VIL TIL USA: Tusenvis av migranter har fredag forsøkt å krysse grensen mellom Guatemala og Mexico. Foto: PEDRO PARDO / AFP

Migrantgruppe på vei til USA forsøkte å storme grensen til Mexico

Mexicansk opprørspoliti støtte sammen med migranter fra Mellom-Amerika som forsøkte å storme grensen mellom Guatemala og Mexico.

frode.kvam@ntb.no

Om lag 3.000 migranter på vei fra Mellom-Amerika til USA rev fredag ned en grenseport i Guatemala og tok seg over en bro til Mexico. Her ble de møtt av mexicansk opprørspoliti, og det kom til sammenstøt mellom politiet og migrantene.

les også

Trumps grensepolitikk: Edy (9) har vært splittet fra pappa i 85 dager

Om lag 50 migranter klarte å presse seg gjennom og ta seg over grensen til Mexico, mens politiet brukte pepperspray for å tvinge resten av migrantene til å trekke bakover. Politiet klarte deretter å stenge grenseporten igjen som var blitt revet ned.

Med USA som mål

Gruppen med migranter har gått fra Honduras gjennom El Salvador og Guatemala, og var fredag kommet fram til grensen mellom Guatemala og Mexico.

les også

Se dokumentar: Jakten på «bad hombres»

Pluss content

FLYKTER FRA ELENDIGHET: Tusenvis av migranter fra Mellom-Amerika forsøkte fredag å ta seg over grensen fra Guatemala og inn i Mexico. Foto: AP / NTB scanpix Foto: AP Photo/Oliver de Ros

Migrantene har som mål å ta seg videre gjennom Mexico til grensen i nord. Flesteparten av dem kommer fra Honduras. Drømmen deres er å dra til USA.

– Økonomien i Honduras er grusom. Det finnes ikke noe der, sier 47 år gamle José Porfirio Orellana, som dyrker eikenøtter og bønner på en gård i Yoro-provinsen i Honduras.

En mann fra Honduras beskytter barnet sitt for opptøyene som oppsto ved grensen mellom Guatemala og Mexico, da tusenvis av migranter forsøkte å ta seg over en bro. Foto: UESLEI MARCELINO / X02828

Truer med å stenge grensen

USAs president Donald Trump har truet Mexico med å stenge grensen til Mexico hvis mexicanske myndigheter ikke stanser migrantenes ferd. USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte fredag sin mexicanske motpart Luis Videgaray og sa at USA står overfor sin største krise som følge av rekordstor innvandring.

Washington har også advart Guatemala, El Salvador og Honduras om at bistand vil bli kuttet dersom de tre landene ikke stanser migrantene.

TUSENVIS: Det er dette grensepunktet, på en bro mellom Guatemala og Mexico, som migrantene fredag kveld forsøkte å ta seg over. Foto: PEDRO PARDO / AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder