#metoo i Tyrkia: Machokultur struper kvinnene

ISTANBUL (VG) Seksuell trakassering er så hverdagslig i Tyrkia at ingen bryr seg, mener tyrkiske feminister.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg blir utsatt for seksuell trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet hver eneste uke siden jeg tar offentlig transport, sier Gizem Erol (28) til VG.

– Seksuell trakassering er noe «alle» kvinner i Tyrkia opplever. Det er en helt «naturlig» del av våre liv, dessverre, sier advokaten og feministen Gonca Topal (40).

– Jeg føler at jeg ikke kan kle meg slik jeg vil. Hvis jeg bruker skjørt og ser bra ut, får jeg seksuelle tilrop fra menn. Det er ubehagelig, sier ingeniøren Neşe (31).

FEMINISTER: Gonza Topal (40) (f.v.) og søstrene Beliz (30) og Gizem Erol (28) kjemper for likestilling mellom kjønnene i Tyrkia. Foto: Özge Sebzeci/VG

les også

#metoo i Libanon: Her slipper mannen unna

Hvor ble det av #metoo i Midtøsten?

VG møter kvinnene i den liberale bydelen Kadiköy i Istanbul under en 8. mars-debatt om seksuell trakassering i arbeidslivet.

Søker du på #meeto og Tyrkia, får du skuffende få treff. Det samme gjelder de fleste land i Midtøsten. Noen deler emneknaggen, men sjelden personlige historier. Flere VG snakker med i Tyrkia, tror #metoo bare er en «kjendisgreie i Hollywood».

Hvorfor har ikke kampanjen mot seksuell trakassering tatt av her?

DEBATT: Beliz Erol er medlem av en feministorganisasjon i Tyrkia og ledet denne uken en debatt om seksuell trakassering i arbeidslivet. Foto: Özge Sebzeci/VG

les også

Frankrike vil ha slutt på machokulturen: Trakassering på byen kan bli straffbart

Varslere har fått sparken

– Det er vanskelig å være åpen i Tyrkia. Vi lever i et machosamfunn med en sterk skamkultur. Melder du ifra, blir du sjelden hørt. Det er vrient å kreve rettferdighet når overgripere går fri, mener Beliz Erol (30).

Søsteren Gizem tror at religion og tradisjoner spiller inn.

– Siden Tyrkia er muslimsk, er det vanskelig å stå frem med en #metoo-opplevelse. Du kan si det til en venn, men ikke på Twitter. Det er så mange konservative her, mener hun.

Kvinnene VG snakker med kjenner tilfeller der de som har varslet om seksuell trakassering på arbeidsplassen har fått sparken. I kvinnedrapssaker har det hendt at mannen har fått redusert straff fordi kona har «oppført seg dårlig».

les også

Monica Lewinsky etter metoo-kampanjen: – Jeg var offer for maktmisbruk

409 kvinner myrdet i fjor

Tyrkiske kvinner har hatt stemmerett siden 1934, har en sterk kvinnebevegelse og er langt mer likestilte enn de fleste land i Midtøsten. Likevel har Tyrkias kvinner lite å juble over (og dertil mye å kjempe for) på 8. mars:

  • 47 kvinner ble drept i Tyrkia – bare i februar. 21 av dem ble drept i sitt eget hjem. Krav om skilsmisse skal være blant drapsmotivene. I fjor ble 409 kvinner drept i Tyrkia.
  • Minst 15 prosent av tyrkiske jenter er barnebruder, altså de gifter seg før de fyller 18.
  • Kun 28 prosent av tyrkiske kvinner er i jobb. De færreste har pensjonsrett eller lederstillinger. Én av fem menn mener at kvinner ikke bør jobbe.

(Kilder: Plattformen mot kvinnedrap, Girls Not Brides, den tyrkiske statistikkbanken TÜİK )

les også

I Libanon er kvinneministeren mann

PS! I 2015 hadde Tyrkia en egen kampanje ved navn #sendeanlat (fortell din historie), der hundretusener av kvinner fortalte om seksuell trakassering og overgrep. Den var en reaksjon på det brutale drapet på Özgecan Aslan (20), som ble myrdet da hun forsøkte å motsette seg et voldtektsforsøk på en minibuss i Mersin, sørøst i Tyrkia.

turkey is a country where the chastity of women is measured by the length of their skirt! #sendeanlat #OzgecanAslan http://t.co/M4EqO7AWI5

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder