FUNNET: Det er de to kronene i toppen og rikseplet i midten som ble stjålet, ifølge politiet, men som nå skal være funnet. Foto: Politiet

Svenske kronjuveler funnet i søppelbøtte

Svensk politi bekrefter at kronjuvelene som ble stjålet fra Strängnäs domkirke i Sverige i sommer, trolig er funnet i en søppelbøtte i utkanten av Stockholm.

  • uvakt@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

De stjålne kronjuvelene tilhørte Gustav Vasas sønn, kong Karl IX, som ble gravlagt i Strängnäs domkirke i 1611.

De såkalte begravelsesregaliene, som består av kongens krone, et rikseple, samt kronen til dronning Kristina som døde i 1625, har siden vært oppbevart i en låst sikkerhetsmonter i kirken.

BAKGRUNN: Kronjuveler stjålet i Sverige

31. juli gikk alarmen da noen brøt seg inn i sikkerhetsmonteren, men politiet rakk ikke fram før tyven eller tyvene hadde flyktet i en småbåt.

Tirsdag meldte Aftonbladet at tyvgodset, eller deler av det, var funnet av en vekter i en søppelbøtte i en Stockholm-forstad.

les også

Prinsessen viser frem sin lille prinsesse

Politiet bekrefter

Svensk politi ville først ikke kommentere opplysningene, men bekreftet kort tid etter at de stjålne juvelene var funnet.

– Nå tyder alt på at Karl IXs stjålne begravelsesregalier er funnet i Stockholms-området, skrev politiet på sin hjemmeside.

Kronjuvelene var forsikret for drøyt 60 millioner kroner og ble ifølge Aftonbladet funnet i en søppelbøtte som det var skrevet «Bombe» utenpå. Det var dette som gjorde at en vekter natt til tirsdag fattet mistanke og undersøkte søppelbøtta.

SKAL I RETTEN: 22-åringen som er tiltalt for å ha stjålet svenske kronjuveler for over 60 millioner kroner i sommer, står nå for retten i Eskilstuna. Dette bildet ble tatt under politiets rekonstruksjon av tyveriet i Strängnäs domkirke. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Ble kastet nylig

Noen bombe ble ikke funnet, og flere kilder sier til Aftonbladet at kronjuvelene neppe hadde ligget der lenge.

– Teorien er at de nylig var kastet der. Det fins ingen vitneobservasjoner på eksakt når, men trolig i løpet av mandag kveld eller natt til tirsdag, sier en kilde til avisen.

Politiet skal nå undersøke overvåkingskameraer i området i håp om at disse kan gi svar på hvem som kastet kronjuvelene i søppeldunken.

I september ble en 22 år gammel mann pågrepet og tiltalt for tyveriet, og rettssaken mot ham pågår i tingretten i Eskilstuna.

Ettersom mannen har sittet i varetekt siden pågripelsen og derfor ikke kan ha vært den som kastet kronjuvelene, og ettersom funnet kan lede til andre som var involvert i tyveriet, ble tirsdagens rettsmøte avbrutt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder