IKKE LENGER GOD STEMNING? President Donald Trump (t.h.) skal ønske seg en ny utenriksminsiter. Dermed kan Rex Tillersons dager være talte. Foto: Kevin Lamarque Reuters

Avis: Trump er lei av Tillerson – vil ha ny utenriksminister

WASHINGTON, D.C. (VG) Kilder i Donald Trumps administrasjon sier Rex Tillerson kan være ferdig som utenriksminister i løpet av få uker. CIA-direktør Mike Pompeo skal være mannen som overtar.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det melder New York Times, som siterer ikke-navngitte, men høytstående, kilder i presidentens administrasjon.

Ifølge dem er en plan for å skvise utenriksminister Rex Tillerson, som før han fikk jobben ble kåret til verdens 25. mektigste mann, ut av jobben under utvikling. Bakgrunnen skal være at Donald Trump er lei av ham. Forholdet dem imellom skal gradvis ha blitt dårligere.

Spekulasjonene rundt dette har pågått en god stund i hovedstaden Washington, D.C. Tidligere i høst ble det hevdet at Tillerson i et møte med flere andre i administrasjonen hadde kalt Trump for «en idiot».

På direkte spørsmål om dette stemte avsto utenriksministeren flere ganger fra å svare et klart ja, eller nei. Han sa bare at han ikke ville synke ned på nivået til å svare på spørsmål om den slags «Washington-sladder». Han sa derimot at Trump var smart.

Uansett om Tillerson faktisk kalte presidenten en idiot, eller ikke, er det liten tvil om at den slags nyhetssaker ikke faller i god jord hos en president. Kanskje særlig ikke hos en person som Donald Trump, som synes å være mer opptatt av hva folk mener om ham enn hva hans forgjengere har vært.

Trump utfordret sågar Tillerson til en IQ-test i etterkant av dette.

Uenige

Trump og Tillerson har også flere ganger virket å ikke være på bølgelengde hva faktisk politikk gjelder. Mens sistnevnte for eksempel sa at man forsøkte å finne en diplomatisk løsning på Nord-Korea-konflikten, gikk Trump ut på Twitter og sa at Tillerson kastet bort tiden sin.

Tillerson har flere ganger beroliget amerikanere etter trussel-utvekslingen mellom USA og Nord-Korea:

De har også hatt ulike synspunkter på atomavtalen med Iran, som Obama-regjeringen stod for. Tillerson har ment den bør bestå, mens Trump har sagt at den er ensidig god for Iran.

Det er ifølge New York Times likevel ikke klart om Trump har gitt sin endelige godkjenning til planen om å erstatte Tillerson. Avisen skriver at det er stabssjefen i Det hvite hus, John Kelly, som har lagt detaljene i planen. Han skal ha diskutert den med flere folk i administrasjonen.

Angivelig skal byttet, ifølge denne planen, skje rundt årsskiftet, eller kort tid etter. Det vil i så fall gjøre til at Rex Tillerson er den utenriksministeren som har vært kortest i jobben de siste 120 årene, med unntak av de tilfellene der det har skjedd et presidentskifte.

NY UTENRIKSMINISTER?: Mike Pompeo er i dag CIA-direktør, men skal være høyaktuell som sjef i Utenriksdepartementet. Foto: Eric Thayer Reuters

– Ingen endring nå

På et kort møte med pressen i forbindelse med et statsbesøk i Det hvite hus torsdag sa Donald Trump følgende da han fikk spørsmål om Rex Tillerson vil bli byttet ut:

– Han er her. Rex er her.

Det hvite hus sier det «ikke foreligger noen kunngjøringer om endringer på nåværende tidspunkt».

– Tillerson fortsetter å være leder for utenriksdepartementet, og hele regjeringen fokuserer på å fullføre dette utrolig suksessrike første året i president Trumps administrasjon, sa Det hvite hus' talskvinne Sarah Sanders torsdag formiddag, amerikansk tid.

Heather Nauert, talskvinne i det amerikanske utenriksdepartementet, sier på en pressekonferanse noen timer senere at Tillerson liker jobben sin og er bestemt på «å utføre den».

– Men det er selvsagt presidenten som avgjør om han fortsetter i jobben.

Nauert opplyser også at stabssjefen i Det hvite hus har ringt og hevdet at opplysningene New York Times og flere andre medier har rapportert om ikke er sanne.

Kritikk

Rex Tillerson, som tidligere var konsernsjef i oljeselskapet ExxonMobil, er av mange sett på som en omstridt utenriksminister. Særlig har han måttet tåle kritikk for måten han har ledet sitt eget departement på. Mange mener han ikke har utnyttet kunnskapen og erfaringen til de mange rutinerte diplomatene i departementet.

Kritikken har også haglet rundt omorganiseringsplanene, som har ført til ansettelses- og opprykksstopp. Dette har ifølge erfarne diplomater ført til at amerikansk diplomati er i ferd med å bli rasert.

– Vi frykter vi mister en hel generasjon med seniordiplomater. De som virkelig har erfaringen og kunnskapen om hvordan verden fungerer. Det vil ta minst 20 å bygge opp igjen det som nå rives ned. I mellomtiden vil amerikansk diplomati lide på - og i - mange områder, sa den tidligere topp-diplomaten Ronald E. Neumann til VG nylig.

SENATOR: Tom Cotton skal være aktuell som ny CIA-sjef. Foto: Joshua Roberts Reuters

Ung senator kan bli CIA-sjef

Mike Pompeo, som i dag styrer CIA, er mannen som angivelig kommer til å overta for Tillerson. Flere ganger i uken har han etterretningsoritentering for presidenten, som skal være svært imponert over den tidligere kongressmannen.

Samtidig ryktes det at Arkansas-republikaneren Tom Cotton, som med sine 40 år er den yngste nåværende senatoren, er mannen som er ønsket til å lede CIA dersom Pompeo skifter jobb.

Cotton, som har vært en av Trumps sterkeste støttespillere i Senatet, skal ifølge New York Times’ kilder signalisert at han er interessert i jobben dersom han blir tilbudt den. En talskvinne for ham sier bare at han har fokus på sin jobb i Senatet.

Trump og Tillerson ser ulikt på atomavtalen med Iran:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder