VALGDAG: VG besøker valglokalene i det konservative nabolaget Mamak i Ankara, der flere velgere stemmer på Erdogans parti AKP. Valglokalene stengte klokken 16 norsk tid. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Valgobservatører i Tyrkia kastet ut av politiet: «Det er helt vilt»

ANKARA (VG) Det hagler med meldinger om mulig valgfusk og angrep på opposisjonen i Tyrkia. Internasjonale valgobservatører er blitt nektet å gjøre jobben sin.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Gunn Kari Hegvik

Artikkelen er over to år gammel

Det avgjørende valget i Tyrkia har vært omdiskutert og kritisert både nasjonalt og internasjonalt lenge før valglokalene åpnet søndag morgen klokken åtte. Tyrkerne går til valg under unntakstilstand der titusener av regimekritiske sitter fengslet. Så fort skolene åpnet sine dører for de 56 millioner stemmeberettigede tyrkerne, begynte rapportene om mulig valgfusk å renne inn.

På sosiale medier verserer det bilder og videoer som skal vise juksing med stemmesedler og personer som avgir sin stemme på flere steder. Det er kommet flere meldinger om at medlemmer av regjeringspartiet AKP skal ha hindret opposisjonen i å være til stede i valglokalene, noe de har krav på. Dette skal ha rammet det sekulære CHP og det prokurdiske HDP ekstra hardt. Det blir dessuten meldt om strømbrudd i flere byer.

De fleste av disse episodene stammer fra det urolige, kurderdominerte Sørøst-Tyrkia. I Suruc i Urfa-provinsen meldes det om vold og mulige dødsfall etter sammenstøt ved en skole (i dette området er det ingen internasjonale valgobservatører til stede). Den tyrkiske valgkommisjonen YSK har kunngjort at den vil granske hendelsene.

les også

VG i Sørøst-Tyrkia: Derfor er kurderne blitt skyteskive

Mye står på spill

Søndag avgjøres landets videre skjebne: Dersom Recep Tayyip Erdogan (64) sittende, blir han Tyrkias mektigste president noensinne med utvidede fullmakter der han egenhending kan utstede lover.

KANDIDATENE: Seks personer stiller som kandidater til presidentvalget. Tyrkia skal også velge nytt parlament. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Alt tyder på at det er duket for en valgthriller. Meningsmålingene i forkant av valget ga Erdogan alt fra 42 til 53 prosent av stemmene. Får han ikke over halvparten, må han møte i en tøff duell, trolig mot opposisjonens mest populære presidentkandidat, Muharrem Ince (54) fra CHP. Erdogans regjeringsparti AKP risikerer også å miste flertallet i parlamentet, dersom det prokurdiske partiet HDP kommer over sperregrensen.

les også

Hylles som en superstjerne: Han er Tyrkias nye håp

Valgobservatør til VG: «Det er helt vilt»

To internasjonale observatører (en svenske og en tysker) ble nektet innreise til Tyrkia, og i Sørøst-Tyrkia har delegater fra Europarådets parlamentarikerforening og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) blitt nektet å gjøre jobben sin.

les også

Forstå Tyrkia på 1–2–3: Så splittet er landet

– Her i Diyarbakir har det vært voldsomt. Vi startet dagen med å bli nektet adgang til stemmelokalet av politiet, men fikk komme inn etter én time. Senere på dagen ble vi omringet av politiet og utvist av et annet lokale. De sa at vi ikke hadde lov til å observere valget, men vi er vitterlig invitert av den tyrkiske regjeringen. Det er helt absurd, sier Nikolaj Villumsen, valgobservatør fra Danmark, til VG.

OBSERVATØR: Nikolaj Villumsen er medlem av Europarådets Parlamentarikerforening og representant for Enhedsliten ved det danske Folketinget. Foto: Andreas Bro

Flere ganger gjennom dagen opplevde han at politiet stormet inn i valglokalene.

«Jeg har vært valgobservatør i mange forskjellige land, også her i Tyrkia, men jeg har aldri opplevd noe lignende. Det er helt vilt», sier Villumsen.

Bård Hoksrud: – Aldri opplevd lignende

Bård Hoksrud (Frp) er på plass i Ankara for å observere valget på vegne av OSSE. Han kan ikke kommentere sine funn overfor VG før delegasjonens endelig rapport foreligger mandag.

– Jeg har observert 15–20 valg, og har aldri før opplevd at en OSSE-delegasjon er blitt nektet, sier Hoksrud.

– Du har blant annet observert valget i Russland. Hvordan vil du sammenligne det med Tyrkia?

les også

Erdogan: Arbeiderklassegutten som ble president

– På begge steder sitter mange journalister fengslet, men her i Tyrkia er det flest. Og så er det rart at en av presidentkandidatene sitter fengslet. Det har jeg aldri vært borti før, svarer Hoksrud.

STEMMEBOKSER: Stemmene brettes sammen, legges i konvolutter og i forseglede plastbokser. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Valgobservatør til VG: – Har null tillit

Norsktyrkeren Baris Yacan, som er valgobservatør for CHP i kystbyen Izmir, bekrefter påstandene valgfusk overfor VG:

– Det ble tatt over 100 personer som forsøkte å stemme uten at de hadde valgkort. Det er regjeringspartiets representanter som kontrollerer valglistene, og det er ikke alltid vi får mulighet til å kontrollere dem, sier Yacan til VG.

OBSERVATØR I IZMIR: Norsktyrkeren Baris Yacan har reist til Izmir i Tyrkia for å observere valget på vegne av opposisjonspartiet CHP. Foto: Privat

Han sier også at observatører for opposisjonen ble forsøkt hindret da de ønsket å komme inn i valglokalet. Først én time etter at valget var i gang, fikk de slippe inn, forteller Yacan.

– Har du tillit til gjennomføringen av valget?

– Hvis det kun er regjeringspartiet som er til stede, så har jeg null tillit til dette. De forsøker å manipulere resultatet, men vi jobber for at det skal være demokratisk, sier Yacan.

les også

Kurdernes håp: Vil bli president fra fengsel

AKP: Tyrkia er et lovlydig land

Da VG besøkte valglokalene i hovedstaden Ankara søndag morgen, så alt ut til å gå greit for seg.

– Jeg tror ikke det blir noe valgfusk. Tyrkia er et lovlydig land. Vi vil beskytte alle velgere, både AKP sine og opposisjonen, lovet Osman Engindalbasti (49), nestleder i lokallaget i AKP i det konservative nabolaget Mamak.

AKP-MANN: AKP-medlem Osman Engindalbasti (49) i Mamak i Ankara tror valget vil bli avgjort i første runde. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

– Vi vil avsløre det dersom det blir valgfusk. Under dette valget er folk mer årvåkne, mener Korkut Erkan (68), valgobservatør for det islamistiske opposisjonspartiet Vatan Parti i det liberale nabolaget Cankaya.

FORVENTER KOLLAPS: – Jeg tror AKP vil kollapse. Om to-tre år vil partiet brennes på historiens bål, sier Korkut Erkan (68) i Vatan Parti. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Elsker Erdogan

Tyrkia er et svært splittet land der synet på Erdogan og blant annet religionens plass i samfunnet nærmest deler befolkningen i to.

– Jeg stemmer på AKP på grunn av religion. Da jeg var tenåring var det ulovlig å gå med hijab på skolen, men etter Erdogan er alle kvinner frie. AKP er et islamistisk parti, og derfor stemmer jeg på det, sier Serife Gümüssü (59) til VG etter å ha avgitt sin stemme ved en skole i Mamak.

Folkeavstemningen i fjor: VG dro til Erdogans nabolag

RELIGIØSE VELGERE: Naboene Lyla Kara (48)(t.v.) og Serife Gümüssü (59) ønsker at Erdogan blir gjenvalgt. De ga sin stemme i Mamak i Ankara. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Elsker Ince

Mevhibe Aktuna (66) i Cankaya er på den andre siden av samfunnet: Hun har stemt på CHP, det sekulære partiet landsfader Atatürk grunnla, hele livet.

– Det vil være katastrofalt dersom AKP og Erdogan vinner. De har allerede sittet i 15 år, og for hvert år har vi sunket lenger og lenger ned i et svart hull, sier Aktuna.

les også

VG på busstur med Ince: Han er Tyrkias nye håp

Hun er blitt nærmest forelsket i Muharrem Ince, CHPs fremadstormende presidentkandidat, kan hun fortelle VG.

– Jeg elsker Ince, og jeg er så lei av Erdogan. Ince har hatt en fantastisk kampanje, han er perfekt. Det viktigste for meg er å få demokrati og rettferdighet, noe vi ikke har i dag.

SEKULÆR VELGER: Mevhibe Aktuna (66) i Cankaya i Ankara stemmer på CHP og Muharrem Ince. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Recep Tayyip Erdogan

Flere artikler

 1. Tyrkia-valget: Dette er observatørenes knusende dom

 2. Erdogan erklærer valgtriumf – kaller valget «en seier for demokratiet»

 3. Erdogans parti leder lokalvalget – men ser ut til å tape hovedstaden

 4. Pluss content

  Ekspertenes analyse: Derfor ble Erdogan gjenvalgt

 5. Erdogan gamblet og vant

Fra andre aviser

 1. Erdogan erklærer valgseier i Tyrkia

  Bergens Tidende
 2. Avgjørende dag for Tyrkias sterke mann

  Bergens Tidende
 3. Mer makt i Erdogans hender

  Bergens Tidende
 4. Fem nye år for Erdogan. Dette må du vite om valget i Tyrkia.

  Aftenposten
 5. Søksmål, vold og kandidater i fengsel. Her er seks bevis på at tyrkiske valg er noe helt for seg selv.

  Aftenposten
 6. Erdogan gikk på historisk smell i det tyrkiske valget

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder