RØMTE FRA IS: Nashwan rømte fra hjembyen Mosul sammen med kona Zahra (24) og parets fire sønner. VG møtte dem i oktober 2016 i Al-Khazer flyktningleir rundt to mil fra Mosul. Foto: Harald Henden/VG

Ny Irak-rapport: Føler seg tryggere i flyktningleir enn i sine hjem

ISTANBUL (VG) Irakiske myndigheter tømmer flyktningleirene. Tusenvis av interne flyktninger i Irak tvinges hjem til livsfarlige forhold.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Krigen mot den såkalte Islamske staten (IS) er så godt som over i Irak. Gjennom årene med erobringer og kamper, er over to millioner irakere blitt flyktninger i sitt eget land. Men nå vil irakiske myndigheter sende dem hjem til der de kommer fra.

I november og desember ble 9000 irakere tvangsreturnert fra flyktningleirer i Anbar-provinsen vest i Irak. Flyktninger i hovedstaden Bagdad er også blitt beordret hjem, og anmodningen gjelder hele landet.

les også

De siste flyktningene fra IS i Irak: Rømte til fots med tre barn

Én av fem utsatt for trusler

Irakerne som er drevet på flukt, vil ikke hjem:

  • 84 prosent av internt fordrevne irakere føler seg tryggere i flyktningleiren enn i sine hjem, viser en ny rapport fra Flyktninghjelpen gjennomført i flyktningleirer i Anbar.
  • Bare én prosent sier de faktisk har et hus å vende hjem til. Store boligområder står sønderknust tilbake etter krigen.
  • I undersøkelsen forteller én av fem at de er blitt utsatt for trusler og straff etter at de ble tvangsreturnert.
  • Flyktningene er redde for represalier og udetonerte bomber, kommer det frem av rapporten.
les også

Oppgjørets time: VG fulgte IS-rettssaker i Mosul

Anklages for å støtte IS

– Flere blir anklaget for å ha IS-koblinger når de kommer hjem, og blir angrepet. Noen ganger er det er resultat av gamle krangler, og når en person får IS-stempelet, er han uvelkommen i hele området, forteller Melany Markham, medierådgiver for Flyktninghjelpen, til VG på telefon fra Bagdad.

Markham sier at flere opplever å vende hjem til et plyndret hus, eller at noen andre rett og slett har overtatt hjemmet deres fordi de er IS-mistenkte av lokalsamfunnet. Hun kjenner til et eksempel der en hel storfamilie ble stengt ute i kulden fordi en for lengst avdød onkel hadde vært IS-medlem.

Vi er bekymret for at disse menneskene vil bli marginalisert og at de sekteriske spenningene vil øke. For å få varig fred i Irak, må de få en sjanse, mener Markham.
les også

Hamoudi (8 md.) skal ha blitt brukt for å lokke soldater i IS-felle

«Tragisk»

– Det er tragisk å tenke på at mennesker på flukt føler seg tryggere i leirer enn i sine egne hjem nå som konflikten er tilsynelatende over, sier Petr Kostohryz, Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, i en pressemelding.

Rapporten er lagd i samarbeid med International Rescue Comittee (IRC) og Dansk Flygtningehjælp (DRC). Organisasjonene mener det er for tidlig å sende mange av de interne flyktningene hjem, og at områdene må sikres først. De ber irakiske myndigheter la flyktningene velge selv når de vil forlate leirene.

– De må få velge. Vi kan ikke sende dem tilbake til ingenting eller til utrygghet og usikkerhet, sier Markham i Bagdad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder