Mamma Bush om orkanofrene: - De var underprivilegerte uansett

Publisert: Oppdatert: 07.09.05 17:53

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

(VG Nett) Barbara Bush (80) mener de fattige orkanofrene som mistet alt, nå har fått det bedre takket være orkanen Katrina.

Nå er det mamma Bush som har skapt storm med sine uttalelser om at orkanofrene har det så bra på sine flyktningesentre, at de gjerne vil bli i Texas fremfor å reise tilbake til hjembyen.

- Mange av folkene i arenaen her, vet du, var underprivilegerte uansett, så dette fungerer veldig bra for dem, sa Barbara Bush på radioprogrammet «Marketplace».

Uttalelsene fra den tidligere førstedamen, kom etter at hun sammen med George Bush senior besøkte Astrodome stadion i Houston, der tusener av evakuerte fra New Orleans og andre rammede områder bor på provisoriske feltsenger. Hjem er ødelagt og familier revet fra hverandre av orkanen som i forrige uke traff New Orleans. Mange av flyktningene i Astrodome venter på nyheter om savnede slektninger.

- Det jeg hører, som er litt skremmende, er at de alle vil bli i Texas. Alle er så overveldet av gjestfriheten. Nesten alle jeg har snakket med sier 'Vi skal flytte til Houston', sa Bush.

George W. Bush har fått krass kritikk fordi han fortsatte ferien i tre dager etter at orkanen rammet. Det hvite hus ville i går ikke svare New York Times på spørsmål om presidentmorens kommentarer.

Vil granske

President George W. Bush sa i går at han vil granske hjelpearbeidet etter naturkatastrofen, men sa at granskingen ikke ville komme nå.

- Det vil komme en tid der vi kan finne ut av hva som gikk riktig, og hva som gikk feil. Det jeg er interessert i nå ,er å redde liv, sa presidenten.

På en meningsmåling Gallup har gjort for CNN og USA Today, blir presidentens innsats bedømt som «dårlig» eller «elendig» av 42 prosent av befolkningen, mens 35 prosent mener den var «god» eller «utmerket». De lokale politikerne i Louisiana får negativ karakter av 35 prosent og positiv karakter av 37 prosent.

Republikansk kritikk

De siste dagene er også kritikken fra andre republikanere blitt sterkere.

- Om vårt system gjorde en så dårlig jobb når det ikke var noen fiende, hvordan ville føderale, delstatlige og lokale myndigheter håndtert et terrorangrep uten forhåndsvarsel, som var gjort for å skape så mye død og ødeleggelse som mulig, spurte senatoren Susan Collins som skal lede en senatsgranskning av katastrofen.

- Svært utilstrekkelig, var hennes karakteristikk av regjeringens innsats.

Den republikanske senatoren Trent Lott mistet selv sitt strandhus i Mississippi i stormen. Han mente at FEMA-leder Michael Brown, som ledet den føderale hjelpeinnsatsen, må vurdere sin stilling.

Denne artikkelen handler om