdig!

Trump skal sammen med stats- og regjeringssjefene i NATO i toppmøte ved hovedkvarteret i Brussel onsdag og torsdag. Det er mye spenning knyttet opp mot møtet, etter at Trump i lang tid har rettet knallhard kritikk mot europeiske NATO-land for å bruke for lite penger på forsvar.

Tusk advarer USA

Det har vært strid mellom Europa og USA i flere saker den siste tiden, som USAs ekstratoll på import av stål og aluminium, som har vekket rasende protester og trusler om mottiltak fra allierte. Trump har svart med å si at EU er like ille som Kina – når det kommer til å stjele fra USA.

les også

VG-leder: Dragkamp i NATO

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har tidligere sagt til VG at hun tror Trumps straffetoller og bråket på G7-møtet vil prege NATO-toppmøtet som går av stabelen onsdag. Hun sa til VG at hun tror europeiske allierte vil «levere noen tydelige beskjeder» på toppmøtet.

Én tydelig beskjed har allerede blitt gitt tirsdag: Før toppmøtet møttes NATO-sjef Jens Stoltenberg og EU-toppene Donald Tusk og Jean-Claude Juncker i Brussel for å undertegnet en ny samarbeidsavtale mellom EU og Nato.

Etter signeringen kom Tusk ifølge Reuters med en tydelig advarsel til USAs president:
– Kjære USA, sett pris på deres allierte, dere har ikke så mange av dem tross alt, sa han ifølge nyhetsbyrået.

SIGNERER: Donald Tusk, president i Det europeiske råd (t.v.), NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg, og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Pengestrid

Trump har siden forrige NATO-toppmøte i 2017 beskyldt andre NATO-land for å skylde USA store pengebeløp. Under forrige toppmøte kom det også sterke reaksjoner på at han unnlot å bekrefte at USA står ved forpliktelsene om kollektivt forsvar.

les også

Trump gjentok Stoltenberg-uttalelse: Han er min største fan

For to uker siden meldte VG melde at den amerikanske presidenten hadde sendt skarpe brev til regjeringssjefene i Norge og en minst 12 andre NATO-land med krav om større forsvarsbudsjetter.

les også

Lover nytt forsvarsløft foran NATO-toppmøtet

Samtidig har sentralt plasserte kilder sagt til VG at Norge og flere andre NATO-allierte ikke vil ikke innfri krav fra USA om å skjerpe NATOs felles toprosentmål. Dermed er faren for en åpen konfrontasjon med Trump på NATO-toppmøtet stor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder