Tusenvis av belgiske elever i skolestreik for klimaet

Den 16 år gamle svenske kimaaktivisten Greta Thunberg startet ukentlige skolestreiker for klimaet utenfor den svenske Riksdagen i september. Det har inspirert titusenvis av belgiske unge.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over ett år gammel

Det som begynte som en marsj med noen tusen ungdomsskoleelever i Brussel, vokste til en stor protest. Flere studenter droppet forelesninger på universitetet for å bli med, skriver nyhetsbyrået.

Omtrent 35.000 unge marsjerte gjennom gatene i Brussel torsdag ettermiddag for å kreve en bedre klimapolitikk, ifølge den belgiske avisen HLN.

– Dette er noe veldig viktig, og jeg er veldig glad for å være her med vennene mine for å redde planeten, sier 16-åringen Kate Merhy til AP.

Planlegger flere streiker

«Forandre systemet, ikke klimaet!», ropte elevene - og ifølge Brussel Times planlegger flere av dem å streike hver torsdag for å demonstrere, til de blir hørt.

Enda en belgisk klimamarsj, som også er for voksne, er planlagt til søndag. Det er ikke lenge siden den forrige store klimamarsjen i Belgia den 2. desember, der 65 000 mennesker marsjerte gjennom Brussels gater.

les også

Titusener marsjerte for klimaet: – Vi må ta ansvaret våre ledere skulle tatt for lenge siden

Ungdommene er en del av bevegelsen Youth for Climate, inspirert skolestreikene Greta Thunbergs startet i Sverige som 15-åring. Hun fikk stor oppmerksomhet fra svenske og internasjonale medier da hun i ukene før valget i Sverige i september startet ukentlige skolestreiker utenfor den svenske Riksdagen hver fredag, som inspirerte flere streiker blant elever i andre land.

Stor rapport: Verden når ikke FNs bærekraftmål

NÅR LANGT: - Jeg har lært at du aldri er for liten til å gjøre en forskjell. Og hvis noen få barn kan skape overskrifter verden rundt bare ved ikke å møte opp på skolen, se for dere hva vi kunne fått til sammen hvis vi ville, sa Greta Thunberg under FNs klimatoppmøte. Foto: Valentin Flauraud / TT NYHETSBYRÅN

– Dere stjeler fremtiden vår

les også

Rapport: 0,5 grader kan «redde» Arktis

Streiken spredte seg i ettertid til byer i flere andre land, under slagordet «Fridays for future».

I desember talte Thunberg under FNs klimatoppmøte i Polen, og videoklipp fra talen har blitt hyppig delt verden rundt.

– I år 2078 vil jeg feire min 75-årsdag. Om jeg får barn, vil de kanskje tilbringe dagen sammen med meg. Kanskje de vil spørre meg om dere. Kanskje de vil spørre om hvorfor dere ikke gjorde noe da det fortsatt var tid til å handle. Dere sier at dere elsker barna deres over alt annet. Likevel stjeler dere fremtiden deres foran øynene på dem, sa Thunberg til salen.

Mer om

 1. Klima
 2. Klimaendringer
 3. Streik

Flere artikler

 1. Pluss content

  Greta Thunberg: – Jeg ser verden på en annen måte

 2. Titusener marsjerte for klimaet: – Vi må ta ansvaret våre ledere skulle tatt for lenge siden

 3. Svenske Greta Thunberg (16) er nominert til Nobels fredspris

 4. I dag streiker 10.000 for klimaet: – Tiden er i ferd med å renne ut i mange land

 5. Nektes gyldig klima-fravær

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder