SNAKKER UT: Den sparkede FBI-sjefen James Comey (til høyre) i intervjuet med ABC-ankeret George Stephanopoulos. Foto: Ralph Alswang / ABC via AP

Comey om Trump: – Behandler kvinner som de er kjøttstykker

NEW YORK (VG) Donald Trump kaller ham en dum, svak, løgnaktig, sleip slimål som fortjener fengsel. Det er ingenting sammenlignet med hva James Comey mener om USAs president.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Det hvite hus: – Trump vil fortsatt hente hjem soldatene i Syria

I et eksplosivt intervju med ABC holder nemlig ikke den tidligere FBI-sjefen tilbake noe om mannen som sparket ham.

Comey beskriver USAs president som en serieløgner som behandler kvinner som «kjøttstykker».

les også

USA varsler nye sanksjoner mot Russland etter Syria-angrepet

– En person som ser moralsk likhet i Charlottesville, som snakker om og behandler kvinner som de er kjøttstykker, som lyver konstant om små og store ting - og insisterer på at det amerikanske folket tror på det - er ikke en person som fortjener å være president i USA. Og det er ikke en politisk uttalelse, sier Comey i intervjuet.

James Comey mener også at påstanden om at Russland sitter på bevis om at Trump hadde sex med prostituerte på et hotellrom i Moskva i 2013, gjør at presidenten kan bli utsatt for utpressing. Dette er uavhengig av om påstanden er riktig eller ikke.

les også

Republikanere anbefaler etterforskning av tidligere spion bak Trump-rapport

Comey sier at han ikke vet om denne episoden er sann, men han utelukker det ikke.

– Ser jeg ut som en som trenger prostituerte, påstår Comey at Trump sa til ham da FBI-sjefen informerte ham om påstandene i rapporten til den tidligere britiske etterretningsagenten Christopher Steele.

KLAR TALE: James Comey har flere ganger kritisert Donald Trump. Her under en høring på Capitol Hill i fjor sommer. Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN

I Steeles rapport kommer det uverifiserte påstander om at russiske myndigheter sitter på et videopptak av Trump som ser på prostituerte som driver med urinsex i 2013.

– Aldri i verden om jeg ville latt folk tisse på hverandre rundt meg, hevder Comey at Trump sa til ham i en telefonsamtale noen uker etter at innholdet i rapporten lekket ut.

les også

Sparket FBI-sjef: Clinton ville blitt en president uten legitimitet

James Comey har flere ganger hevdet at han tok notater etter alle samtaler med Trump, slik at han ikke skulle glemme hva presidenten hadde sagt. Trump har stemplet Comeys notater som falske.

I ABC-intervjuet blir Comey spurt om han tror på historien fra hotellrommet, eller om han tror Russland har informasjon som kan brukes til å presse Trump.

– Jeg tror det er mulig, jeg vet ikke. Dette er ord jeg aldri trodde jeg skulle si om USAs president, men det er mulig, sier Comey, som tirsdag slipper boken «A Higher Loyalty».

Den er allerede trykket opp i 850 000 eksemplarer.

James Comey påpeker at presidenten ikke akkurat står på barrikadene for sannheten.

– Vår president må ha respekt og nå opp til de verdiene som er kjernen i dette landet. Det viktigste er sannheten. Presidenten klarer ikke det, sier James Comey til ABC.

Den tidligere FBI-sjefen sier også at Trump etterlater «en flekk» på alle som har jobbet for ham. Han sammenligner også presidenten med en mafiaboss som visker ut grensene mellom politimyndigheten og politikken. Comey sier at han fikk vite at han fikk sparken via TV.

– Jeg synes det var galskap å sparke meg, sier Comey, som også kaller det «galskap» at Trump tok imot den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov og den russiske ambassadøren Sergei Kisljak i Det hvite hus dagen etter at han var fjernet.

les også

«Nye» Trump ryster sine egne

James Comey er derimot uenig med dem som mener at Trump er inkompetent.

– Han slår meg som en person er over snittet intelligent, som forstår samtaler og som vet hva som skjer. Jeg synes ikke han er medisinsk uskikket til å være president, jeg synes han er moralsk uegnet til å være president, sier Comey til ABC.

Donald Trump har ikke akkurat tiet ihjel intervjuet. Han sendte ut fem Twitter-meldinger om Comey søndag morgen, før han dro til Virginia for å spille golf.

– Sleipe James Comey, en mann som alltid kommer dårlig ut (han er ikke smart!), vil gå inn i historien som den VERSTE FBI-sjefen, med stor margin!

Trump kaller også Comey «svak», «en løgner» og «en slimål» som bør straffeforfølges.

– James Comey er beviselig en LEKKER og LØGNER. Så å si alle i Washington mente han burde sparkes for den fryktelige jobben han gjorde – inntil han faktisk ble sparket, tvitrer Trump.

– Han lekket HEMMELIGSTEMPLET informasjon, og for det må han straffeforfølges. Han løy til Kongressen under ED, melder presidenten.

Han har også erklært at det var en stor ære å sparke James Comey. Pressesekretær Sarah Huckabee Sanders har også sagt at det å sparke Comey var en av Trumps største gjerninger som president.

Det er ikke tidligere sjefrådgiver Steve Bannon helt enig i. Han har beskrevet det som «den største tabben i moderne politiske historie» ettersom dette førte til at Robert Mueller dermed ble utpekt til spesialetterforsker.

les også

Trump-støttespiller til VG: Derfor må Hope Hicks forlate Trump

Muellers etterforskning av Russlands innblanding i presidentvalgkampen har resultert i hele 22 siktelser. Tre tidligere Trump-medarbeidere har også innrømmet å ha løyet til Muellers etterforskningsteam.

Likevel påstår Trump og hans supportere at Muellers etterforskning ikke har ført til noe som helst - og at alt er en heksejakt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder