«TROVERDIG»: USAs president Donald Trump omtaler Saudi-Arabias nye påstander om at journalisten Jamal Khashoggi ble drept i en slåsskamp inne på det saudiske konsulatet i Istanbul som «troverdige». Foto: Nicholas Kamm, AFP

Trump mener Saudi-Arabias forklaring er troverdig

USAs president Donald Trump sier Saudi-Arabias påstand om at journalisten Jamal Khashoggi ble drept etter en slåsskamp inne på det saudiske konsulatet som «et godt første steg». Andre er skeptiske.

 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Siri Eggen

Artikkelen er over ett år gammel

På spørsmål fra journalister om han har tillit til forklaringen svarer han:

– Jeg har det. Jeg har det:

– Igjen, det er tidlig. Vi har ikke fullført våre undersøkelser. Men jeg tror det er et veldig viktig første steg.

Trump møtte pressen ved det amerikanske luftforsvarets base i Arizona natt til lørdag norsk tid. Kort tid i forveien hevdet saudiske myndigheter at den savnede journalisten ble drept etter at det brøt ut slåsskamp på konsulatet i Istanbul, hvor han sist ble sett den 2. oktober.

Les også: Drapsmistenkt død i mystisk ulykke

Opplysningene står i sterk kontrast til deres tidligere uttalelser om saken – da de har hevdet at Jamal Khashoggi forlot konsulatet i live, og at de på ingen måte har vært innblandet i forsvinningen.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi fra Saudi-Arabia har vært savnet siden starten av oktober. Natt til lørdag norsk tid erkjente saudiske myndigheter at han er blitt drept inne i deres konsulat i Istanbul. Foto: Hasan Jamali, TT

USA er Saudi-Arabias viktigste internasjonale støttespiller, og saken har de siste ukene ført Trump opp i en av hans mest akutte utenrikspolitiske kriser siden han ble president.

For ett døgn siden varslet han store konsekvenser for Saudi-Arabia dersom det skulle vise seg at de står bak. Det samme gjorde USAs utenriksminister Mike Pompeo, som denne uken besøkte Saudi-Arabia og Tyrkia i et forsøk på å fastslå hva som har skjedd med journalisten.

Republikaner om drapetVil «sanksjonere helvetet ut av Saudi-Arabia»

les også

Khashoggi-saken: Her slutter alle spor

Trump omtaler nå derimot Saudi-Arabias innrømmelse av drapet, der de hevder at 18 personer var involvert i slåsskampen, for «et stort steg», og sier også at han vil snakke med landets kronprins Mohammed bin Salman før han foretar seg noe mer i saken.

Han er også klar på at han foretrekker en eller annen form for sanksjon mot Saudi-Arabia, fremfor å stanse våpensalget. Samtidig understreker han at det som har skjedd er «uakseptabelt».

– Å si at jeg er skeptisk er en underdrivelse

Det er derimot ikke alle som har kjøpt saudienes nye forklaring på hva som skjedde med savnede journalisten.

– Å si at jeg er skeptisk er en underdrivelse, skriver den republikanske senatoren Lindsey Graham på Twitter, og viser til at Saudi-Arabia har endret forklaring:

les også

Lysbakken om journalist-forsvinningen: – Norge fremstår som naive og feige

– Først ble vi fortalt at Mr. Khashoggi angivelig hadde forlatt konsulatet, og Saudi-Arabia nektet for noen form for deltagelse i saken. Nå, som det bryter ut slåsskamp, blir vi fortalt at han er drept inne i konsulatet, helt uten at kronprinsen skal ha visst noe om det.

– Det er vanskelig å finne denne siste «forklaringen» som troverdig, fortsetter han.

Republikaneren hevdet tidligere denne uken at det var kronprins Salman som beordret drap på den regimekritiske journalisten. Senator Graham ba også USA om å stanse våpensalg til kongedømmet så lenge kronprinsen er ved makten.

les også

Journalistdrap-mysteriet: Derfor ble Khashoggi et mål for saudiske myndigheter

Pluss content

Demokratenes leder i etterretningskomiteen, Adam Schiff, tror heller ikke på den nye forklaringen. Han sier at dersom «59-åringen slåss inne i konsulatet, så slåss han for livet sitt med folk som var sendt for å fange eller drepe ham».

Han er klar på at dersom ikke presidenten vil holde Saudi-Arabia ansvarlige for drapet, så vil Kongressen gjøre det.

Les også: Forloveden ventet utenfor konsulatet

– Det jeg hater med Saudi-Arabias uttalelse er at de antyder at det var en ulykke. Jamal døde ikke «under en slåsskamp». Khashoggi ble drept av saudiarabiske menn på konsulatet. Hans liv ble tatt fra ham, sier debattredaktør Karen Attiah i Washington Post på Twitter.

Washington Post var avisen der Khashoggi fikk trykket sine kritiske kommentarartikler om Saudi-Arabia, før han forsvant.

– Hva skjedde med liket? Hvorfor løy de og sa at han forlot konsulatet? Hvilke bevis har de for at det oppsto en slåsskamp? spør Attiah.

Heller ikke Amnesty International fester lit til Saudi-Arabias forklaring og fastholder at det må uavhengig etterforskning til, melder nyhetsbyrået AP.

– FN må gjennomføre en upartisk og uavhengig etterforskning for å finne ut hva som skjedde og for å sikre rettferdighet for Khashoggi, sier Rawya Rageh i Amnesty.

FN: «Svært foruroliget»

FNs generalsekretær António Guterres er «svært foruroliget» over den siste utviklingen i saken. I en uttalelse understreker han «behovet for en rask, grundig og åpen etterforskning av omstendighetene knyttet til dødsfallet og at de som står bak blir stilt til ansvar».

Drapssaken har viklet stormaktene USA, Tyrkia og Saudi-Arabia inn i et trekantdrama av geopolitiske dimensjoner.

Tyrkia har lenge anklaget Saudi-Arabia for å stå bak drapet, noe den saudiske regjeringen har avvist på det sterkeste. Likevel ble partene i etterkant av hendelsen enige om å etterforske saken sammen.

Natt til fredag gjorde tyrkisk politi undersøkelser blant annet i et skogsområde utenfor Istanbul for å lete etter hans levninger, opplyste anonyme tyrkiske kilder til flere medier.

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Saudi-Arabia
 3. USA
 4. Tyrkia
 5. Drap
 6. Mohammed bin Salman
 7. Donald Trump

Flere artikler

 1. Saudi-Arabia bekrefter: Forsvunnet journalist er drept

 2. CNN: Mistenkt saudiaraber observert i Khashoggis klær

 3. Khashoggi-saken: Trump antyder straffetiltak mot Saudi-Arabia

 4. Skal ha styrt Khashoggi-drap via Skype

 5. Erdogan: – Alt tyder på at drapet var planlagt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder