KJEMPER: En brannbetjent slåss mot flammene nær et hjem i Paradise i California torsdag. Foto: STEPHEN LAM / REUTERS

Titusener evakueres fra skogbrann i California

Titusener av innbyggere i California har fått ordre om å evakuere for å komme unna en skogbrann som sprer seg raskt i delstaten. Det er meldt om dødsfall.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Alle de 27.000 innbyggerne i byen Paradise fikk torsdag ordre om å evakuere da flammene nærmet seg. Sent på kvelden var store deler av byen utradert. Brannsjef Scott McLean anslår at rundt 2.000 bygninger er ødelagt. Ifølge øyenvitner ble både boliger, supermarkeder, forretninger, restauranter, skoler og et alderhjem flammenes rov.

Innbyggere forteller om en svært dramatisk flukt fra byen.

– Vi var omgitt av flammer, vi kjørte gjennom ild på begge sider av veien, sier politimannen Mark Bass.

les også

Sjefer i Sivilforsvaret: Mangler folk og frykter for sikkerheten

Flyktet til fots

Mange flyktet i bil, mens andre måtte la kjøretøyene stå og løp med barn og kjæledyr i armene, ifølge Gina Oviedo. Hun beskriver hjerteskjærende scener som utspilte seg under evakueringen av byen Paradise. Flammer slukte hjem, det var eksplosjoner og elektrisitetsstolper som knakk sammen, sier hun.

EVAKUERES: Også sykehuset i Paradise må evakueres på grunn av den omfattende brannen. Foto: Noah Berger / AP / NTB scanpix

– Situasjonen er svært alvorlig og svært farlig. Jeg kjører nå gjennom brannen, og vi gjør alt vi kan for å få folk ut av området, sier sheriff Kony Honea i Butte på telefon til nyhetsbyrået AP. Han bekrefter at mange har måttet la bilen stå og flyktet til fots.

les også

Vekket av broren da flammehavet slo inn: – Alt er borte nå

– Vi får dem inn i andre kjøretøy, der det er plass. Vi jobber på spreng for å få folk ut, og budskapet jeg vil få ut er: Kan du evakuere, så må du evakuere, sier sheriffen.

Tømmer byen og sykehuset

Hele Paradise, en by med rundt 27.000 innbyggere 290 kilometer nordøst for San Francisco, fikk ordre om evakuere. Også et sykehus ble evakuert. Ifølge Reuters var flammene i Paradise opptil 15 meter nøye, og byen skal nærmest være utbrent.

– Stort sett hele samfunnet i Paradise er ødelagt, det er den typen ødeleggelser vi snakker om. Den varslede vinden kom og utslettet hele stedet, sier Scott McLean i brannvesenet i delstaten.

Talsmann Rick Carhart i delstatens brannvesen sier brannen, i løpet av noen få timer fra den ble varslet torsdag morgen, har vokst til å omfatte rundt 70 kvadratkilometer.

les også

Skogbrann i California: – Ekstremt rask, ekstremt aggressiv og ekstremt farlig

– Brannen drives av ganske kraftige vinder. Det er veldig tørt og lav luftfuktighet, noe som dessverre legger godt til rette for at brannen sprer seg, sier Carhart.

Meteorologene har varslet brannfare i mange områder i California. Vinden og det tørre været vil trolig fortsette fram til fredag kveld.

Skal være døde

Ifølge Reuters er det meldt om dødsfall, men det vites ikke hvor mange.

– Vi har fått meldinger om noen dødsfall. Disse er ikke bekreftet, sa sheriff i Butte County, Kory Honea, på en pressekonferanse.

Neste by som kan ligge i skogbrannens vei er Chico, med 93.000 innbyggere. Det anslås at skogbrannen vil bli drevet vestover natt til fredag av vinder med fart på 56 kilometer i timen, ifølge brannsjef i Butte County, Darren Read.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder