FLERE DREPT: Røyken stiger fra landsbyen Utaya etter nye angrep mandag. Foto: STRINGER / AFP

Opptil 94 drept i nye angrep i Øst-Ghouta: FN måtte avbryte nødhjelpsoperasjon

FN måtte mandag avbryte leveransen av nødhjelp til opprørskontrollerte Øst-Ghouta etter nye angrep mot området lastebilene befant seg i.

  • andreas.lof@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ifølge den franskbaserte hjelpeorganisasjonen UOSSM er så mange som 94 sivile drept i luftangrep i den opprørskontrollerte enklaven i løpet av mandagen. Tidligere på kvelden meldte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at minst 68 sivile var drept.

45 lastebiler med mat, medisiner og annet utstyr kjørte i morgentimene inn i den beleirede enklaven, der situasjonen de siste ukene har blitt stadig mer desperat for de om lag 400.000 menneskene som lever der.

les også

Dette bør du vite om krigen i Øst-Ghouta

Nødhjelpen ble losset i Douma, den største byen i enklaven, men etter ni timer måtte lastebilene forlate området på grunn av nye angrep. Ifølge UOSSM var det ni lastebiler som ikke fikk lastet av nødhjelpen.

HJELP: Øst-Ghoutas innbyggere fikk mandag etterlengtet nødhjelp, men nye angrep tvang lastebilene til å forlate enklaven før hel lasten var losset. Foto: AP

Nye angrep

– Vi leverte så mye som vi kunne mens det pågikk granatangrep, tvitrer Sajjad Malik, som er stedlig representant for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Syria.

– Sivile er fanget i en tragisk situasjon, la han til.

les også

Syrisk offiser til VG: – Vi kommer til å vinne

En av AFPs journalister meldte at man kunne høre og se krigsfly over Douma mens nødhjelpen ble delt ut. Man kunne også høre flere eksplosjoner. En talsperson for FN bekrefter at kamper og luftangrep fant sted i Douma mens nødhjelpen ble levert.

Måtte legge igjen medisinsk utstyr

Ifølge Redd Barna måtte hjelpearbeiderne legge igjen 70 prosent av det medisinske utstyret de hadde tatt med seg før FNs nødhjelpskolonne kunne kjøre inn i enklaven. Blant annet måtte de gi fra seg insulinsprøyter og kirurgisk utstyr som kunne reddet barns liv, ifølge organisasjonen.

les også

Bli med under bakken i Øst-Ghouta: Her gjemmer barna seg for bombene

– Hundrevis av mennesker må bli evakuert for å motta livreddende medisinsk hjelp etter at minst et tyvetalls helsefasiliteter har blitt angrepet eller skadd i kampene i Øst-Ghouta. Barna betaler den tyngste prisen, sier Redd Barnas landdirektør i Syria, Sonia Kush.

– Noe av det verste

UNICEF Norge opplyser at mandagens nødhjelpskolonne hadde med seg mat og medisinsk utstyr til 27.000 mennesker.

Det er den første forsyningen til Øst-Ghouta på tre uker, og hjelpearbeiderne som var der beskriver situasjonen som noe av det verste de har sett.

les også

VG møtte evakuerte fra syriske Øst-Ghouta: – Vi er konstant redde

– Behovene er enorme og aller verst er det for barna. Mine kollegaer har karakterisert dette som noe av det verste de har sett i den snart syv år lange krigen i Syria. Vi er derfor veldig glad for at vi nå har fått inn det vi håper er den første av mange nødhjelpskonvoier i forbindelse med våpenhvilen, sier Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF Norge.

Totalt har minst 740 sivile ifølge SOHR blitt drept i Øst-Ghouta siden syriske regjeringsstyrker og deres allierte innledet en offensiv mot enklaven 18. februar. Rundt 170 av de drepte skal være barn. FNs offisielle dødstall er minst 600.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder