SOVER UTENDØRS: Mange er hjemløse etter jordskjelvet, og må sove utendørs i fjellene der gradestokken når minus nattestid. Her venter jordskjelvrammede i Muzaffarabad på helikoptertransport til sykehuset i Islamabad. Foto: Scanpix/Reuters/Mian Khursheed

- Husene har kollapset og alt er ødelagt

(VG Nett) I Kashmir er tusener av mennesker hjemløse etter jordskjelvet. Og i natt kom snøfallet i fjellområdene.

Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Det forteller rælingmannen Ali Khan (39), som nå er i Islamabad der han sammen med norske journalister og hjelpearbeidere venter på tillatelse til å ta seg inn i Kashmir nord i Pakistan.

- Jeg har snakket med familien. De har det bra. Husene har kollapset og alt er ødelagt, men de har det bra, sier Khan på telefon fra Islamabad til VG Nett.

VENTER: Rælingen-mannen Ali Khan (39) fikk natt til søndag beskjed om at moren og søsteren overlevde jordskjelvet i Kashmir. Nå venter han i Islamabad sammen med norske journalister på tillatelse til å reise inn i området. Foto: Espen Braata

Natt til søndag fikk han en SMS-melding fra de jordskjelvrammede områdene i Kashmir. I meldingen stod det at moren Aisha (60) og søsteren Tanbeer (22) var i live i hjembyen Rawalakot.

- Der er seksti-sytti prosent hjemløse nå. I går var det snøfall oppe i fjellene, og det begynner å bli veldig vanskelig for folk, sier Khan som frykter at hjelpen skal komme for sent frem.

Verre og verre
- Jeg har bare hørt at situasjonen blir verre og verre, og vi har ennå ikke fått tillatelse til å reise inn. I disse små områdene er det landsbyer der ingen hjelp er kommet frem ennå. Det er 130.000 mennesker som trenger hjelp der, og ingen sykehus som fungerer.

Regionshovedstaden Muzaffarabad i den pakistanske delen av Kashmir ligger fullstendig i ruiner etter jordskjelvet som rammet grenseområdet mellom Pakistan og India.

18.000 er bekreftet omkommet etter det kraftige jordskjelvet, men tallet kan være betydelig høyere.

- Våre foreløpige beregninger viser at over 30.000 mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet i Kashmir, sa arbeids- og kommunikasjonsministeren i Kashmir Tariq Farooq søndag morgen.

Minusgrader
Ali Khan, som er leder for Kasjmirsk råd i Skandinavia, sier at moren reiste til Kashmir for få dager siden fordi hennes datter Tanbeer ikke fikk norsk visum. Han er dypt bekymret for at hjelpearbeidere og forsyninger ikke skal nå frem tidsnok til det ufremkommelige fjellområdet, der mange nå sover utendørs i tøft klima og kulde.

Klimaet i Kashmir på denne årstiden tilsier høye temperaturer opp i 25 grader på dagtid og kalde netter der temperaturen kan falle helt ned under null grader.

Ba om hjelp
Pakistans president Pervez Musharraf ba i dag tidlig om bred internasjonal hjelp til det rammede området i de pakistanske delene av Kashmir. Telt, lastehelikoptre og økonomisk støtte til overlevende er de viktigste behovene, mener Musharraf.

På indisk side av Kashmir kom nye rop i natt fra moskeer som advarte mot nye skjelv.

- Et nytt skjelv kommer. Gå ut av husene deres og oppsøk åpne plasser, lød det fra høyttalerne på moskeene i Srinagar. Frykten spredte seg umiddelbart, mødre ba gjennom hele natten mens barna klynget seg til dem. Mennesker fylt av uro og frykt, løp ut av husene sine med barna i armene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder