Trump med tre «krav» til immigrasjonsavtale

WASHINGTON, D.C. (VG) Rekordmange kongressmedlemmer boikottet Donald Trumps State of the Union-tale, der han blant annet tilbød et innvandringskompromiss.

Minst 14 demokrater var fraværende da USAs president holdt sin aller første State of the Union-tale i natt. En tale som varte i én time og tyve minutter.

De 14 oppgir noe ulike årsaker til hvorfor de boikotter talen. En sier for eksempel at Donald Trump er en president uten respekt for sitt eget embete, en annen vil vise avsky for hans påståtte uttalelser om «drittland» og en tredje mener han uansett konstant lyver.

Selv om det aldri før har skjedd at så mange som 14 holder seg unna Kongressen under talen er det langt ifra første gang noen boikotter den. Presidenter som Barack Obama, Bill Clinton og Richard Nixon, som hadde den gamle rekorden med 12 som boikottet, opplevde det samme.

Rekordboikott til tross, presidenten ble mottatt med applaus fra sine egne da han noen få minutter etter klokken 21.00, lokal tid, entret salen.

Immigrasjonskrav

Ikke uventet var immigrasjonsspørsmålet en stor del av Trumps tale i natt. Han beklaget at det han omtaler som «åpne grenser» har tillatt narkotika og gjengmedlemmer «å strømme inn i landet». Han mener også at mange innvandrere har tatt jobber fra fattige amerikanere.

– Jeg ber Kongressen om å en gang for alle bli kvitt de farlige smutthullene som har tillatt kriminelle å komme inn i landet. Vi har foreslått nye ting som vil fikse våre immigrasjonslover, slik at dette aldri kan skje igjen, sa Trump.

SMILENDE: Det var en tilsynelatende fornøyd president Donald Trump som inntok podiet i Kongressen natt til onsdag. Foto: Win McNamee / TT / NTB Scanpix

Han kom så inn på de såkalte «dreamers», personer som den gang de var barn ble tatt ulovlig med inn i landet av sine foreldre. Flere hundre tusen av disse har den siste tiden gått en usikker fremtid i møte, fordi regelen som har beskyttet deres rett til å være i USA, samt å kunne utdanne seg og jobbe der, er fjernet.

les også

Avis: Trump vil heller ha innvandrere fra Norge enn fra «drittland»

Demokratene har kjempet intenst for at disse skal få bli i landet, og i talen sa presidenten at han også ønsker dette. Han vil også gi dem mulighet til å få statsborgerskap, men listet opp tre ting han vil ha i bytte for dette:

Bygging av en mur mot Mexico, få slutt på det såkalt visalotteriet, som gir enkelte mer eller mindre tilfeldig utvalgte mulighet til opphold i landet, samt å ende mulighetene for såkalt «kjedeinnvandring», som gjør at nære slektninger av folk som har fått oppholdstillatelse også kan få det.

– Disse fire pillarene representerer et kompromiss på midten, og vil skape et trygt og morderne immigrasjonssystem, sa Trump.

– De nye amerikanske øyeblikket

Allerede tidlig i Stae of the Union-talen, som brukes av presidenten til å fortelle hva han oppnådde i året som gikk og hva han ønsker for året som nettopp har startet, kom Trump inn på viktigheten av at det amerikanske folket står sammen. kke bare i tragedier, men også i det daglige.

– I kveld ber jeg om at alle setter sine uenigheter til side og at vi søker den felles grunn som trengs for å levere for folket som har valgt oss, sa Trump, som mange kritikere mener selv er med på å skape splittelse i USA.

les også

Eksperter: USA har aldri vært så politisk splittet som nå

Som ventet tok det heller ikke lang tid før Trump kom inn på USAs voksende økonomi, og synkende arbeidsledighet. Derimot nevnte han ingenting om at denne kurven har vært stigende i flere år nå, altså også under den forrige presidenten.

Han gjentok også sitt budskap om at hans skattelov vil være til fordel for middelklassen, noe hans politiske motstandere bestrider.

– Dette er det nye amerikanske øyeblikket. Det har aldri vært et bedre tidspunkt å starte å leve ut den amerikanske drømmen på, sa Trump.

Presidenten snakket også, slik han gjorde i valgkampen, om å bringe jobber tilbake til USA og om å sørge for å bytte ut det han mener er dårlige handelsavtaler for landet.

FØRSTEDAME: Melania Trump, i hvit dress fremst i bildet, fulgte ektemannens tale fra galleriet sammen med utvalgte gjester. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Ber om penger til samferdsel

Gjentatte ganger ble Trump avbrutt av stående applaus fra sine partifeller, mens demokratene ble sittende.

Av prioriteringer Trump ser for seg i tiden som kommer trakk han blant annet frem investeringer i infrastrukturprosjekter han mener landet sårt trenger.

– USA er en nasjon av byggere. Vi bygde Empire State Building på bare ett år. Er det ikke en skam at det nå kan ta 10 år bare å få tillatelse til å bygge en enkel vei? spurte presidenten retorisk, før han ba de to partiene i Kongressen om å finne sammen for å få på plass moderne infrastruktur.

– I kveld ber jeg Kongressen om å legge frem en lov som genererer 1,5 billioner dollar for nye investeringer som vi trenger, sa Trump.

Presidenten nevnte ingenting om den pågående Russland-etterforskningen i sin tale.

Gjester

Både presidenten og førstedame Melania Trump, som mot tradisjon reiste til kongressbygningen hver for seg, hadde spesielt inviterte gjester i salen under talen. Blant disse var et ektepar som forteller at de vil få bedre råd etter Trumps skattelov og etterlatte etter to jenter som ble drept av gjengmedlemmer med bakgrunn fra Sør-Amerika

les også

John F. Kennedys grandnevø utfordrer Trump i viktig tale

Også mange av kongressmedlemmene hadde med seg gjester. Flere demokrater skal ha inviterte såkalte «dreamers», unge mennesker som ble tatt med ulovlig inn i USA av sine foreldre, og nå risikerer å bli kastet ut av landet.

I etterkant av talen holdt demokratenes kongressmann Joe Kennedy III det tradisjonelle motsvaret fra opposisjonspartiet. Han er barnebarnet til tidligere senator og presidentkandidat Robert F. Kennedy og grandnevøen til tidligere president John F. Kennedy.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder