TAR AV: Et amerikansk F-22 Raptor tar av fra en sørkoreansk flybase i Gwangju mandag morgen.
TAR AV: Et amerikansk F-22 Raptor tar av fra en sørkoreansk flybase i Gwangju mandag morgen. Foto: AP

Nord-Korea om stor militærøvelse: – USA og Sør-Korea vil betale dyrt

UTENRIKS

Nord-Korea fordømmer USAs og Sør-Koreas store militærøvelse som startet mandag, og sier den presser Koreahalvøya til «randen av atomkrig».

Publisert: Oppdatert: 04.12.17 12:20

Pyongyang vil «seriøst vurdere» mottiltak mot øvelsen, og USA og Sør-Korea vil «betale dyrt for sine provokasjoner», meldte det statlige nyhetsbyrået KCNA søndag ifølge AP.

Uttalelsene er typiske for Nord-Korea, som hevder at de felles øvelsene til USA og Sør-Korea er en forberedelse til invasjon, skriver det amerikanske nyhetsbyrået.

Også det nordkoreanske forsvarsdepartementet har reagert kraftig på øvelsen. I en skriftlig uttalelse lørdag ble USAs president Donald Trump kalt en «atomdemon». Departementet hevdet videre at Trump «ber om atomkrig».

Trump om Nord-Koreas missiloppskyting: – Vi tar oss av dette

– Sørger for fred

Den årlige luftkampøvelsen «Vigilant Ace» startet på Koreahalvøya mandag og skal pågå fram til fredag. Den er en av USA og Sør-Koreas største felles militærøvelse med luftstyrker noensinne.

Oppstarten skjer kun en knapp uke etter at Nord-Korea skjøt opp et nytt interkontinentalt ballistisk missil som nordkoreanske myndigheter hevder kan nå USAs fastland.

Se video her av hvordan Sør-Korea svarte på Nord-Koreas oppskytning med å skyte opp et eget missil seks minutter senere:

Datoene for «Vigilant Ace 2018» var kunngjort før oppskytingen, og øvelsen avholdes ikke som et svar på en spesifikk hendelse eller provokasjon, ifølge det amerikanske luftforsvaret.

– Den er laget for å sørge for fred og sikkerhet på Koreahalvøya, og bekrefter USAs forpliktelse til stabilitet i Nordøst-Asia, heter det i en uttalelse fra det amerikanske luftforsvaret.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kommenterte Nord-Koreas oppskyting under en pressekonferanse mandag.

– Sist ukes oppskyting av et interkontinentalt ballistisk missil viste at alle allierte nasjoner, kan være innenfor rekkevidde. Våre partnere i regionen er i fare, sa han og la til.

– NATO har stått overfor trusler om ballistiske missiler i flere tiår. Vi har kapasiteten til å avskrekke ethvert angrep.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster uttalte på en forsvarskonferanse i California i helgen at muligheten for krig med Nord-Korea øker hver dag.

– Jeg tror den øker hver dag, noe som betyr at vi i virkeligheten er i et kappløp. Vi er i et kappløp om å være i stand til å løse dette problemet, sa han ifølge CNN.

230 fly i øvelsen

USA stiller med et mannskap på rundt 12.000 personer i «Vigilant Ace 2018»-øvelsen, som også inkluderer sørkoreanske flygere. Til sammen vil de ta i bruk hele 230 amerikanske og sørkoreanske militærfly fra åtte militærbaser.

LEDER: Kims farlige provokasjon

Blant flyene er seks F-22 Raptor med stealth-egenskaper som gjør flyet vanskelig å oppdage. Også 18 F-35-fly, samme type kampfly som Norge har kjøpt, benyttes, ifølge Washington Post.

Sørkoreanske medier har også meldt at strategiske bombefly av typen B-1B kan komme til å bli tatt i bruk i løpet av uken, men en talsmann for det amerikanske luftforsvaret kan ikke bekrefte disse opplysningene, skriver Reuters.

Her kan du lese mer om