AV-ISING: Ansatte på Frankfurt lufthavn jobber med å avise et fly som står i avgangskø. Kraftige snøbyger og lave temperaturer har ført til store utsettelser og innstillinger. Foto: Arne Deder/dpa via AP

Snøvær og flykaos - 65 norske musikere hjem fra Amsterdam først tirsdag

Snøvær har skapt kaos og kanselleringer på flere av Europas største flyplasser i helgen. 80 musikere og ledelsen i Stavanger symfoniorkester sitter værfast i Amsterdam.

Publisert:

– 60 av oss har fått hjemreise først tirsdag morgen. Ca. fem centimeter nysnø på flyplassen har skapt det rene kaos og en rekke kanselleringer her på Schipol-flyplassen. Dette hadde trolig ikke skapt noe trøbbel på Gardermoen i det hele tatt, sier direktør Morten Warland i Stavavanger symfoniorkester (SSO) til VG.

Akkurat da VG snakker med ham, får han sammen med 18 andre i orkesteret vite at den flygningen som de hadde fått billetter til - er utsatt til klokken 23 søndag kveld.

BLANT DE HELDIGE: Fire damer fra Stavanger symfoniorkester på Schipol-flyplassen i Amsterdam fikk stadig avgangen utsatt søndag kveld - mens 60 av deres musikerkolleger må vente med avreise til tirsdag. Fra venstre: Bodhild Elisabet Vossgård, Katarina Svensen, Ingerine Dahl og Elisabeth Skaar Sijpkens. Foto: Stavanger symfoniorkester

Men de fleste i orkesteret må altså vente enda lenger på å få reise hjem.

Symfoniorkesteret har hatt en vellykket konsert for 1500 tilhørere i salen i Het Concertgebouw i Amsterdam med både Verdi, Chausson og Wagner på programmet, ifølge Warland.

De håper å være hjemme i Stavanger før julekonserten kommende fredag, skriver orkesteret med et snev av humor på SSOs Facebookside.

Store forsinkelser

Pressesjef Fredrik Henriksson i SAS sier til VG at flere SAS-flygninger er kansellert som følge av snøen i Nord-Europa.

– Vi har hatt noen tilfeller av kanselleringer og fly som et utsatt fra rundt om i Europa til Oslo på grunn av snø- og værforhold, sier Henriksson.

Det er i Frankfurt, Amsterdam, London og Dusseldorf problemene har vært størst. – – Men ifølge Trafikkontoret, som styrer flyvningene våre, vil det bli fikset til i morgen, sier Henriksson.

Han har ikke oversikt over hvor mange passasjerer dette vil gå utover, men de som trenger hjelp vil få det, forsikrer SAS-informasjonssjefen.

Presseansvarlig Charlotte Holmbergh i Norwegian bekrefter at også de har måttet innstille fly på grunn av værsituasjonen. Hun sier ikke nøyaktig hvor mange avganger som er innstilt.


HVIT FØRJUL I ENGLAND: Snødekte gater og veier i Bisham, England søndag etter det engelskmennene kaller et tungt snøfall. Veier er stengte og kansellerte flyavganger på de britiske øyer andre søndag i advent. Foto: Steve Parsons AP

Trøbbel i Sverige

Også i Sverige har Søta bror fått kjenne Kong vinters ankomst denne helgen.

Store snømengder skaper store problemer på Landvetter flyplass utenfor Göteborg hvor det er total stans i flytrafikken fra klokken 19 søndag kveld.

– Det snør veldig kraftig. Det snør så mye at man ikke kan rydde rullebanen fri for snø, sier presseansvarlig Åsa Öhman til Aftonbladet.

Flere flyavganger fra Landvetter er innstilt, mens minst tre fly som skulle lande på flyplassen har måttet bli i luften, melder Göteborgs-Posten.

– Det er et kraftig snøfall, så vi ble nødt til å stenge rullebanen, sier Billy Josefson, talsmann for det svenske luftfartsverket, ved 19-tiden søndag kveld.

Han sier det kan ta minst en time før fly vil kunne lette og lande igjen.

Trøbbel i Tyskland

Vinterværet har også forårsaket trafikkaos over store deler av Tyskland i helgen, melder NTB.

Som følge av kraftig snøvær vest i Tyskland, stanset flyplassen i Düsseldorf midlertidig all flytrafikk. Også flyplassen i Frankfurt har rapportert om en rekke kansellerte flygninger og hundrevis av forsinkelser.

En talsperson for Fraport, driftsselskapet til Frankfurt flyplass, beskriver situasjonen som dramatisk.

Det er ikke bare lufttrafikken som påvirkes i Tyskland, flere bilister har også pådratt seg skader i snøstormene.

Heller ikke i Storbritannia går snøværet upåaktet hen.

Trøbbel i England

Flyplassene Luton og Stansted utenfor London, og flyplassen i Birmingham melder om store forsinkelser og innstilte fly søndag fordi rullebanene måtte brøytes.

Og på motorveien M1 mellom London og det nordøstre England var flere strekninger stengt på grunn av ulykker der biler med sommerdekk hadde kjørt inn i hverandre på det glatte føret. Det er ikke vanlig å bruke vinterdekk i det vanligvis snøfattige Storbritannia.

I Wales oppfordret politiet folk til å unngå å ferdes ute dersom det ikke var nødvendig. Det er meldt snø og kraftig vind hele søndagen, spesielt ved kysten.

I Norge melder Yr blant annet om mye snø på Vestlandet. Her hjemme er det for øyeblikket imidlertid ingen trafikale problemer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder