FAR OG SØNN: Her er Shah Marai sammen med en av sine sønner i mai 2013. Foto: BEN SHEPPARD / AFP

AFP-fotograf Shah Marai drept i angrep i Kabul

Mandag morgen ble minst 25 personer drept i to angrep i Afghanistans hovedstad. Elleve av dem skal være barn. Det andre angrepet var rettet mot journalister som samlet seg på stedet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Oppgitt over våpen-innstramming: Det er ikke våpenet som dreper, men personen som har det

– Hver morgen når jeg går til kontoret, og hver kveld når jeg kommer hjem, er alt jeg kan tenkte på biler som kan bli omgjort til feller, eller av selvmordsbombere som kommer ut av en folkemengde, skriver sjefsfotograf for nyhetsbyrået AFP i Afghanistan i oktober 2016, under tittelen «Når håpet er borte».

Et og et halvt år senere blir han offer for urolighetene i Kabul. Først går en selvmordsbombe av. Journalister og fotografer strømmer til stedet. En ny eksplosjon tar livet av enda flere, deriblant Shah Marai.

les også

Arne Strand i terror-drama i Kabul: Slik holdt han seg i live mens hotellet brant rundt ham

DPA: Elleve barn blant de drepte

Tre ikke-navngitte journalister er blant de drepte. Dødstallet på 25 personer er ventet å stige, forteller talsperson for helsemyndighetene, Wahid Majroh. Minst 45 er skadet. Elleve av de drepte er barn, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA, som siterer en ikke-navngitt politikilde.

Ifølge AFP, som siterer en politikilde, var den andre selvmordsbomberen forkledd som journalist og detonerte seg selv midt i mengden.

Her er et bildegalleri med noen av fotografiene som Shah Marai har levert de siste årene gjennom bildebyrået AFP:

les også

Norge og slaget om Kabul

Marai har jobbet som fotograf for AFP siden Taliban-regimet i 1998, skriver han selv i blogginnlegget. Han skriver at tiden etter den amerikanske invasjonen var en tid med håp.

– En morgen var Taliban borte, forsvunnet inn i løse luften. Dere skulle sett det. Gatene var fylt med mennesker. Det var som om folk kom ut fra skyggene og inn i livets lys igjen, skriver han.

Etterlater seg seks barn

På tidspunktet for blogginnlegget er håpet imidlertid slukket igjen, ifølge fotografen.

– I 2004 kom Taliban tilbake. Først i Ghazni-provinsen i sørøst. Så startet angrepene i Kabul, rettet mot steder besøkt av utlendinger. Festen var over, skriver han.

Marai skriver om en femtenårsperiode hvor afghanerne ikke har penger, ikke jobb og med Taliban på trappene.

– Det er ikke mer håp. Livet virker å være enda vanskeligere enn under Taliban på grunn av usikkerheten. Jeg tør ikke å ta med barna mine ut for en gåtur, skriver han.

Han etterlater seg seks barn, deriblant en nyfødt datter.

LANG KARRIERE: Shah Marai har jobbet for nyhetsbyrået AFP siden 1998. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

– Verdsatt kollega

Hver vår setter Taliban inn en ekstra kampoffensiv. For fem dager siden skrev Marai sin siste Facebook-post:

«Taliban har annonsert at de starter «våroffensiven».

– Dette er et ødeleggende slag for det modige personalet hos vår tette Kabul-kontor og hele byrået. Shah Marai var en verdsatt kollega som tilbrakte mer enn 15 år med å dokumentere den tragiske konflikten i Afghanistan for AFP, skriver direktør i nyhetsbyrået, Michele Leridon, i en uttalelse.

Hun skriver videre at at Shah var en ekstraordinært sterk, modig og generøs fotograf, som dekket traumatiske og grusomme hendelser veldig profesjonelt.

– Vi sender også våre kondolanser til familiene til de andre journalistene som ble drept i dette grusomme angrepet, står det.

les også

Selvmordsangrep mot velgere som skulle registrere seg - minst 57 drept

Rettet mot journalister

Ekstremistgruppa IS har tatt på seg ansvaret for angrepet. Ifølge AFP oppsto den første eksplosjonen da en motorsyklist sprengte seg, mens den andre ble utløst av en selvmordsbomber til fots. Det andre angrepet skal ha vært rettet mot journalister som kom til stedet. To polititjenestefolk ble såret.

Det siste selvmordangrepet i byen tok livet av 57 mennesker. Marai var en av dem som dokumenterte hendelsen. Angrepet fant sted utenfor et stemmelokale. Rundt halvparten av de døde skal ha vært kvinner og barn. IS tok på seg ansvaret for også dette angrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder