FORSVARER: Bak disse murene venter Frode Berg på å få vite hva skjer med saken hans. Ilja Novikov er en av hans to advokater. Foto: Arthur Bondar for VG

Advokat etter møte med Frode Berg: Han skriver bok i fengselet

MOSKVA (VG) Frode Bergs russiske advokat Ilja Novikov sier de russiske etterforskerne vet alt de trenger å vite, og at Berg bare er en liten del av historien i spionsaken. Nå skriver Berg bok i fengselet.

Artikkelen er over ett år gammel

Onsdag fikk Frode Berg (62) besøk i høysikkerhetsfengselet Lefortovo fra ministerråd Olav Nils Thue fra den norske ambassaden i Moskva.

– Det var en time med ham, slik vi pleier å ha. Jeg kan ikke gå i detaljer, fordi vi har taushetsplikt. Det var et av de vanlige konsulærmøtene våre, sier Thue til VG utenfor fengselet.

les også

«Spionforsvarer» til VG: – Kan være flere fengslede i Frode Berg-saken

Til stede var også Bergs russiske advokat Ilja Novikov. Fra cellen i Lefortovo-fengselet skriver Frode Berg en bok, forteller han. Advokaten håper rettsprosessen er ferdig i løpet av året. Da kan Berg møte en redaktør og få gitt den ut.

– Jeg tror det kan være bra både for han og hans helsetilstand. Han har jo mye tid. Jeg tror også det vil være interessant for andre å lese. Det er selvfølgelig strenge restriksjoner i fengselet, så kan jeg ikke ta med det han skriver ut av cellen hans.

HØYSIKKERHET: Lefortovo-fengselet i Moskva er strengt kontrollert, og det er strenge restriksjoner på hva som slipper inn og ut. Foto: Arthur Bondar for VG

– De russiske etterforskerne vet hvem som står bak

Novikov sier Berg er enig i de stegene som har blitt tatt de siste dagene i saken hans, der advokatene gikk ut og sa at Frode Berg innrømmer at han har vært på oppdrag for E-tjenesten. Han hevder fortsatt uskyld i de alvorlige spionanklagene.

– De russiske etterforskerne vet akkurat hvem som står bak dette. De trenger ikke info fra oss. De vet alt de trenger å vite, og Berg var en liten del av denne historien, sier han.

– Jeg tror det er klart for alle. De (FSB) tror ikke han er en mesterspion. De skjønner ganske godt at han er en gammel mann som ble bedt om å gjøre noe her.

les også

Forsvarer: Frode Berg følte seg presset til å delta i etterretningsoperasjon

MØTTE BERG: Ministerråd Olav Nils Thue i UD møtte Frode Berg i fengselet onsdag, sammen med forsvarsadvokaten til Berg. Foto: Arthur Bondar for VG

Frode Bergs kone har uttalt seg til Dagbladet om den vanskelige tiden etter at mannen ble arrestert . Hun er svært kritisk til E-tjenesten, som hun mener har utnyttet den spionsiktede mannen hennes.

les også

Frode Bergs kone til Dagbladet: – E-tjenesten burde skamme seg

– Han er ikke en profesjonell spion. Var han det, ville det vært forventet at han var stille om alt. Han er ikke en profesjonell agent, men en pensjonert

grensevakt som ble kontaktet av noen fra de hemmelige tjenestene og bedt om å gjøre noe som var veldig risikabelt. Og han ble ikke informert om bakgrunnen. Enhver kunne gjort det som han gjorde, sier Novikov

– Vil de arrestere flere?

– Nei, det tror jeg ikke.

les også

Frode Bergs russiske advokat om e-tjenestens metoder: Minner om en spionroman fra 60-tallet

Den tidligere FSB-sjefen Aleksandr Mikhailkov sa i et intervju med Aftenposten at han tror oppdraget Berg skal ha deltatt i var for CIA. Det mener ikke Novikov er sannsynlig.

– Det ville vært en stor overraskelse for meg dersom jeg fikk vite at CIA hadde noe å gjøre med dette, sier han.

HENTER: Bokser ble hentet fra fengselet av etterforskningskomitteen. Det er uvisst hva de inneholder. Foto: Arthur Bondar for VG

Får snakke med familien

Advokaten viser VG den tykke stålluken i veggen i besøksrommet i fengselet. Denne luken åpnes kun to ganger om dagen for å kontrollere objekter som familie og advokater ønsker å sende til de innsatte. En flere siders liste trykket på gulnet papir om hva som ikke er lov til å ha med inn, henger på veggen.

les også

Slik jobbet Frode Berg med norsk-russiske relasjoner

– Han har det ganske bra, men han lider under at han ikke kan bevege seg mye. Han har en time per dag der han kan bevege seg, sier Novikov.

Han sier cellen hans er som en kjeller, der man ikke kan gå rundt.

– Dette fengselet er kjent for høye temperaturer på sommeren. Forrige gang fikk jeg ham til å skrive en forespørsel om tillatelse til en vifte i rommet, og nå skal jeg gå på butikken og kjøpe en vifte og sende den til ham.

les også

Tidligere spionsjef om Berg: E-tjenesten har et moralsk ansvar

Familien til Frode Berg får ikke besøke ham i Moskva, men de får de nå lov til å snakke sammen i telefonen, forteller ministerråd Thue.

– Han har snakket flere ganger med kona nå. Men alt må du søke om. Han fikk ha en telefonsamtale med kona i dag.

les også

Tror fotball-VM kan bli Frode Bergs billett hjem til Norge

– Hvordan har han det ?

– Situasjonen er sånn som den har vært tidligere. Han har tilpasset seg bra og har det etter omstendighetene bra, men det er klart det tar på å sitte så lenge, og med uvisstheten om hva fremtiden bringer.

VENTER: I dette fengselet har Frode Berg ventet i fem måneder på rettssaken om spionasjeanklagene. Det er enda ikke satt noen dato. Foto: Arthur Bondar for VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder