KREFTER: Trær ble plukket opp med rota av de sterke kreftene fra bølgene etter jordskjelvet i Indonesia. Bildet er fra Thailand der turiststedet Phuket ble hardest rammet. Foto: AP

Døde mennesker i trærne

(VG Nett) I Indonesia, der skjelvet som utløste dødsbølgene startet, ligger omkomne på strender og henger i trær.

  • Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Skjelvet er målt til hele 8,9 på Richters skala, ifølge US Geological Survey (USGS).

Indonesiske byer i nærheten av episenteret ble oversvømmet av gigantbølger som skal ha drept tusenvis mennesker. Døde mennesker hang igjen i trær etter at bølgene skylte tilbake i havet, forteller offisielle tjenestemenn og vitner ifølge AP.

Minst en landsby langs kysten er nesten totalt ødelagt. En AP-reporter i Lancuk så mennesker kløyvd av trær. Bølger så høye som to eller tre meter reiste seg plutselig i sjøen, forteller fiskeren Marzuki. Flest av de døde er funnet på strendene.

Kommunikasjonen var nede i flere av byene langs kysten, noe som forsterker mistanken om at dødstallene kan stige.

Det voldsomme undersjøiske skjelvet utenfor Indonesia utløste tsunamier (flodbølger) og har skapt katastrofetilstander i Sri Lanka, India, Indonesia, Thailand og i Malaysia.

Aceh-provinsen nord på Sumatra, som i årevis har vært rammet av vold fra separatister, ble hardest rammet. Tusenvis av mennesker forlot hjemmene sine og løp mot høydene etter jordskjelvet som rystet 40 kilometer under havbunnen.

Jordskjelvet skal værekraftigste noe sted i verden på 40 år. Dødsbølgene som ble skapt av jordskjelvet, skylte innover land i 8-tiden i morges, lokal tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder