MANGE IGJEN: Italia nekter fortsatt 134 eritreere, somaliere, syrere og sudanere, som i ti dager har blitt holdt tilbake på et italiensk kystvaktskip som ligger til kai på Sicilia, å gå i land. Foto: Foto: ANSA / AP / NTB scanpix

Alle migranter skal få forlate kystvaktskip på Sicilia

Innenriksminister Matteo Salvini opplyser at alle menneskene på kystvaktskipet Diciotti skal få gå i land i løpet av noen timer lørdag kveld.

innenriks.vaktsjef@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kystvaktskipet Diciotti har ligget til kai i Catania siden mandag kveld. Regjeringen i Roma har nektet passasjerene å gå i land før andre EU-land forplikter seg til å ta imot dem.

Kystvakten berget totalt 190 migranter og flyktninger i Middelhavet 16. august. 13 ble sendt til øya Lampedusa, mens 27 mindreårige fikk forlate kystvaktskipet onsdag.

Da leger lørdag slo alarm om mulig tuberkulose og lungebetennelse, lot innenriksdepartementet flere andre forlate Diciotti.

Samtidig har påtalemyndigheten på Sicilia opplyst at de har åpnet etterforskning av innenriksminister Matteo Salvini på grunn av håndteringen av migranter. Salvini, som kommer fra ytre høyrepartiet Ligaen, gjorde det klart at migrantene ikke skulle få gå i land før andre EU-land gikk med på å ta ansvar for dem.

FN: – Farlig og umoralsk

ETTERFORSKES: Siciliansk påtalemyndighet etterforsker Italias innenriksminister Matteo Salvini etter at han nektet over 130 mennesker å forlate kystvaktskipet. Foto: Simone Arveda / TT NYHETSBYRÅN

les også

150 migranter nektes adgang til Italia – Erna Solberg vil ikke ta imot

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ber EU-landene skjerpe seg.

– Tiden er inne for å få en slutt på at land konkurrerer i et kappløp mot bunnen for å finne ut hvem som kan ta minst ansvar for mennesker som berges til sjøs, sier høykommissær Filippo Grandi lørdag.

– Det er farlig og umoralsk å sette livene til flyktninger og asylsøkere i fare mens stater deltar i en politisk tautrekking om langsiktige løsninger, tilføyer Grandi.

Eritreere, somaliere, syrere og sudanere lever på tiende dagen under en presenning på dekk, der de må dele på to provisoriske toaletter og er uten dusjmuligheter.

Røde Kors meldte tidligere lørdag at alle de elleve kvinnene på Diciotti skulle få forlate skipet etter legebesøket. Men fem av kvinnene valgte å bli igjen hos sine ektemenn, melder lokale medier. Seks syke menn ble sammen med de seks kvinnene brakt til sykehus i ambulanser.

les også

Dansk skip har satt i land over 100 migranter på Sicilia

Siciliansk etterforskning

Samtidig har siciliansk påtalemyndighet, som etterforsker situasjonen på Diciotti, sendt etterforskere til Roma for å avhøre tjenestemenn fra innenriksdepartementet. Påtalemyndigheten vil finne ut hvem som ga ordren om å nekte folk å forlate skipet.

– Dersom noen vil etterforske meg, bare gjør det, svarer innenriksminister Matteo Salvini fra ytre høyrepartiet Ligaen.

Representanter fra 12 EU-land møttes fredag for å diskutere nye prosedyrer for fordelingen av migranter. Det syntes resultatløst, og Italias visestatsminister Luigi Di Maio gjentok etterpå trusselen om å redusere innbetalingene til EU med mindre andre medlemsland tar over ansvaret.

les også

Internt UD-notat advarte om voldtekter, vold og menneskesmugling i Libya

Fangenskap i Libya

Det er ikke kjent hvor mange av de Diciottis passasjerer som vil søke, eller som vil ha har krav på asyl. Både Syria og Somalia herjes av krig, og Sudan og Eritrea preges av grove brudd på menneskerettighetene.

Til mannskapet har de fortalt at de i månedsvis, noen også i årevis, har blitt holdt i fangenskap under umenneskelige forhold i Libya, mens de ventet på at menneskesmuglere skulle frakte dem over Middelhavet.

Kvinnene har fortalt at de ble voldtatt i Libya, opplyser myndighetene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder