STERK SPRÅKBRUK: Britenes utenriksminister Boris Johnson mener Russland vil bruke årets fotball-VM på samme måte som Nazi-Tyskland brukte OL i Berlin. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Tøffere britisk språkbruk: Boris Johnson sammenligner fotball-VM i Moskva med Hitlers OL i Berlin

Russland  kommer til å bruke årets fotball-VM på samme måte som Adolf Hitler brukte OL i Berlin i 1936, hevder britenes utenriksminister.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Utenriksminister Boris Johnson dro fram sammenligningen da han snakket i utenrikskomiteen i det britiske Underhuset onsdag.

les også

Stoltenberg: NATO må stå samlet med Storbritannia etter giftangrep

SKREV AUTOGRAFER: Her ser vi Adolf Hitler levere ut autografer på olympiastadion i Berlin i 1936. Den britiske utenriksministeren Boris Johnson mener Putin vil bruke fotball-VM for å skaffe seg status og popularitet. Foto: TT / NTB Scanpix

Språkbruken mellom Storbritannia og Russland har blitt stadig mer tilspisset etter drapsforsøket på den russiske eksspionen Sergei Skripal (66) og hans datter Yulia (33) søndag 4. mars.

Fra britisk side har flere topp-politikere slått fast at nervegiften som ble brukt, var russisk, og at Russland står bak attentatet. Dette blir kategorisk benektet fra russisk side.

HARDT SKADET: Den 66-årige russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Yulia (33) ble forgiftet av en nervegift utviklet og produsert i Russland. Foto: REX/Shutterstock / REX/Shutterstock

les også

Russland utviser 23 britiske diplomater

Johnson sa også at han krever garantier fra Moskva:

– Min utfordring til russiske myndigheter er å vise at de 24.000 britiske billettkjøperne til fotball-VM blir godt behandlet og at deres sikkerhet blir ivaretatt, sa han.

Johnson sa også at Russland valgte å sende et budskap til potensielle avhoppere ved å slå til mot en tidligere russisk spion i Storbritannia som følge av Londons historikk med å stå opp mot Moskvas overgrep.

les også

Eksil-russers dødsfall i London etterforskes som drap

Den britiske ambassadøren i Moskva har avlyst et møte som russisk UD har innkalt til for å forklare Russlands synspunkter på nervegiftsaken. 

En talsmann for den britiske ambassaden opplyser at de i stedet vurderer å sende en representant på lavere nivå fra ambassaden til møtet.

President Vladimir Putins talsmann Dmitirj Peskov kritiserer britenes beslutning og sier det viser hvor lite villig britiske myndigheter er til å «lytte til svar».

– Dette er enda et talende eksempel på det absurde i denne situasjonen der det stilles spørsmål uten at man er villig til å høre svarene, sier Peskov.

Den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia er fortsatt kritisk syke etter å ha blitt forgiftet med den svært dødelige nervegiften Novitsjok i begynnelsen av mars.

Storbritannia hevder Russland står bak angrepet, men det avviser Kreml.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder