Ba om unnskyldning

Dutroux' eks-kone torde ikke gå i kjelleren, småjenter sultet i hjel

PARIS (VG) Marc Dutroux' eks-kone Michelle Martin innrømmet i går at hun hadde delvis skyld i at småjentene Melissa og Julie (begge 8) døde av sult.

Henning Olsen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Jeg var for redd til å gå ned i kjelleren, sa hun. De to jentene ble holdt fanget i Marc Dutroux' celle i kjelleren i huset i Charleroi.

Melissa Russo og Julie Lejeune døde mens Marc Dutroux sonet en fengselsstraff for biltyveri i fire måneder vinteren 1995/96.

- Jeg vet at jeg har en del av ansvaret for Julies og Melissas død. Jeg var for redd til å gå ned i kjelleren. Jeg beklager på det sterkeste det som skjedde, sa hun under tredje dag av rettssaken i Arlon i går.

Skyldte på andre

Marc Dutroux på sin side skyldte på sin eks-kone og politiet, og ikke minst la han hovedansvaret på medtiltalte Michel Nihoul (62) for de grusomme barnedrapene i Charleroi.

I går forklarte Marc Dutroux seg for første gang i rettssaken. Det ble en forestilling mange hadde vondt for å tåle. Ikke minst advokat Georges-Henri Beauthier, som representerer et av de overlevende ofrene - Læthitia Delhez.

- Feigheten er til å gråte av. Det er motbydelig. Han tror vi er idioter, uttalte Beauthier etter å ha hørt Dutroux igjen endre sin forklaring.

Det Belgias mest forhatte mann sa i retten i går, stemmer nemlig overhodet ikke med det han tidligere har forklart.

Dutroux innrømmet da også at alt han sa til etterforskerne etter arrestasjonen i 1996, var et sammensurium av løgn.

- Men nå, forsikret han, - forteller jeg sannheten. Jeg vil ha en rettferdig rettssak.

Det er ikke bare advokat Georges-Henri Beauthier som har vondt for å tro ham. Nesten uten unntak legger Marc Dutroux skylden for det som er skjedd, på andre.

Verst går det utover Michel Nihoul (62). Forretningsmannen fra Brussel har en fortid som en småsvindler, og er trukket inn i saken tiltalt for å ha medvirket til én av de seks bortføringene.

Nektet drap

Men Marc Dutroux peker ham ut som hovedmann i en pedofil ring med forgreninger til politiet. Dutroux hevdet nemlig også i går at to menn som senere viste seg å være politimenn, deltok i kidnappingen av An Marchal (17) og Eefje Lambrecht (19).

Michel Nihoul nektet i retten i går, som han har gjort tidligere, at han har noen som helst befatning med bortføringene og drapene.

Til sist er selvsagt spørsmålet hvorfor Marc Dutroux ikke fortalte det han omtaler som sannheten, på et tidligere tidspunkt?

- For å beskytte min familie, sa Dutroux.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder