GRØNN BØLGE: Onsdag kledde argentinere som støttet en ny abortlov seg i grønt. Dette bildet er tatt i forkant av voteringen. Foto: Marcos Brindicci/NTB scanpix

Argentina beholder en av verdens strengeste abortlover

Den argentinske kvinnebevegelsen gikk på et sviende nederlag, etter det argentinske Overhuset sa nei til selvbestemt abort.

Med 38 mot 31 stemmer ble forslaget om selvbestemt abort frem til uke 14 forkastet av Overhuset i Argentina. Debatten varte i hele 15 timer.

Heller ikke forsøket på et kompromissforslag, som innebar å avkriminalisere abort frem til 12. uke, fikk gjennomslag.

Ved legalisering måtte staten garantert retten til selvbestemt abort. Hadde forslaget om avkriminalisering fått flertall, ville ikke kvinner lenger blitt straffet for å ta illegale aborter.

Forslaget kan ikke behandles på nytt før 1. mars 2019, ifølge La Nacion.

NEDERLAG: Siri Björkström bor i Buenos Aires og møtte spent opp for å markere sitt standpunkt. Foto: Privat

– Skuffende

Regnet øste ned i Buenos Aires i går kveld lokal tid, da flere tusen møtte opp foran Kongressen for å følge stemmeopptellingen. Svenske Siri Björkström bor i Buenos Aires, og forteller at hun ble fortalt av argentinske venner om at det sannsynligvis ville bli et nei. Likevel kjenner hun på skuffelse.

– Når man bor i Buenos Aires blir man litt lurt til å tro at flesteparten er for legalisering av abort. De grønne har vært ekstremt synlige i gatebildet, så det har vært lett å glemme at store deler av befolkningen er imot. Så selv om resultatet ikke var så overraskende, oppleves det som uventet og skuffende likevel, forteller hun.

På tross av regnvær rapporterer hun om en imponerende tilstedeværelse av grønnkledde feminister og stort engasjement.

– Folk danset og sang, og det var satt opp telt og matboder over det hele. Vi brukte også halvannen time på å komme frem, et strekke som vanligvis tar en halvtime. Så det var helt ekstreme folkemengder, sier hun.

les også

– Denne kvinnebevegelsen fortsetter, selv om loven ikke går igjennom.

New York Times: 3000 har død

Det blir anslått at omtrent 500.000 ulovlige aborter gjennomføres hvert år i Argentina. Dagens lovverk forbyr abort på generell basis, men gjør unntak i de tilfeller hvor graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest.

Omtrent 3000 kvinner har dødd i forbindelse med illegale aborter etter 1983, skriver New York Times.

Abortsaken har fått en enorm oppmerksomhet i Argentina, og da Underhuset talte opp stemmer i juni, var tusenvis samlet utenfor kongressen i Buenos Aires. Med et knapt flertall stemte Underhuset ja til selvbestemt abort, dersom det gjøres innen uke 14. Men uten Overhusets godkjennelse, så gikk likevel ikke loven gjennom.

Konservative

Argentina er et religiøst konservativt land, der omtrent 87 prosent av befolkningen er katolikker. I tillegg kommer Pave Frans kommer fra landet.

Hadde forslaget fått gjennomslag, hadde Argentina blitt det tredje landet i Latin-Amerika hvor abort er lovlig, i selskap med Cuba og Uruguay.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder